Έρχεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ιδρύεται ο νέος διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που θα εστιάσει στο Αρχαίο Δράμα, και θα μας συστηθεί με το Εναρκτήριο Διεθνές Συνέδριο "Το αρχαίο δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας".

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη ιδρύεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama, ένας νέος  διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που έχει ως στόχο την άοκνη συνεργασία και τη σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο Αρχαίο Δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό.

Την νέα τουριστική ταυτότητα της Αττικής παρουσίασε ο Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

Βασική επιδίωξη του νέου φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της μεγάλης θεατρικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας των βαλκανικών χωρών πάνω στο αρχαίο δράμα. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί προτεραιότητα η ανασκαφή όλου του φάσματος της δημιουργίας που απαντάται στο θεατρικό παλίμψηστο της βαλκανικής χερσονήσου, από τις παραδοσιακές θεσμικές θεατρικές δυνάμεις, έως τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναζητούν καινούργιες δραματουργικές και αισθητικές φόρμες. Το πολύπαθο γεωγραφικό τοπίο των Βαλκανίων, εκεί όπου οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν σύγχρονες τραγωδίες, το Αρχαίο Δράμα με τη διεθνή του εμβέλεια, τον ουμανισμό και τη θεραπευτική του διάσταση, έχει τη δύναμη να αναδείξει τις συγγενικές μας παραδόσεις και μέσα από την ουσιαστική καλλιτεχνική συνάντηση να στρέψει την πυξίδα προς τη βαθιά και ειλικρινή φιλία των λαών. Οι δράσεις του Φεστιβάλ, που θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση, αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2023, με έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό διεθνών συμμετοχών, ο οποίος θα καταρτίζεται ετησίως κατόπιν ανοιχτού καλέσματος για την κατάθεση προτάσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. 

Μαίρη Βιδάλη
Μαίρη Βιδάλη, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ

Φέτος, το Φεστιβάλ θα συστηθεί στο ευρύ κοινό, διοργανώνοντας εναρκτήριο διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Το αρχαίο δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας", που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" στις 25 και 26 Ιουλίου 2022. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι του βαλκανικού θεάτρου, που θα καταφτάσουν στη χώρα μας για να χαιρετήσουν τον νέο θεσμό και να συζητήσουν πάνω στην θεατρική πραγματικότητα του τόπου τους και τη σχέση της με το Αρχαίο Δράμα διαχρονικά, αλλά και σήμερα. Οι ομιλίες/συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση "Ικέτιδες" του Ευριπίδη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Περιφέρειας Αττικής είναι δωρεάν.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Συμβουλευτική Επιτροπή

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ορίστηκε ο Άρης Ασπρούλης, και τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος), Ιώ Βουλγαράκη, Έλενα Μαυρίδου, Άγις Μαρίνης, Ειρήνη Μουντράκη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Περικλής Νεάρχου, Σίσσυ Παπαθανασίου.

Άρης Ασπρούλης
Άρης Ασπρούλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ

Ποιος είναι ο Άρης Ασπρούλης

Ο Άρης Ασπρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι Αριστούχος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο την Κοινωνιολογία της Εργασίας, ειδικός στην Επικοινωνία του Πολιτισμού και θεατρικός συγγραφέας με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται στο ελληνικό θέατρο από το 2002 και σε διοικητικές θέσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα είναι Διευθυντής Επικοινωνίας & Προβολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προβολής του Φεστιβάλ Φιλίππων Σύμβουλος Επικοινωνίας του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας Σπετσών, ενώ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Νάξου, του Santorini Arts Factory, της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων και του ElaiΩnas Festival.
Τα τελευταία πέντε χρόνια διατελεί Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Διεθνούς Εργαστήριου Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο διεξάγεται στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ενώ έχει διατελέσει πολλές φορές Υπεύθυνος Επικοινωνίας μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικών πρότζεκτ που αφορούν στο Αρχαίο Δράμα. Επιπλέον, έχει διασκευάσει μαζί με τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη την "Ελένη" και τον "Ίωνα" του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη.
Ως θεατρικός συγγραφέας έχει συνυπογράψει δεκατρία θεατρικά έργα, που έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και ιταλική γλώσσα και έχουν εκδοθεί από την Κάπα Εκδοτική.
Ως επικεφαλής στον τομέα της Επικοινωνίας έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους θεατρικούς και φεστιβαλικούς οργανισμούς της χώρας, αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες και θεσμούς του εξωτερικού. Επίσης, διδάσκει "Επικοινωνία του Πολιτισμού" ως επισκέπτης διδάσκων (Professional associate-instructor) στο Εργαστήριο Πολιτισμού VΙ: Θέατρο/Σύγχρονη Παραστασιολογία (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Πατρίσια Κόκκορη).
Είναι Αριστούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Κοινωνική Πολιτική, την Εργασία και τις Πολιτικές Απασχόλησης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας & Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΚΜΟΚΟΠ), έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Κατάθεση προτάσεων για το 2023

Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού", ηλεκτρονικά στο: interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023. 

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

Καζανάς, Μάλφα, Μαρκάτης, Μουταφτσής, Ντεμίρη, Τσόλκα πρωταγωνιστούν στην πρώτη παρουσίαση του "Άκρως συμπαντικό" της Σάρλοτ Τζόουνς από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Ξεκίνησε η προπώληση για τους "Βρυκόλακες" του Εθνικού Θεάτρου

Ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και σκηνοθετεί ένα ωραίο θίασο στους " Bρυκόλακες" του Χένρικ Ίψεν.

"Θέατρο ξανά": Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 2022-23

Κακλέας, Καπουτζίδης, Γκασούκα, Δεντάκης, Ασπιώτης, Αμπαζής, Πασσαλής κι άλλοι θα σκηνοθετήσουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτός είναι ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2022-2023 που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του ΚΘΒΕ.

Ρομέο Καστελούτσι: "Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η βία μπορεί να εξαλειφθεί"

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης μάς μίλησε ενόψει της παρουσίασης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση της νέας του δουλειάς "Bros, όπως Αδερφοί", που βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της αστυνομικής βίας.

"Στην απέναντι όχθη" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού ερμηνεύουν σε δική τους δημιουργία μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την κουλτούρα τους που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία.

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.