Η "Κληρονομιά" του Γιάννη Νταλιάνη βρίσκει το ιδανικό σκηνικό στο ειδυλλιακό Αρχοντικό των Μπενιζέλων

Για δύο βράδια παρουσιάζεται στην αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα η παράσταση-κομψοτέχνημα πάνω στην κωμωδία του Μαριβώ.

Η κληρονομιά Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σε παράσταση-κομψοτέχνημα μετέτρεψε ο Γιάννης Νταλιάνης την  "Κληρονομιά” του Πιερ Ντε Μαριβώ βασισμένος στην αριστουργηματική μετάφραση του Ανδρέα Στάικου. Η παράσταση που πρωτοανέβηκε το 2020, την οποία είδαμε το χειμώνα στο Από Μηχανής Θέατρο, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στην ειδυλλιακή αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα με δύο μοναδικές παραστάσεις το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου. Ο προαύλιος χώρος του Αρχοντικού (Οικία Αγ. Φιλοθέης) με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, την βεράντα, την στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο μετατρέπονται στην αυλή της Κόμισσας, που φιλοξενεί τα τρία απελπισμένα ζευγάρια των ερωτευμένων στην "Κληρονομιά”, όπου με φόντο μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα και ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει, υποβάλλονται σε ένα ισχυρό crash test: έρωτας εναντίον χρήματος. Πρωταγωνιστούν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Παρή Τρίκα, Γιάννης Σοφολόγης, Μπίλιω Μαρνέλη και Γιώργος Κορομπίλης.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση καθώς το Αρχοντικό με την σημερινή του μορφή αλλά και το έργο του Μαριβώ "διαμορφώθηκαν” την ίδια χρονική στιγμή, στις αρχές του 18ου αιώνα. Βέβαια η αρχική κατασκευή του Αρχοντικού έγινε δυο αιώνες νωρίτερα, υπάρχουν ακόμα ίχνη της διώροφης οικίας με κεραμοσκεπή, που ήταν και το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (ανακηρύχθηκε οσία καθώς μαρτύρησε από τους Οθωμανούς, γιατί με το φιλανθρωπικό της έργο διέδιδε τον Χριστιανισμό ανάμεσα σε μουσουλμάνους!) Η οικογένεια των Μπενιζέλων ήταν μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες της Αθήνας, με πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στην διάρκεια της τουρκοκρατίας αλλά και συνδρομή στην επανάσταση του ΄21.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Γιάννης Νταλιάνης

Ο σκηνοθέτης της "Κληρονομιάς" Γιάννης Νταλιάνης σημειώνει για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία: "Απ’ ό, τι φαίνεται η "Κληρονομιά” είναι επτάψυχη… άντεξε δύο καραντίνες, παίχθηκε on demand, τελείωσε sold out τον περασμένο Γενάρη στο Θέατρο Από Μηχανής, κι εκεί που θεώρησα πως έκλεισε ο κύκλος της, ήρθε πρόσφατα αυτή η πρόταση, που όταν είδα τον χώρο του Αρχοντικού κάτω από την Ακρόπολη, μου ήταν αδύνατον να μην την αξιοποιήσω. Ο φυσικός χώρος του έργου! Η αυλή του αρχοντικού της Κόμισσας! Όλοι οι ηθοποιοί δέχθηκαν με χαρά να βρεθούμε ξανά και να κάνουμε ειδικές πρόβες που να αξιοποιήσουν όλες τις γωνιές της αυλής. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους μας, ηθοποιούς και θεατές”.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άρτεμις Φλέσσα, οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη και η μουσική του Κώστα Λώλου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η κληρονομιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κληρονομιά φέρνει τα πάνω-κάτω στις ζωές, τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ζηνοβία η θεατρίνα" ζωντανεύει τον κόσμο των μπουλουκιών στη σκηνή

Μια ηθοποιός αφηγείται τη ζωή της στον μονόλογο που ερμηνεύει η Άντα Χριστίδου στο Studio Κυψέλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

"Ο τόρνος": Μια μαύρη κωμωδία για τη βία με ελληνική υπογραφή στο Olvio

Το έργο του Γιάννη Κεντρωτά που αντλεί από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας.

Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Βρικόλακες

Κλασικότροπη παράσταση που έχει ως κύριο μέλημα να κατεβάσει το σπουδαίο δράμα στην πλατεία, όμως εγκλωβίζεται τελικά σε έναν στεγνό διδακτισμό και μόλις που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από την αιχμηρότητά του.

Στιγμιότυπα από το "Έκτο πάτωμα" του Γιώργου Βάλαρη στο Ακροπόλ

Ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστεί στη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί που ανεβαίνει σε μια μεγάλη παραγωγή.

Το "Τender Napalm" του Philip Ridley για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή

Σε αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο συγγραφέας θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.