Πέντε πρωταγωνίστριες μας μιλούν για το "Passport"

Διαβάστε όσα νοηματοδοτεί για πέντε ηθοποιούς η παράσταση «Passport», μια διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Passport

Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχοντας ως βασικό δραματουργικό εργαλείο τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία συνθέτει το πρωτότυπο κείμενο του "Passport", που έχει σκοπό να μας θυμίσει τους δεσμούς μας με την προσφυγιά. Πέντε από τις πρωταγωνίστριες της παράστασης, οι οποίες κατάγονται από τόπους συνδεδεμένους με την προσφυγιά, η Μαρία Ζορμπά, η Ρομίνα Κατσικιάν, η Έλενα Μαρσίδου, η Αναστασία Μιροσνιτσένκο και η Ραφίκα Σαουίς μας μιλούν για την προσωπική τους σύνδεση με αυτό, το γεμάτο συγκίνηση, έργο που θα παιχτεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα Προσφυγιάς στην Πλατεία Κοτζιά Δήμου Αθηναίων στις 20:00 και το Σάββατο 2 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς – Χαλάνδρι, στις 20:00.

Μαρία Ζορμπά

Μαρία Ζορμπά

Μια μνήμη μακρινή, θαμπή, αλλά ζεστή ακόμη μέσα στη σκόνη του χρόνου, μιας γιαγιάς που δεν γνώρισα πολύ καλά, αλλά οι πληροφορίες για τη ζωή και τις πληγές της έρχονταν τακτικά σκόρπιες από το  συγγενικό περιβάλλον. Η παράσταση με βοηθά να διώξω αυτή τη σκόνη του χρόνου, πάνω από τη μορφή και τη ζωή αυτής της γιαγιάς και να δω το μέγεθος του πόνου, της δύναμής της για ζωή, για επιβίωση, την επιθυμία για συγχώρεση και για μνήμη.
 

Ρομίνα Κατσικιάν

Ρομίνα Κατσικιάν

Είναι τιμή μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω έναν ρόλο για την καταγωγή μου. Το έργο αυτό αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την Αρμενική γενοκτονία, τις οποίες έχω ακούσει από τις γιαγιάδες μου, επομένως, το "Passport" κατέληξε να είναι κάτι πολύ πιο προσωπικό για εμένα. Πρέπει να ομολογήσω ότι, όταν διάβασα το έργο και τον ρόλο που πρόκειται να παίξω, θεώρησα ηθική υποχρέωση να παίξω αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο, σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη συγκεκριμένη εποχή.


Έλενα Μαρσίδου

Έλενα Μαρσίδου

Την πρώτη μέρα στην πρόβα γνωρίσαμε την Αναστασία. Η Αναστασία είναι από την Ουκρανία. Διάβαζε κι έκλαιγε και ζητούσε συγγνώμη για τα δάκρυά της. Δεν θα έπρεπε εκείνη να ζητά συγγνώμη. Δεν θέλω να συνηθίζω σε μια ακόμα είδηση για
την Μαριούπολη. Κι όμως με παίρνει η μπάλα. Γι’ αυτό και αυτή η συμμετοχή. Είμαστε καζάνι που βράζουμε, οφείλουμε κάτι, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, που λέει και ο ποιητής. Κι ας είναι κλισέ. Δεν πειράζει.


Αναστασία Μιροσνιτσένκο

Αναστασία Μιροσνιτσένκο

Την ώρα που βομβαρδίζεται η πατρίδα μου, σκοτώνονται τα παιδιά, ισοπεδώνεται η
πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ηχούν σειρήνες ενώνοντας με τις κραυγές των αγαπημένων μου προσώπων, καλούμαι με ψυχραιμία να δηλώσω την σκληρή πραγματικότητα, να αφυπνίσω τον κόσμο, να τους υπενθυμίσω πως η προσφυγιά είναι κάτι πολύ γνώριμο στους Έλληνες. Και επειδή η πληγή αιμορραγεί και ο πόνος είναι αβάσταχτος, για να διαχειριστώ τα συναισθήματα που βράζουν μέσα μου, χρειάζομαι τεράστια δύναμη. Όμως, τώρα όσο ποτέ, πρέπει να βρω την δύναμη και να ακουστεί η φωνή μου, η φωνή του πονεμένου λαού μου!

Ραφίκα Σαουίς

Ραφίκα Σαουίς

Είμαι πολύ περήφανη για τη συριακή καταγωγή μου που, έστω και αν δεν έχω ποτέ ταξιδέψει στη Συρία, η μνήμη της χώρας φωλιάζει στον πατέρα μου. Η χώρα γίνεται πρόσωπο. Οι ιστορίες προσφύγων από τη Συρία, που αφηγούμαι στο κείμενό μου, με
θλίβουν, γιατί οι Δυτικοί έχουν σταθεί με σκληρότητα απέναντι στον πρόσφυγα. Το ταξίδι είναι πάντα δύσκολο και, όπως κατανοούμε καλύτερα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ζωή και τα δικαιώματά σου μπορούν να αλλάξουν σε μια μέρα. Άρα, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη είναι παράγοντες πολύ σημαντικοί και απαραίτητοι για να αντιμετωπίσουμε την δίωξη των προσφύγων.

Περισσότερες πληροφορίες

Passport

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Το έργο-διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με βασικά υλικά τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.