Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Που συνεχίζεται η παράσταση-ωδή των Nova Melancholia στον θρυλικό Μαρσέλ Ντουσάμπ;

Η επετειακή παράσταση για τα 15 χρόνια παρουσίας της Nova Melancholia εμπνέεται από τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα Μαρσέλ Ντουσάμπ.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Marcel Duchamp

Η νέα περφόρμανς της ομάδας Nova Melancholia χρησιμοποιεί ως ready made – τίτλο το όνομα του θρυλικού καλλιτέχνη της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, Marcel Duchamp (1887-1968), που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει, όσο λίγοι, την αντίληψή μας για την τέχνη. Πνεύμα ανεξάρτητο, λάτρης του παιχνιδιού και της ειρωνείας, ο Μαρσέλ Ντυσάν υπήρξε κυβιστής ζωγράφος, μέλος του Dada, σουρεαλιστής, αρνητής της ζωγραφικής, εισηγητής του ready made, επαγγελματίας σκακιστής, διοργανωτής εκθέσεων, πρόδρομος της εννοιολογικής τέχνης και σημαντική αναφορά για την Pop Art και τις μεταμοντέρνες αισθητικές, άνθρωπος ευφυολόγος, τυχερός, πετυχημένος… Η παρουσίαση συνεχίζεται Μάιο (18, 19, 20, 21, 22) και Ιούνιο (3, 4, 5, 6, 7) στους χώρους "Tavros" και "Enterprise Projects". 

Μας ενδιαφέρει η μέθοδος "Marcel Duchamp”, οι στρατηγικές του, οι ιδέες του, η πρακτική του. Πρόκειται για μια παράσταση που διεκδικεί μια ορισμένη κληρονομιά: το διάχυτο πνεύμα αμφισβήτησης, τη διαρκή ειρωνεία και αυτο-ειρωνεία, την αναζήτηση της ανατροπής, του καινοφανούς και της πρόκλησης, την παιγνιώδη προσέγγιση των πραγμάτων, τη συμπερίληψη του τυχαίου στην καλλιτεχνική διαδικασία, τη σημαίνουσα χειρονομία.  

Marcel

    
Το όνομα-τίτλος της περφόρμανς λειτουργεί ως μια πλατφόρμα επιπρόσθετης σημασιοδότησης και χαλαρής σύνδεσης διαφορετικών υλικών. Ο "Marcel Duchamp” μπορεί να είναι μόνο η αφορμή, το περιτύλιγμα ενός περιεχομένου. Και το περιεχόμενο είναι η ίδια η Nova Melancholia που προσπαθεί να ορίσει -μέσα στα χρόνια- μια γενεαλογία ανθρώπων, καλλιτεχνών, μεθόδων, τρόπων εργασίας… μια συγκεκριμένη ευαισθησία ως προς τα πράγματα.  

Marcel

Η παράσταση είναι ένας εορτασμός για τα 15 χρόνια παρουσίας της ομάδας (2007-2022) στο μεταβαλλόμενο τοπίο της θεατρικής και εικαστικής περφόρμανς. Θα φιλοξενηθεί διαδοχικά σε τέσσερις χώρους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Αθήνας, στο State of Concept, στο ΟΧΤΩ, στον TAVROS, στο Enterprise Projects, για ένα πενθήμερο σε κάθε χώρο, και θα απλωθεί χρονικά σε διάστημα τεσσάρων μηνών.  

Μια πρώτη εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε στην Ανάφη, στα φαινόμενα (Association Phenomenon & Συλλογή Kerenidis Pepe) τον Ιούλιο 2021, ως δίπτυχο μαζί με ένα εικαστικό έργο του VASKOS υπό τον κοινό τίτλο "Δεδομένα: 1ον Η στιγμιαία ακινησία, 2ον Τα σπασίματα".  

Marcel

Σύλληψη-οργάνωση: Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Τζημούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου
Περφόρμερς: Χριστίνα Καραγιάννη, Σταύρος Καραμπάτσος, Μάριο Μπανούσι, Νίκος Ντάσης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

18-19-20-21-22 Μαΐου: Tavros, Αναξαγόρα 33 | 3-4-5-6-7 Ιουνίου: Enterprise Projects, 
Χαλκηδόνος 58 | Ώρα έναρξης: 9 μμ. | Ελάχιστη συνεισφορά: 5 € | Κρατήσεις: ticketsource.eu

Περισσότερες πληροφορίες

Marcel Duchamp

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Η αντισυμβατική ομάδα δημιουργεί μια επετειακή περφόρμανς για τα 15 χρόνια παρουσίας της με αφορμή τον θρυλικό καλλιτέχνη και θεωρητικό της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, Μαρσέλ Ντισάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Μάκης Παπαδημητρίου γράφει για το "Monday"

Οι σκέψεις του ηθοποιού για τη δραμεντί του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που διεκδικεί 13 βραβεία Ίρις στην προσεχή απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/05/2022

Stand up comedy με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Νοηματική παρουσιάζει ο Γιώργος Ριζόπουλος

Στην παράσταση "Θα πέσουν οι μάσκες" επιστρέφει ο κωμικός σε σύμπραξη αυτή τη φορά με την διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, για να καυτηριάσει με χιούμορ την καθημερινότητα.

"Το Φως του Ήλιου" γεμίζει την Πινακοθήκη Λέφα

Μια νέα έκθεση από την καλλιτέχνιδα Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου προτρέπει τον θεατή να στοχαστεί γύρω από τη φύση του φωτός, αλλά και του δισυπόστατου χώρου.

Εγκαινιάζεται η έκθεση με έργα από τη συλλογή Χατζηιωάννου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μια αναδρομή στην τέχνη από το 1980 έως σήμερα, μέσα από 104 έργα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ζεύγους Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου.

Έκθεση εκκλησιαστικής ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο ΙΑΜΥ

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αφιερωματική έκθεση με τίτλο "1922 – 2022, Ιστορίες μνήμης και τέχνης: αναστοχασμοί στη θρησκευτική ζωγραφική των Σ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου" με έργα των σπουδαίων νεοελλήνων ζωγράφων.

Οκτώ νεαρά κορίτσια ερμηνεύουν τη "Μήδεια" με την καθοδήγηση της Αλίκης Δανέζη Knutsen και ροκ διαθέσεις

Η Παιδική Θεατρική Ομάδα "Εμείς-Εμείς" παρουσιάζει μια work in progress παράσταση με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28 Μαΐου στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

Συνεχίζονται οι ψυχαγωγικές δράσεις για τα παιδιά με τις "Κυριακές στην Αθήνα"

Την πρώτη Κυριακή του καλοκαιριού, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν τα παιδιά σε ψυχαγωγικές δράσεις με οικολογικό αποτύπωμα.