Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Δυο τραγικές ηρωίδες στη σκηνή

Η «Μήδεια» και η «Ηλέκτρα» έρχονται στα ανοιχτά θέατρα. Γνωρίστε τις.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Ηλέκτρα

Γνωρίζουμε δύο εμβληματικές ηρωίδες του αρχαίου δράματος με αφορμή τις παραστάσεις της "Μήδειας" (σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας, έναρξη περιοδείας 29/6, θέατρο Πέτρας) και της "Ηλέκτρας" (σκηνοθεσία Γιώργος Λύρας, έναρξη περιοδείας 25/6, Κατράκειο Νίκαιας).

Μήδεια
Μαριλένα Αναστασιάδου©

ΜΗΔΕΙΑ

Η παράσταση
Την εμβληματική "Μήδεια" του Ευριπίδη θα δούμε σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια-Αιμίλιου Χειλάκη, με την Αθηνά Μαξίμου και τον Αιμίλιο Χειλάκη στους ρόλους της Μήδειας και των Ιάσωνα-Κρέοντα-Παιδαγωγού αντίστοιχα. Αιγέας, Τροφός και Άγγελος είναι ο Αναστάσης Ροϊλός, κορυφαίες του Χορού οι Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα και μουσικός-μέλος του Χορού ο Δημήτρης Καμαρωτός. (Έναρξη περιοδείας 29/6, θέατρο Πέτρας).

Το έργο
Η Μήδεια είναι η κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, η οποία βοήθησε τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Η συγκλονιστική ιστορία της μιλά για τη γυναίκα, ερωμένη, σύζυγο, μητέρα. Στην τραγωδία, από τα πρώτα λόγια της Τροφού αναπαριστάται η οδύνη και ο θρήνος της απατημένης από τον Ιάσονα Μήδειας, η οποία για να τον εκδικηθεί σκοτώνει τα παιδιά τους.

Το πεπρωμένο της ηρωίδας
Η Μήδεια με τη θεϊκή/δαιμονική καταγωγή ποτισμένη από εκδίκηση σκοτώνει τα παιδιά της και κλείνει τον κύκλο αίματος, που είχε ανοίξει πριν από χρόνια, όταν για να βοηθήσει τον Ιάσονα, είχε σφάξει τον αδελφό της. Είναι το σύμβολο της ολέθριας ερωτικής ζήλιας, αλλά και του "ξένου", του ανθρώπου που διαφέρει και υφίσταται γι’ αυτό έναν σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό.

Ηλέκτρα

ΗΛΕΚΤΡΑ

Η παράσταση
Την ανατρεπτική "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη θα δούμε σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τη Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη. Στο ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Μια νουάρ εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά ανθρώπινο. (Έναρξη περιοδείας 25/6, Κατράκειο Νίκαιας).

Το έργο
Ο Αγαμέμνων επιστρέφει από τον Τρωικό Πόλεμο, για να δολοφονηθεί από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Το βασιλικό ζεύγος παντρεύει την Ηλέκτρα μ’ έναν χωρικό, για να της στερήσει τη δυνατότητα της εκδίκησης. Όταν ο επικηρυγμένος Ορέστης επιστρέφει, συναντιέται με την Ηλέκτρα, χωρίς ο ένας να αναγνωρίσει τον άλλον. Ο γέρος Παιδαγωγός τον αναγνωρίζει και τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Το πεπρωμένο της ηρωίδας
Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, η ευριπίδεια Ηλέκτρα συντρίβεται από το βάρος της μητροκτονίας αμέσως μετά την εκτέλεσή της. Μπορεί η μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, να τιμωρήθηκε δίκαια, όμως ο Ορέστης και η Ηλέκτρα έπραξαν άδικα και προκειμένου να αποκατασταθεί κάποιου είδους τάξη τα δύο αδέρφια αναγκάζονται να αποχωριστούν για πάντα.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η ερωτική προδοσία της Μήδειας από τον Ιάσονα την οδηγεί στην απόγνωση και το φόνο, όχι μόνο της αντίζηλού της, αλλά και των ίδιων της των παιδιών.

Ηλέκτρα

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης αποφασίζουν να εκδικηθούν τη μητέρα τους και τον εραστή της, με σκοπό να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη.

Θέατρο Πέτρας

Τέρμα Λεωφόρου 25ης Μαρτίου και Σουλίου

Κατράκειο

Πάνω από την Πλατεία Χαλκηδόνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 4-10/7

Το πρώτο νεοελληνικό έργο παρουσιάζεται στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο, ενώ στην Πειραιώς 260 έρχεται μια πειραματική "Αντιγόνη", ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και χορός από διακεκριμένους δημιουργούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/07/2022

Πρώτη ματιά στους "Πέρσες" του Σάββα Στρούμπου που θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Αυτά είναι τα πρώτα στιγμιότυπα από τη νέα παράσταση της ερευνητικής ομάδας με την οποία θα περιοδεύσει φέτος το καλοκαίρι.

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2022: Οδηγός επιβίωσης

Καθώς ετοιμαζόμαστε για το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού μας με τα δύο θέατρα της Επιδαύρου, φυλλομετρούμε το πρόγραμμα των δώδεκα παραστάσεων. Ο λόγος των αρχαίων ποιητών αλλά και νεότερες φωνές θα ακουστούν μέσα από παραστάσεις άλλοτε ερευνητικού ενδιαφέροντος και άλλοτε μαζικότερης απήχησης, από ελληνικούς και ξένους θιάσους, από σκηνοθέτες με ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα, από καταξιωμένους πρωταγωνιστές και εκπροσώπους της νέας ερμηνευτικής γενιάς.

"Μήδεια" από το Εθνικό Θέατρο: Δείτε φωτογραφίες του δρώμενου στο μετρό Συντάγματος

Η "Μήδεια" του Μποστ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, έρχεται σε λίγες ημέρες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και 10 ηθοποιοί του θιάσου παρουσίασαν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο μπροστά στους περαστικούς του μετρό.

Το Εθνικό Θέατρο μας ταξιδεύει από και προς την Επίδαυρο σε προνομιακές τιμές

Η πρώτη σκηνή της χώρας οργανώνει τη μεταφορά προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για τις φετινές παραστάσεις του: "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και "Αίας" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.

"Φιλοκτήτης": Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιώργος Αμούτζας στις αποκλειστικές πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Αυτά είναι τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα σε σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκι πάνω στο σοφόκλειο δράμα.

Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος: "Βλέπεις τη λογοκρισία και λες, δεν μπορεί να είναι τόσο οργουελικό αυτό που συμβαίνει. Κι όμως, είναι"

Ζει στο εξωτερικό, έχει πολλές ιδέες, αγαπά την αλληλεπίδραση με το κοινό και το Φεστιβάλ Αθηνών μας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Διαβάστε όσα μας είπε ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος λίγο πριν τις παραστάσεις της "Αντιγόνης" στην Πειραιώς 260.