H Ελευσίνα είναι το πολιτιστικό hot spot του καλοκαιριού

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο «Μυστήρια μετάβασης».

H Ελευσίνα είναι το πολιτιστικό hot spot του καλοκαιριού © Γιώργος Γερολύμπος

Μια άλλη Ελευσίνα μάς αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα μέσα από τα ποικίλα δρώμενα που διοργανώνει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης", που κινείται σε τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις: Άνθρωπος/Κοινωνία, Εργασία και Περιβάλλον. Κάπως έτσι, η παραθαλάσσια πόλη στις παρυφές της Αθήνας, μόλις 21 χλμ. μακριά, κάνει την υπέρβαση και μας δίνει λόγους για να γιορτάσουμε το καλοκαίρι εδώ, συνδυάζοντας οκτώ πολιτιστικές προτάσεις με απογευματινή ή βραδινή έξοδο.

Ξεκινήστε από το πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου απλώνεται η αφηγηματική έκθεση-εγκατάσταση "Ελευσίνα + Επανάσταση" σε επιμέλεια της Ερατούς Κουτσουδάκη και επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Καβαλλιεράκη, με τη συμβολή τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών (έως 26/6, είσοδος ελεύθερη). Ταξιδέψετε στον κόσμο των ακροβατικών με τις ομάδες Le Plus Petit Cirque du Monde & Κι Όμως Κινείται (Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, 18/6, είσοδος ελεύθερη) και παρακολουθήστε το εργαστήριο πολεοδομίας της ομάδας του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain με τίτλο "Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας" (X-Bowling, 18/6).

2023 elefsina
© John Stathis

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να επισκεφτούν το εργαστήριο Print Your City στο ΕΛΕVΣΙΣ Innovation Lab και να δουν από κοντά έναν 3D εκτυπωτή να δίνει μία δεύτερη ζωή στο ανακυκλώσιμο πλαστικό. Πιάστε θέση στις γραμμές του ΟΣΕ και στο Πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου που μεταμορφώνονται σε υπαίθριους κινηματογράφους και υποδέχονται το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο "Σινέ Ελευσίς / In situ Realities" με θεματικές σχετικές με την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία, το περιβάλλον, την οικολογία (7-10/7, είσοδος ελεύθερη. Σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας) και μη χάσετε τις λυρικές αφηγήσεις και τραγούδια άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου, όπως τα απέδωσε στα νέα ελληνικά ο Θάνος Τσακνάκης, με τη Λένα Πλάτωνος να συνθέτει τη μουσική και τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει (Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας, 13/7).

2023 ΕΛΕVΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
© Panagiotis Maidis

Πολύ σημαντικά είναι, τέλος, τα δύο θεατρικά ραντεβού στο Παλαιό Ελαιουργείο: Οι TG STAN παρουσιάζουν την παράσταση "Κλυταιμνήστρα", όπου συνδυάζουν την απόδοση του ποιητή Ted Hughes στον αισχύλειο "Αγαμέμνονα", αλλά και μια εκδοχή του μύθου από τον Αυστριακό δραματουργό Gustav Ernst µε τίτλο "Blurbed" (23-24/7). Τους "Πέρσες" του Αισχύλου, τέλος, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και την εταιρεία "Το Θέατρο", ανεβάζει ο Δημήτρης Καραντζάς, με πρωταγωνιστές τους Ρένη Πιττακή, Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Μιχάλη Οικονόμου, Γιάννη Κλίνη, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη και με τη συμμετοχή σαράντα εθελοντών (30-31/7). Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.