Οι πρώτες φωτογραφίες της "Αντιγόνης" σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της πολυαναμενόμενης παράστασης, που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Έλλη Τρίγγου, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιώργο Παπαγεωργίου.

Αντιγόνη Εβίτα Σκουρλέτη©

Με θητεία στο ελληνικό θέατρο και αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις βρίσκεται πίσω από τη σκηνοθεσία της παράστασης "Αντιγόνη", που θα περιοδεύσει το καλοκαίρι ξεκινώντας από τους Δελφούς και το θέατρο Φρύνιχος στις 15 Ιουλίου, ενώ θα παιχτεί και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου.

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Η Έλλη Τρίγγου θα ερμηνεύσει την Αντιγόνη

Ο Γκραουζίνις συνεργάζεται τακτικά τα τελευταία δέκα χρόνια με Έλληνες ηθοποιούς και ελληνικούς θιάσους και έχουμε απολαύσει συχνά στο παρελθόν παραστάσεις του τόσο στο αρχαίο δράμα ("Οιδίπους Τύραννος", "Πλούτος", "Επτά επί Θήβας", "Αγαμέμνων") όσο και σε άλλα είδη ρεπερτορίου (Σαίξπηρ, Μπέκετ, Ζενέ). Περιμένουμε λοιπόν και φέτος την οπτική του πάνω στην εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, όπου οι άγραφοι και ηθικοί νόμοι συγκρούνται με τους νόμους της κρατικής εξουσίας. Πρόκειτα για μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της  τραγωδίας με ένα ανατρεπτικό πρωταγωνιστικό καστ: την Αντιγόνη θα ερμηνεύσει η Έλλη Τρίγγου, τον Κρέοντα ο Βασίλης Μπισμπίκης, την Ισμήνη η Δανάη Μιχαλάκη, τον Άγγελο ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ενώ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης θα είναι ο Κορυφαίος του Χορού.

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Κρέοντας ο Βασίλης Μπισμπίκης

Το έργο

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, και ενώ ο Πολυνείκης και ο Ετεοκλής, τα δύο αδέρφια που μονομάχησαν για την εξουσία, κείτονται νεκροί, οι μέχρι χθες προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές και συγκεκριμένα απαγορεύοντας την ταφή του Πολυνείκη και τιμωρώντας με θάνατο όποιον παραβεί την εντολή. ''Γιορτάζει'' και η νεαρή Αντιγόνη, καθώς αποφασίζει να κηδέψει τον πολυαγαπημένο της αδερφό κόντρα στην κρατική διαταγή, με μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. 

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Η Δανάη Μιχαλάκη στο ρόλο της Ισμήνης

Σημείωμα σκηνοθέτη

Κλαίγοντας ερχόμαστε στον κόσμο∙ στο τέλος μάς συνοδεύουνε δάκρυα και στεναγμοί. Αλλά, τι συμβαίνει μεταξύ αρχής και τέλους –τι είναι η ίδια η ζωή; Λίγο πριν το φινάλε της Αντιγόνης, εμφανίζεται ο Άγγελος και εξιστορεί τη συμφορά του τυράννου της Θήβας Κρέοντα, που μόλις έγινε μάρτυρας της αυτοκτονίας του αγαπημένου γιου του. Κρυμμένος πίσω από προσωπείο του Άγγελου, ο Σοφοκλής μάς λέει:

Δεν ζει ο άνθρωπος όταν χάσει όσα του δίνουν χαρά.
Πεθαίνει κάθε μέρα την ζωή του.
Συσσώρευσε όσα πλούτη θες,
απόκτησε όση εξουσία φιλοδοξείς...
Χαρά· έχεις χαρά;
Τα υπόλοιπα δεν είναι ούτε καπνού σκιά 
(Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας)

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο ρόλο του Άγγελου

Αυτά τα λόγια ακούγονται υπερβολικά υγιή, ακόμα και προκλητικά, στο πλαίσιο της σύγχρονης κουλτούρας του φόβου που, αργά αλλά λυσσαλέα, μας μετατρέπει σε άθλια, αέναα πεινασμένα παράσιτα στο σώμα της όμορφης Γης μας.
Η τραγωδία της Αντιγόνης και του Κρέοντα μας έδωσε την ανεκτίμητη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε και να αναζητήσουμε τα φαινόμενα της… χαράς. Ναι, προπάντων τη χαρά, ως βάση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κορυφαίος του Χορού

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Κένι ΜακΛέλαν, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Θεοχάρη, η χορογραφία του Έντγκεν Λάμε και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου. Πρωταγωνιστούν, επίσης, ο Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), ο Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), ο Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), η Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη) και το Χορό αποτελούν οι: Έντγκεν Λάμε, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας.

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Η Μαρίνα Αργυρίδου, Ευριδίκη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 5-6 Αυγούστου 2022, με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους | Προπώληση μέσω viva.gr

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Ο Κώστας Κορωναίος, Φύλακας

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Ο Χρήστος Σαπουντζής, Τειρεσίας

Αντιγόνη
Εβίτα Σκουρλέτη©
Ο Στρατής Χατζησταματίου, Αίμων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.