Η Έλλη Παπακωνσταντίνου φέρνει "Eros" εμπνευσμένο από το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Eros

Μετά την παράστασή "Ίχνη της Αντιγόνης" πάνω στο κείμενο της Χριστίνας Ουζουνίδου, η Έλλη Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα με την παράσταση "Eros", μια διεθνής συμπαραγωγή που υποστηρίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το The House of Europe και τον Ολλανδικό Οργανισμό The Performing Arts Fund NL και έκανε πρεμιέρα στο O. Festival του Ρότερνταμ το 2020. Μουσική, ποίηση και έρωτας σε ένα κινηματογραφικό περιβάλλον όπου όλα τα στοιχεία επί σκηνής επιβεβαιώνουν τον "Έρωτα". Κι αυτή τη φορά, η διεθνής ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου, αντλεί από την αρχαία ελληνική γραμματεία και συγκεκριμένα από το "Συμπόσιο” του Πλάτωνα. Τη δραματουργία υπογράφουν η Λουίζα Αρκουμανέα και Έλλη Παπακωνσταντίνου. Στην παράσταση που θα παιχτεί 14-17/6 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά οι θεατές προσκαλούνται σε ένα πραγματικό συμπόσιο, ένα δείπνο/ εικαστική εγκατάσταση. Σε αυτό το ταξίδι, υπό το φως των κεριών και με οδηγό την ποίηση, ο κόσμος του δείπνου και του φαγητού, εκείνος του θανάτου και του πολέμου συνδέονται μέσα από μουσικές και live κάμερες.  Το έργο σε πρωτότυπη μουσική του Serhii Vilka και της Κατερίνας Φωτεινάκη ερμηνεύουν επί σκηνής η Kατερίνα Φωτεινάκη  και Nova Opera (τσέλο, keyboard, ντραμς και φωνητικά).

Eros


Μόλις πριν από τρεις μήνες η Έλλη Παπακωνσταντίνου εξέφραζε δημόσια μεγάλη ανησυχία για την τύχη των Ουκρανών συνεργατών της, που δεν κατάφερε να συνομιλήσει μαζί τους, έστω, και  μέσα από τα καταφύγια. Στις αρχές του Νοεμβρίου 2021, η ODC Ensemble και η διεθνής σκηνοθέτιδα ξεκίνησαν να συνεργάζονται με τη Nova Opera - μια ομάδα νέων Ουκρανών καλλιτεχνών, που εξερευνούν νέους τρόπους ανάπτυξης του μουσικού θεάτρου. Οι Έλληνες καλλιτέχνες επρόκειτο να μετεγκατασταθούν στο Κίεβο τον Μάρτιο - ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή - προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία προβών για το "Eros". Η εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τους καλλιτέχνες - Serhii Vilka, Anna Kirsh, Andrey Koshman, Ruslan Kirsh, Zhanna Marchinska, Andrey Nadolskyi, Serhii Vilka να δραπετεύσουν από το Κίεβο προσπαθώντας να φτάσoυν στα πολωνικά σύνορα. Τελικά με την υποστήριξη του Ιδρύματος ΝΕΟΝ και φίλων καλλιτεχνών οι καλλιτέχνες μέλη της Nova Opera βρίσκονται στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.