Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Όλα όσα θα δούμε στην Ελευσίνα τον Ιούλιο

Χορός, θέατρο, μουσική, κινηματογραφικές προβολές και εκπαιδευτικές δράσεις γεμίζουν το καλοκαίρι με τέχνη και ψυχαγωγία, στο πλαίσιο των δράσεων της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Κλυταιμνήστρα © Sam Asaert

Η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται τον Ιούλιο με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που υπόσχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εκπαιδευτικές δράσεις· αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα είναι ο απόλυτος προορισμός. 

Ο Ιούλιος ξεκινά με το Μυστήριο 40_ Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος. Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, 30 συμμετέχοντες στο εντατικό θερινό του πρόγραμμα και προσκεκλημένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανοίγουν έναν διάλογο πάνω στην Ορέστεια του Αισχύλου και τις φλέγουσες θεματικές της. Ακολουθεί το Μυστήριο 59_U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ένα Open sharing, με τους συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου να παρουσιάζουν τα έργα τους στις 2 και 3 Ιουλίου στο X - Bowling Art Center. Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της ευρύτερης περιοχής με τίτλο Μυστήριο 23_ Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα μετατρέψει τις Γραμμές του ΟΣΕ στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και το Πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου σε υπαίθριους κινηματογράφους.

Μυστήριο 23_Σινέ Ελευσίς IN SITU realities
©Θάλεια Γαλανοπούλου

Στις 13 Ιουλίου, υπό το φως της πανσελήνου, θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας η μουσική παράσταση Μυστήριο 83_Των σιωπηλών σπαράγματα, στην πρώτη της ολοκληρωμένη εκτέλεση. Μια σπουδαία συνάντηση δύο κορυφαίων Ελληνίδων ερμηνευτριών, της Λένας Πλάτωνος και της Μαρίας Φαραντούρη, σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου, που βασίζεται σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα θραύσματα άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου. 

Τελευταίοι προορισμοί για τον Ιούλιο είναι δυο σημαντικές παραστάσεις που πλαισιώνουν το Μυστήριο 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ  project ^: Κλυταιμνήστρα, βασισμένη στο κείμενο Αγαμέμνων του Αισχύλου, από τη βελγική ομάδα tg STAN, στις 23 και 24 Ιουλίου και Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στις 30 και 31 Ιουλίου.

Αναλυτικά οι δράσεις του Ιουλίου

ΠΕΡΣΕΣ
©geli kalampaka

Μυστήριο 40_Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον για το Αρχαίο Δράμα και τη σύγχρονη απόδοσή του. Το σχολείο θα φιλοξενήσει 30 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με άξονα τα πρόσωπα της Ορέστειας του Αισχύλου συγκαλεί την "Εκκλησία του Δήμου”, ανοίγοντας έναν διάλογο με τους πολίτες πάνω στα θέματα που αναδύονται από την τριλογία και εξακολουθούν να αποτελούν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

1 - 10 Ιουλίου, 2o - 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Μυστήριο 59_ Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS

Open Sharing – Έργα Πρώτου Κύκλου. Η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, σε συνδιοργάνωση με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο δημιουργικών εργαστηρίων με ένα καλοκαιρινό εντατικό δεκαήμερο και με τη στούντιο παρουσίαση των εν εξελίξει έργων, που αναπτύσσουν οι νέοι χορογράφοι σε διάλογο με την πόλη της Ελευσίνας.

2 – 3 Ιουλίου, X – Bowling Art Center. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities

Επιχειρώντας μια συνομιλία με την Ελευσίνα και τα τοπία της, και ταυτόχρονα μια εκ νέου "ανάγνωση" οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ, το Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: ΙN SITU realities θα μεταμορφώσει τις Γραμμές ΟΣΕ του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το Πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου σε υπαίθριους κινηματογράφους. Το Φεστιβάλ αντλεί τη θεματική του από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής, την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία έως το περιβάλλον και την οικολογία, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Aποτελεί προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

7 - 10 Ιουλίου, Γραμμές ΟΣΕ Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού & Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου

Μυστήριο 81_Των Σιωπηλών Σπαράγματα (Λένα Πλάτωνος & Μαρία Φαραντούρη)

Η μουσική παράσταση Των Σιωπηλών Σπαράγματα, στην πρώτη της ολοκληρωμένη εκτέλεση, βασίζεται σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα θραύσματα άγνωστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου, σε μουσική Λένας Πλάτωνος, απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη, ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, και χορογραφία Δάφνι Κόκκινου. Ποιητικές φωνές, σπαράγματα, σπουδαίων γυναικών της Αρχαιότητας, σκιές πια, άδεια ονόματα απ’ το παρελθόν που ανασύρονται, γιατί παραλίγο, παραλίγο και θα χάνονταν οριστικά στο νεφέλωμα του αόριστου - που είναι η Λησμονιά. Μπροστά μας, εδώ στην Ελευσίνα, ένα αληθινό Μυστήριο: Μια γυναίκα, ψυχή του σημερινού, δανείζει την εξαίσια φωνή της - δηλαδή αναπνοή - σε αυτές τις σκιές, σε αυτά τα σπαράγματα της σιωπής, συνδέοντας τις γυναικείες μορφές από τον μύθο, την Ιστορία και το παρόν.

13 Ιουλίου, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Μυστήριο 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^

Η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει το ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, όπου παρουσιάζονται πρωτότυπα παραστατικά έργα, βασισμένα αποκλειστικά στα έργα του μεγάλου Ελευσίνιου τραγωδού. Στόχος της δράσης είναι να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο Αισχύλειο Δράμα.

Κλυταιμνήστρα

Μια επίσκεψη στο κείμενο Αγαμέμνων του Αισχύλου από τους tg STAN (BE) - Παγκόσμια Πρεμιέρα. 

Η παράσταση βασίζεται στο κείμενο Αγαμέμνων από την Ορέστεια του Αισχύλου, σε επιδέξια μετάφραση στα αγγλικά από τον Ted Hughes, σε συνδυασμό με την εκδοχή του Gustav Ernst, με τίτλο "Blutbad”. Η σκηνοθέτις Jolente De Keersmaeker είχε ήδη επεξεργαστεί την ιδέα να προσεγγίσει και να ενώσει τρεις διαφορετικές εκδοχές του πρώτου μέρους της Ορέστειας. Η εκπληκτική ποιητική δύναμη του πρωτότυπου έργου του Αισχύλου εμβολιάζεται από το Λουτρό Αίματος του Αυστριακού συγγραφέα Gustav Ernst, η ωμή και διαμελισμένη ποίηση του οποίου δεν ακολουθεί πλέον την οπτική του Αγαμέμνονα αλλά της Κλυταιμνήστρας.

Ιδέα, Σύλληψη Jolente De Keersmaeker

23 - 24 Ιουλίου, Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Πέρσες του Αισχύλου

Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά "κοινωνία" και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σε έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για εθελοντική συμμετοχή στην παράσταση εδώ.

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς

30 - 31 Ιουλίου, Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ιουλίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το πολλά υποσχόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα των Αισχυλείων 2022

Η 48η χρονιά του φεστιβάλ ξεκινάει στα τέλη του Αυγούστου και γεμίζει την Ελευσίνα τέχνη και πολιτισμό, με την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη να συμπληρώνει τις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
28/06/2022

H Ελευσίνα είναι το πολιτιστικό hot spot του καλοκαιριού

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης".

Φέτος το καλοκαίρι όλη η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μία σκηνή

Το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει πολιτισμό σε όλες και όλους, σε κάθε γειτονιά, μέσα από το πρόγραμμα "Όλη η Αθήνα μια Σκηνή", που επιμελείται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Φέτος το καλοκαίρι, "Όλη η Αθήνα γίνεται μια Σκηνή"

Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ελεύθερα πολιτισμό σε όλους, με 43 μέρες γεμάτες εκδηλώσεις, σε κάθε δημοτική κοινότητα της πόλης.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Ελευσίνα

Αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα μετατρέπεται σε υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές ταινιών εμπνευσμένες από την πόλη και την ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων της.

O "Πολιτισμός στις Γειτονιές" κάνει 2η στάση στο Παγκράτι

Με 14 νέες δράσεις οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα, Μεσολογγίου μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα και ψηφιακές προβολές.

Νέες ημερομηνίες για το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελευσίνα

Έξι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενούνται για τρεις εβδομάδες στην Ελευσίνα και δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από την πόλη και τους κατοίκους της.