Η Ζωή Ξανθοπούλου γράφει για την εμπειρία των "Βακχών" σε ολλανδικό θέατρο

ΖΩΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ζωή Ξανθοπούλου μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες για τις"Bacchae Underworld" (Οι Βάκχες του Ευριπίδη) που έφεραν κοντά καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες και γλώσσες έκφρασης και παίχτηκαν στο  STET The English Theatre της Χάγης.

"Το Βερολίνο είναι πάντα μια καλή ιδέα για βόλτα, για ψώνια, για θέατρο κι εκθέσεις, για απρόσμενες συναντήσεις. Συχνά, περπατώντας στους δρόμους του, σκέφτομαι πώς ήταν η ζωή εκεί πριν πολλά χρόνια, πώς δημιουργούσαν οι καλλιτέχνες, πώς ήταν η καθημερινότητά τους.  Πρόβες για την παράστασή μας "Bacchae Underworld". Οι Βάκχες καταδύονται σ’ έναν κόσμο με παράλληλα σύμπαντα. Ο Διόνυσος είναι πληγωμένος. Ο κόσμος μας γυρίζει γύρω από την αχαρτογράφητη θλίψη και πλήξη μας. Όλοι μαζί, προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το παζλ της παράστασης. Έχουμε λίγες μέρες μέχρι την πρεμιέρα.
Πρόβες στο Mitte, στο Kreuzberg, μετά μια μπύρα, φαγητό όπου προλάβουμε ανοιχτή την κουζίνα. Κάπως έτσι ανακάλυψα το Don Sushi με την κινηματογραφική ατμόσφαιρα και το vegan βιετναμέζικο 1990. Πότε όλοι μαζί. Πότε κάποιοι με κάποιους. Ένας καφές στο πάρκο του Tiergarten την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Μαγικά. Και άγχος. Δημιουργικό. Θα "λειτουργήσει" το πλαστικό όταν θα το ξεδιπλώσουμε πάνω στη σκηνή; Θα γράψουν οι μπογιές στο black light;  Kαι να μιλάμε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, διεθνή και γερμανική νοηματική, ενίοτε και ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, τούρκικα, αραβικά…

Bacchae Underworld


Το τρένο από το Βερολίνο στη Χάγη, μεγάλη περιπέτεια. Κάναμε τρεις αλλαγές τρένων. Παραλίγο να χάσουμε το ένα. Να κουβαλάμε πολλά πράγματα και να τρέχουμε και να γελάμε παράλληλα. Η Χάγη είναι όμορφη, μικρή και ήσυχη. Σα σκηνικό για ρομαντικό θρίλερ εποχής. Το Het Nationale Theater μας αρέσει πολύ και οι άνθρωποι του STET (The English Theater) που φιλοξενούν την παράστασή μας, μας φροντίζουν και μοιράζονται την ίδια αγωνία για την πρεμιέρα μας. Η παράσταση επικοινωνεί με τον κόσμο. Ολλανδοί κι Έλληνες την αγκαλιάζουν συγκινητικά. Όλους τους συνεργάτες μας ενώνει χαρά και ικανοποίηση. Μια χαρά βαθιά, αυτή που το θέατρο ξέρει να προσφέρει γενναιόδωρα.

Bacchae Underworld


Είχα στο μυαλό μου πολλά χρόνια αυτό το project πάνω στο κείμενο του Ευριπίδη: έναν Διόνυσο υπαρξιακά βασανισμένο κι ανθρώπινο, ένα περιβάλλον όπου όλοι "είναι" και "δεν είναι",  τη συνύπαρξη και την απόλυτη συμπερίληψη ακουόντων και κωφών ηθοποιών, τη συνομιλία ανάμεσα σε διαφορετικές μουσικές και ήχους, τον Cayetano επί σκηνής, τη συνεργασία με τον Αλέξανδρο αλλά και με όλους αυτούς τους συνεργάτες. Αλέξανδρε, Γιάννη, Γιώργο, Eyk. Athena, Βασίλη, Gal, Κωνσταντίνα, Νίκο, Ανδρονίκη, Γιώργο, Tom, Berta… Από τις πρώτες φράσεις που άκουσα όταν μπήκα για τα καλά στο θέατρο και την έχω για γούρι είναι : ο θεός του θεάτρου είναι μεγάλος.  Επιστροφή στην αρχή των πραγμάτων". 


Στην παράσταση "Bacchae Underworld" σε δραματουργία Ζωής Ξανθοπούλου-Νίκου Ιωακείμ συμμετείχαν δύο κωφοί Γερμανοί ηθοποιοί, δύο Έλληνες ηθοποιοί, κι ένας Έλληνας μουσικός/DJ επί σκηνής. Στην παράσταση τα λόγια αποδόθηκαν στα Ελληνικά και τη γερμανική νοηματική γλώσσα. Παράλληλα θα υπήρχαν υπέρτιτλοι στα Αγγλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.