"Μάτια τέσσερα" του Γιάννη Τσίρου και "170 τετραγωνικά/Moonwalk" του Γιωργή Τσουρή στο Ιλίσια-Βολανάκης τον Οκτώβριο

Με δύο διακεκριμένα νεοελληνικά έργα ανοίγει τη νέα σεζόν το θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Τα μάτια τέσσερα

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης ποντάρει στο νεοελληνικό έργο, ανοίγοντας τη νέα σεζόν τον Οκτώβριο με τα "Μάτια τέσσερα” του Γιάννη Τσίρου που σκηνοθετεί μέσα από μια νέα ματιά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και την επανάληψη της sold out παράστασης "170 τετραγωνικά/Moonwalk” σε κείμενο του Γιωργή Τσουρή και σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.
Ο ποιητικός, οξυδερκής και συνάμα βιωματικός λόγος του Γιάννη Τσίρου αναδεικνύει πολύ εύστοχα τα στερεότυπα, τον καθωσπρεπισμό, την έλλειψη επικοινωνίας και τον κοινωνικό εφησυχασμό ("Άγριος Σπόρος", "Αξύριστα πηγούνια") που μαστίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Από τη νέα σεζόν ο Γιώργος Πυρπασόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010) έργου του "Τα μάτια τέσσερα”. Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του. Όταν ένα νεαρό κορίτσι συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει τον παραβάτη. Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά "δικαίωση" για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιο του παραβάτη, έτοιμο να τον κατασπαράξει. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Ιωακείμ Πανάγος και Ναταλία Σουίφτ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άννας Ζούλια και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου.

170 τετραγωνικά / Moonwalk

Για έναν τέταρτο και τελευταίο κύκλο παραστάσεων συνεχίζονται τα "170 τετραγωνικά/Moonwalk" του συγγραφέα και ηθοποιού Γιωργή Τσουρή, ο οποίος μάλιστα έλαβε το Βραβείο Χορν (2020) για την ερμηνεία του σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Με περισσότερα από 200 sold out στο ενεργητικό του, το έργο αποδείχτηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας των τελευταίων χρόνων, ακολουθώντας την σαρωτική πορεία του "Χαρτοπόλεμου" που σκηνοθέτησε επίσης ο Παλούμπης με τον Τσουρή να συμμετέχει στην ερμηνευτική ομάδα και να υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία. Όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”, το κληροδότημα της γενιάς της Μεταπολίτευσης στους σημερινούς τριαντάρηδες έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια οικογενειακή ιστορία. Το πρώτο έργο που υπογράφει ο Γιωργής Τσουρής μαρτυράει την παράφορη ανάγκη του να εκφραστεί. Στην ανανεωμένη παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ma non troppo παίζουν οι Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Η προπώληση για τα "170 τετραγωνικά/Moonwalk" έχει ξεκινήσει.

Περισσότερες πληροφορίες

170 τετραγωνικά / Moonwalk

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Η αγωνιώδης ιστορία δύο αδερφών, που επιστρέφουν στο πατρικό τους, σε μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη θα προκαλέσει αντιθέσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. H εμφάνιση - βόμβα ενός προσώπου, θα φέρει αντιμέτωπους τους αντιήρωες με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους.

Ιλίσια-Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.