Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague Alex Kat©

Και αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις να σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

"Η πόλη"

Το σπουδαίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζει ο Ένκε Φεζολλάρι. Στο εμβληματικό νεοελληνικό έργο, η πόλη, έξω από το διαμέρισμα ενός ζευγαριού, λειτουργεί ως αδιόρατη αλλά ολοένα εντεινόμενη απειλή, που επιτίθεται στη ζωή μέσα σ’ αυτό. Παίζουν: Βάνα Πεφάνη, Βασίλης Αφεντούλης, και σε διπλή διανομή ο Ε. Φεζολλάρι και ο Δημήτρης Μπούρας (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 5/5).

Η πόλη
Γιώτα Εφρεμίδου©

"Ασκητική"

Ανεξάντλητες είναι οι αναγνώσεις του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη που ο Πάνος Αγγελόπουλος επανέρχεται σε αυτό, έντεκα χρόνια αφότου του έδωσε για πρώτη φορά θεατρική υπόσταση. Θα το ξαναδούμε σε νέα προσέγγιση και νέα διανομή (Θοδωρής Κατσαφάδος, Κοραλία Καράντη, Ρένα Κυπριώτη κ.ά.), με τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου (Βρετάνια, από 5/5).

Ασκητική

"Κυρία Κλάιν"

Ο Βρετανός Νίκολας Ράιτ έγραψε την "Κυρία Κλάιν" εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της ψυχαναλύτριας Μέλανι Κλάιν, που έκανε πρωτοπόρες έρευνες στη νηπιακή και παιδική ψυχολογία, στις αρχές του 20ου αι.. Την παράσταση σκηνοθετεί η Χρύσα Καψούλη και στη σκηνή του θεάτρου Αργώ συναντιούνται η Αιμιλία Υψηλάντη, η Νατάσα Καλογρίδη και η Σάρα Εσκενάζυ, σε ένα εκρηκτικό τρίγωνο  έντονων αντιπαραθέσεων (από 5/5).

Η κυρία Κλάιν
Παναγιώτης Μάλλιαρης©

"Ατσάλι"

Μια γυναίκα και η κόρη της συναντιούνται στη φυλακή, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια απομάκρυνσης, καθώς η δολοφονία του συζύγου και πατέρα από τα χέρια της γυναίκας βαραίνει ανάμεσά τους. Το δράμα της Σκοτσέζας Ρόνα Μονρό σκηνοθετεί η Νάντια Φώσκολου και η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει την ισοβίτισσα. Παίζουν ακόμα: Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη (Μεταξουργείο, από 6/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Ατσάλι
Κέλλυ Φώσκολου©

"Νυχιάνγκ"

Το πρώτο έργο της νεαρής συγγραφέα Ευαγγελίας Γατσωτή, που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, ανεβαίνει στο ίδιο θέατρο. Πρόκειται για μία σκοτεινή κωμωδία, που διαδραματίζεται μεταξύ μίας μανικουρίστ και μίας πελάτισσας (ερμηνεύουν η Αλεξία Καλτσίκη και η Θάλεια Σταματέλλου) και το σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου (από 6/5).

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

 "Το σφαγείο του έρωτα"

Ο Θοδωρής Γκόνης εμπνέεται από το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα, "Το αίμα της αγάπης". Η "κατακόκκινη επικράτεια του έρωτα", όπως την εξιστορούν τα δημοτικά τραγούδια και οι παραλογές, οδηγεί σε μια παράσταση που ανιχνεύει μέσω της μουσικής και των τραγουδιών, τη ματωμένη διαδρομή των έμφυλων σχέσεων. Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, από 6/5).

Το σφαγείο του έρωτα
Στράτος Καλαφάτης©

"Χορευτική πανούκλα"

Το έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου εμπνέεται από ένα πραγματικό, άλυτο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο, το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης. Το σκηνοθετεί ο ίδιος, σε πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, με τους: Ελένη Στεργίου, Γιάννη Μαστρογιάννη, Ilya Algaer κ.ά. (Δημοτικό Πειραιά, από 9/5)

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague
Alex Kat©

"Ο Ορφέας στον Άδη"

Ένα από τα πιο γοητευτικά έργα του Τενεσί Ουίλιαμς σκηνοθετεί ο Βασίλης Ανδρέου με ένα ωραίο καστ: Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Δρακόπουλος κ.ά. Μια γυναίκα που ζει με τον βάναυσο σύζυγό της και ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης ενώνουν τις τραυματικές διαδρομές τους, προσπαθώντας να ανακτήσουν την πορεία προς το φως (Ροές, από 9/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Ο Ορφέας στον Άδη
Karol Jarek©

Περισσότερες πληροφορίες

Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague

 • Μουσικοθεατρική
 • Διάρκεια: 105 '

Με αφορμή το μυστηριώδες γεγονός της χορευτικής φρενίτιδας που κατέλαβε χιλιάδες πολίτες του Στρασβούργου το 1518, χτίζεται μια αλληγορία για τη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης.

Η πόλη

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 60 '

Με φόντο τη μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα του 1960, γράφτηκε το προφητικό έργο, μέρος της «Τριλογίας της πόλης», για μια κοινωνία που νοσεί.

Ο Ορφέας στον Άδη

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 140 '

Το ολιγοπαιγμένο και ιδιαίτερα ποιητικό έργο, που μεταφέρει το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης στον αμερικανικό Νότο του 1950, ανεβαίνει σε εκδοχή σκοτεινού μιούζικαλ.

Ατσάλι

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 105 '

Στο ψυχολογικό δράμα της Σκοτσέζας συγγραφέα, με φόντο το ασφυκτικό περιβάλλον του σωφρονιστικού συστήματος, μια ισοβίτισσα που σκότωσε το σύζυγό της, συναντά ξανά την κόρη της ύστερα από 15 χρόνια.

Η κυρία Κλάιν

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Βασισμένο στη ζωή της ψυχαναλύτριας Μέλανι Κλάιν, το έργο πραγματεύεται την εναλλαγή συναισθημάτων μίσους και πάθους στη σχέση της με την κόρη και τη γραμματέα της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του γιου της.

Το σφαγείο του έρωτα

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 75 '

Το «Αίμα της αγάπης», η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα για το ερωτικό δημοτικό τραγούδι, και δοκίμια του προηγούμενου αιώνα ενέπνευσαν την παράσταση-soundtrack πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων.

Ασκητική

 • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
 • Διάρκεια: 60 '

Θεατρική εκδοχή του φιλοσοφικού έργου, που εκφράζει την αγωνία για το μυστήριο της ύπαρξης μέσα από ένα διάλογο που στήνεται επί σκηνής ανάμεσα σε έξι ηθοποιούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στον Φούρνο παίζεται η "Νίκη, απόψε στο πάρτι" σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη

To βραβευμένο θεατρικό έργο της Νίκης Τριανταφυλλίδη "Νίκη, απόψε στο πάρτι" παίζεται σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη στο θέατρο Φούρνος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 19 έως 25/5 και ξεχωρίζουν.

Σε καλοκαιρινή περιοδεία το έργο του Μηνά Βιντιάδη "Στου Μποχώρη"

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί και οι Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη και Βασίλης Ευταξόπουλος πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που αφορά στη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει αέρα από Σαίξπηρ και παλιό Χόλιγουντ

"Η άλλη πλευρά της καταιγίδας" ονομάζεται η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του καταξιωμένου σκηνοθέτη που ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 με μια δυνατή ερμηνευτική ομάδα.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης αφηγείται τη ζωή του Ρόμπερτ Σούμαν

Για μία και μοναδική βραδιά παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση "Ευσέβιος και Φλορεστάν" που παντρεύει τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, συνοδεία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.

"Χιροσίμα Αγάπη μου": Ο Νίκος Διαμαντής μεταφέρει το αριστούργημα της έβδομης τέχνης στο θέατρο

Στη σκηνή του θεάτρου Σημείο κάνει πρεμιέρα η θεατρική μεταφορά της εμβληματικής γαλλο-ιαπωνικής ταινίας σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς.

"Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας": Προβολή της παράστασης των bijoux de kant

Η bijoux de kant γοητευμένη από τον "Ερωτόκριτο", την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, δημιούργησε τη δική της εκδοχή, μια in-between παράσταση η οποία προβάλλεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.