Η "Κληρονομιά" του Γιάννη Νταλιάνη βρίσκει το ιδανικό σκηνικό στο ειδυλλιακό Αρχοντικό των Μπενιζέλων

Για δύο βράδια παρουσιάζεται στην αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα η παράσταση-κομψοτέχνημα πάνω στην κωμωδία του Μαριβώ.

Η κληρονομιά Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σε παράσταση-κομψοτέχνημα μετέτρεψε ο Γιάννης Νταλιάνης την  "Κληρονομιά” του Πιερ Ντε Μαριβώ βασισμένος στην αριστουργηματική μετάφραση του Ανδρέα Στάικου. Η παράσταση που πρωτοανέβηκε το 2020, την οποία είδαμε το χειμώνα στο Από Μηχανής Θέατρο, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στην ειδυλλιακή αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα με δύο μοναδικές παραστάσεις το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου. Ο προαύλιος χώρος του Αρχοντικού (Οικία Αγ. Φιλοθέης) με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, την βεράντα, την στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο μετατρέπονται στην αυλή της Κόμισσας, που φιλοξενεί τα τρία απελπισμένα ζευγάρια των ερωτευμένων στην "Κληρονομιά”, όπου με φόντο μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα και ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει, υποβάλλονται σε ένα ισχυρό crash test: έρωτας εναντίον χρήματος. Πρωταγωνιστούν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Παρή Τρίκα, Γιάννης Σοφολόγης, Μπίλιω Μαρνέλη και Γιώργος Κορομπίλης.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση καθώς το Αρχοντικό με την σημερινή του μορφή αλλά και το έργο του Μαριβώ "διαμορφώθηκαν” την ίδια χρονική στιγμή, στις αρχές του 18ου αιώνα. Βέβαια η αρχική κατασκευή του Αρχοντικού έγινε δυο αιώνες νωρίτερα, υπάρχουν ακόμα ίχνη της διώροφης οικίας με κεραμοσκεπή, που ήταν και το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (ανακηρύχθηκε οσία καθώς μαρτύρησε από τους Οθωμανούς, γιατί με το φιλανθρωπικό της έργο διέδιδε τον Χριστιανισμό ανάμεσα σε μουσουλμάνους!) Η οικογένεια των Μπενιζέλων ήταν μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες της Αθήνας, με πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στην διάρκεια της τουρκοκρατίας αλλά και συνδρομή στην επανάσταση του ΄21.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Γιάννης Νταλιάνης

Ο σκηνοθέτης της "Κληρονομιάς" Γιάννης Νταλιάνης σημειώνει για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία: "Απ’ ό, τι φαίνεται η "Κληρονομιά” είναι επτάψυχη… άντεξε δύο καραντίνες, παίχθηκε on demand, τελείωσε sold out τον περασμένο Γενάρη στο Θέατρο Από Μηχανής, κι εκεί που θεώρησα πως έκλεισε ο κύκλος της, ήρθε πρόσφατα αυτή η πρόταση, που όταν είδα τον χώρο του Αρχοντικού κάτω από την Ακρόπολη, μου ήταν αδύνατον να μην την αξιοποιήσω. Ο φυσικός χώρος του έργου! Η αυλή του αρχοντικού της Κόμισσας! Όλοι οι ηθοποιοί δέχθηκαν με χαρά να βρεθούμε ξανά και να κάνουμε ειδικές πρόβες που να αξιοποιήσουν όλες τις γωνιές της αυλής. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους μας, ηθοποιούς και θεατές”.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άρτεμις Φλέσσα, οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη και η μουσική του Κώστα Λώλου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η κληρονομιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κληρονομιά φέρνει τα πάνω-κάτω στις ζωές, τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.