Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague Alex Kat©

Και αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις να σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

"Η πόλη"

Το σπουδαίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζει ο Ένκε Φεζολλάρι. Στο εμβληματικό νεοελληνικό έργο, η πόλη, έξω από το διαμέρισμα ενός ζευγαριού, λειτουργεί ως αδιόρατη αλλά ολοένα εντεινόμενη απειλή, που επιτίθεται στη ζωή μέσα σ’ αυτό. Παίζουν: Βάνα Πεφάνη, Βασίλης Αφεντούλης, και σε διπλή διανομή ο Ε. Φεζολλάρι και ο Δημήτρης Μπούρας (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 5/5).

Η πόλη
Γιώτα Εφρεμίδου©

"Ασκητική"

Ανεξάντλητες είναι οι αναγνώσεις του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη που ο Πάνος Αγγελόπουλος επανέρχεται σε αυτό, έντεκα χρόνια αφότου του έδωσε για πρώτη φορά θεατρική υπόσταση. Θα το ξαναδούμε σε νέα προσέγγιση και νέα διανομή (Θοδωρής Κατσαφάδος, Κοραλία Καράντη, Ρένα Κυπριώτη κ.ά.), με τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου (Βρετάνια, από 5/5).

Ασκητική

"Κυρία Κλάιν"

Ο Βρετανός Νίκολας Ράιτ έγραψε την "Κυρία Κλάιν" εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της ψυχαναλύτριας Μέλανι Κλάιν, που έκανε πρωτοπόρες έρευνες στη νηπιακή και παιδική ψυχολογία, στις αρχές του 20ου αι.. Την παράσταση σκηνοθετεί η Χρύσα Καψούλη και στη σκηνή του θεάτρου Αργώ συναντιούνται η Αιμιλία Υψηλάντη, η Νατάσα Καλογρίδη και η Σάρα Εσκενάζυ, σε ένα εκρηκτικό τρίγωνο  έντονων αντιπαραθέσεων (από 5/5).

Η κυρία Κλάιν
Παναγιώτης Μάλλιαρης©

"Ατσάλι"

Μια γυναίκα και η κόρη της συναντιούνται στη φυλακή, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια απομάκρυνσης, καθώς η δολοφονία του συζύγου και πατέρα από τα χέρια της γυναίκας βαραίνει ανάμεσά τους. Το δράμα της Σκοτσέζας Ρόνα Μονρό σκηνοθετεί η Νάντια Φώσκολου και η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει την ισοβίτισσα. Παίζουν ακόμα: Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη (Μεταξουργείο, από 6/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Ατσάλι
Κέλλυ Φώσκολου©

"Νυχιάνγκ"

Το πρώτο έργο της νεαρής συγγραφέα Ευαγγελίας Γατσωτή, που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, ανεβαίνει στο ίδιο θέατρο. Πρόκειται για μία σκοτεινή κωμωδία, που διαδραματίζεται μεταξύ μίας μανικουρίστ και μίας πελάτισσας (ερμηνεύουν η Αλεξία Καλτσίκη και η Θάλεια Σταματέλλου) και το σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου (από 6/5).

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

 "Το σφαγείο του έρωτα"

Ο Θοδωρής Γκόνης εμπνέεται από το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα, "Το αίμα της αγάπης". Η "κατακόκκινη επικράτεια του έρωτα", όπως την εξιστορούν τα δημοτικά τραγούδια και οι παραλογές, οδηγεί σε μια παράσταση που ανιχνεύει μέσω της μουσικής και των τραγουδιών, τη ματωμένη διαδρομή των έμφυλων σχέσεων. Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, από 6/5).

Το σφαγείο του έρωτα
Στράτος Καλαφάτης©

"Χορευτική πανούκλα"

Το έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου εμπνέεται από ένα πραγματικό, άλυτο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο, το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης. Το σκηνοθετεί ο ίδιος, σε πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, με τους: Ελένη Στεργίου, Γιάννη Μαστρογιάννη, Ilya Algaer κ.ά. (Δημοτικό Πειραιά, από 9/5)

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague
Alex Kat©

"Ο Ορφέας στον Άδη"

Ένα από τα πιο γοητευτικά έργα του Τενεσί Ουίλιαμς σκηνοθετεί ο Βασίλης Ανδρέου με ένα ωραίο καστ: Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Δρακόπουλος κ.ά. Μια γυναίκα που ζει με τον βάναυσο σύζυγό της και ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης ενώνουν τις τραυματικές διαδρομές τους, προσπαθώντας να ανακτήσουν την πορεία προς το φως (Ροές, από 9/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Ο Ορφέας στον Άδη
Karol Jarek©

Περισσότερες πληροφορίες

Ασκητική

 • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
 • Διάρκεια: 60 '

Θεατρική εκδοχή του φιλοσοφικού έργου, που εκφράζει την αγωνία για το μυστήριο της ύπαρξης μέσα από ένα διάλογο που στήνεται επί σκηνής ανάμεσα σε έξι ηθοποιούς

Η κυρία Κλάιν

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Βασισμένο στη ζωή της ψυχαναλύτριας Μέλανι Κλάιν, το έργο πραγματεύεται την εναλλαγή συναισθημάτων μίσους και πάθους στη σχέση της με την κόρη και τη γραμματέα της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του γιου της.

Ατσάλι

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 105 '

Στο ψυχολογικό δράμα της Σκοτσέζας συγγραφέα, με φόντο το ασφυκτικό περιβάλλον του σωφρονιστικού συστήματος, μια ισοβίτισσα που σκότωσε το σύζυγό της, συναντά ξανά την κόρη της ύστερα από 15 χρόνια.

Το σφαγείο του έρωτα

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 75 '

Το «Αίμα της αγάπης», η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα για το ερωτικό δημοτικό τραγούδι, και δοκίμια του προηγούμενου αιώνα ενέπνευσαν την παράσταση-soundtrack πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων.

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague

 • Μουσικοθεατρική
 • Διάρκεια: 105 '

Με αφορμή το μυστηριώδες γεγονός της χορευτικής φρενίτιδας που κατέλαβε χιλιάδες πολίτες του Στρασβούργου το 1518, χτίζεται μια αλληγορία για τη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης.

Η πόλη

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 60 '

Με φόντο τη μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα του 1960, γράφτηκε το προφητικό έργο, μέρος της «Τριλογίας της πόλης», για μια κοινωνία που νοσεί.

Ο Ορφέας στον Άδη

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 140 '

Το ολιγοπαιγμένο και ιδιαίτερα ποιητικό έργο, που μεταφέρει το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης στον αμερικανικό Νότο του 1950, ανεβαίνει σε εκδοχή σκοτεινού μιούζικαλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".