"Ηρακλής" εκ Τσεχίας στο "Μιχάλης Κακογιάννης" με ελεύθερη είσοδο

Για τρεις παραστάσεις έρχεται στην Αθήνα ο σκηνοθέτης της νέας γενιάς Τομάς Λούζνι από το Prague City Theatres.

Ηρακλής

Η εκδοχή του Τσέχου σκηνοθέτη της νέας γενιάς Τομάς Λούζνι πάνω στον "Ηρακλή" του Ευριπίδη και του Σενέκα έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" για τρεις βραδιές (7-9/5) με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση ανέβηκε στο Prague City Theatres, ένα από τα πιο δυναμικά πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας, αλλά εδώ έρχεται ειδικά σχεδιασμένη για την παρουσίασή της στην έδρα του Ιδρύματος. "Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;" αναρωτιέται ο ανερχόμενος σκηνοθέτης και συγγραφέας, που δουλεύει σε θέατρα της πατρίδας του κυρίως πάνω σε διασκευές μυθιστορημάτων, μύθων και άλλων μη θεατρικών πηγών. Η παράσταση πραγματοποιείται χάρη στο πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή Παράδοση, που υλοποιείται από το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας. 

Ηρακλής

Η υπόθεση του έργου

Ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, επιστρέφει στο σπίτι του συντροφιά με έναν αμφιλεγόμενο καλεσμένο, τον Ηρακλή και κομίζει ένα μήνυμα προς το λαό του για τον κάτω κόσμο. Ο Ηρακλής είναι σωτήρας του και την ίδια στιγμή τραγικός ήρωας. Η τραγωδία του εμπεριέχει το ίδιο το νόημα της ύπαρξής του. Δημιουργήθηκε από τους Θεούς χωρίς τη δική του θέληση, ως ένα ισχυρό εργαλείο με αποστολή να εξαλείψει το χάος που έχει τη μορφή τεράτων, στοιχείων και γιγάντων. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την παγκόσμια τάξη. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν με τον εαυτό του και αυτόν τον έχασε. Η συνείδησή του αμαυρώνεται από ένα βαρύ έγκλημα. Ο Ηρακλής έρχεται στην Αθήνα, με το φίλο του Θησέα, για να λυτρωθεί. Θα μπορέσει να ξεπεράσει την περηφάνια του, να γίνει κοινός θνητός και να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων;

Ηρακλής

Ο Τομάς Λούζνι σημειώνει για την παράσταση

 "Δεν επαναλαμβάνουμε την παράσταση που ανεβάσαμε στην Πράγα, αλλά πραγματευόμαστε τη συνέχεια της ιστορίας του Ηρακλή. Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εκκλήσεις του για έλεος και λύτρωση; Θα μπορέσει πραγματικά να παραδοθεί στη θεά Αθηνά, σε αυτή την πανίσχυρη πόλη, όπου ο Θησέας είναι ο βασιλιάς, και να βρει ειρήνη και συγχώρεση; Ή μήπως δε θα μπορέσει να ελέγξει τα ακατέργαστα συναισθήματά του και θα αποτύχει να μετανοήσει; Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;".

Ηρακλής

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ο σημαντικός σκηνοθέτης της νέας γενιάς ανασυνθέτει την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αντλώντας από τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη και το ομώνυμο δράμα του Σενέκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"The Internationals": Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Το έργο του Κοσοβάρου Γιετόν Νεζίραϊ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη.

Πόθος, έρωτας και φλαμένκο στο Acropolis Festivals

Ο πιο ερωτικός χορός, το φλαμένκο, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην παράσταση "Corazon Flamenco" του Acropolis Festivals.

Ο "Περιοδεύων θίασος" επιστρέφει στο θέατρο Ελέρ

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

"Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" εξιστορεί μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία

Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, που έρχεται στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Κλειστές οι σκηνές του Εθνικού την Τετάρτη 8/2

Λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ παραμένουν κλειστές οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Τι γίνεται με τα προαγορασμένα εισιτήρια.

Παράταση παραστάσεων για το "Ζουβέ - Ελβίρα" στο Θέατρο Πράξη Επτά

Οκτώ παραστάσεις προστίθενται στο πρόγραμμα του έργου που αναφέρεται στον μαγικό κόσμο της υποκριτικής και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα.