Η "Γέρμα" του Λόρκα γίνεται χοροθέατρο από την ομάδα DANCE COMPANY MAZI

Για δύο βραδιές θα δούμε το εμβληματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε χορογραφία της Μαρίας Μάργαρη στο θέατρο “Τζένη Καρέζη”.

Γέρμα Κατερίνα Αρβανίτη©

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δραματουργία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμπνέει μια παράσταση χοροθεατρικής υφής και αυτό ίσως οφείλεται στην ποιητικότητα και το ονειρικό στοιχείο που διακατέχει το έργο του. Η ομάδα DANCE COMPANY MAZI επέλεξε την προκλητική για την εποχή της "Γέρμα” –γράφτηκε λίγο πριν από την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία– από την τριλογία της "Ισπανικής υπαίθρου", για να δημιουργήσει μια παράσταση χοροθεάτρου. Για δύο μόνο βραδιές στις 7 και 8 Μαΐου παρουσιάζεται η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Μάργαρη στο θέατρο "Τζένη Καρέζη”.

Γέρμα
Κατερίνα Αρβανίτη©

Ο Λόρκα μιλά μέσα από την ιστορία της Γέρμας, η οποία δεν έχει γνωρίσει τη χαρά της μητρότητας και γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού στην κοινωνία της επαρχιακής ισπανικής πόλης του 1934, για την κοινωνική υποκρισία, ενώ αμφισβητεί ανοιχτά το θείο και τη συντηρητική χριστιανική ηθική. Έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατό αλλά και αδύνατο-μεταφυσικό μέσο, η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και οδηγείται στην απελπισία. Η επιθυμία της μετατρέπεται σε εμμονή και οδηγείται στο έγκλημα, δολοφονώντας το σύζυγο της. Έτσι, γίνεται σύμβολο ανατροπής των κοινωνικών επιταγών. Ως άλλη τραγική ηρωίδα, αποποιείται τα στερεότυπα της καλής μάνας και συζύγου, σπάζοντας τα δεσμά του συντηρητισμού με τον δικό της τρόπο.

Γέρμα
Κατερίνα Αρβανίτη©

Στην παράσταση οι λέξεις του Λόρκα πάλλονται με ποιητικό ρεαλισμό δίνοντας κίνηση και ρυθμό στο δίπτυχο χορός και μουσική, κοινωνώντας στους θεατές την πλοκή της ιστορίας. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Ηλία Καμπάνη αποτελείται από ηχοχρώματα της Βαλκανικής χερσονήσου και της λεκάνης της Μεσογείου καθώς και σύγχρονα στοιχεία που ανοίγουν διάλογο μεταξύ της ευρωπαϊκής παράδοσης και του προσώπου της αγροτικής Μεσογείου.

Γέρμα
Γιώργος Μαρινάκης©

Η "Γέρμα", ορμώμενη ως δημιούργημα του παρελθόντος, μεταφέρεται εδώ γεμάτη νεωτερισμούς και όραμα για μια κοινωνία που παύει να τιμωρεί το διαφορετικό και επιτρέπει στα μέλη της, την αυτοδιαχείριση του ευτυχείν. Αυτό είναι το επιτακτικό αίτημα που προβάλλει η παράσταση απέναντι στον κύκλο του νεοσυντηρητισμού και της βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας.

Γέρμα
Γιώργος Μαρινάκης©

Χορεύουν οι Μίρκα Χαλκιά, Παναγιώτης Λαγανάς, Μαρία Παντελάκη, Μυρτώ Παναγάκη, Βασιλική Γράψα, Έρη Τζώρτζη και Ισιδώρα Πρίμπα. Τα κοστούμια είναι της Αλεξάνδρας Καψάλα και τα σκηνικά της Σεμέλης Αβραμιώτη. Συμμετέχουν οι Καλλιρόη Σαλαμόζη, Αλεξάνδρα Κωτσή και Γεωργία Τραυλού.

Η ομάδα DANCE COMPANY MAZI ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 από τους Ρούλα Παπαδοπούλου και Σπύρο Παντελάκη με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη νέων χορευτών. Το όνομα της ομάδας προέκυψε από τα αρχικά ονόματα των χορευτών.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Γέρμα

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 60 '

Η ιστορία της ηρωίδας του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που, ανήμπορη να τεκνοποιήσει, λυγίζει υπό το βάρος της κοινωνικής κριτικής και σκοτώνει το σύζυγό της, πλέκεται με το χορό πάνω σε ήχους της Μεσογείου. Το έργο, που ανήκει στην «τριλογία της ισπανικής υπαίθρου» μαζί με το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και τον «Ματωμένο γάμο», προσεγγίζεται από την ομάδα που δημιούργησαν η Ρούλα Παπαδοπούλου και ο Σπύρος Παντελάκης ως μια χορογραφία παλλόμενων σωμάτων που γεννούν δονήσεις χορεύοντας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη γυναικεία καταπίεση. Επί σκηνής αντικρίζουμε δύο χορεύτριες που ερμηνεύουν δύο διαφορετικές εκδοχές της Γέρμας, το άβουλο αθώο κορίτσι και τη γυναίκα που φτάνει στο έγκλημα. Τα θέματα της μοναξιάς, της έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, των στερεοτύπων και των ρόλων στους οποίους μια γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί, βρίσκονται στον πυρήνα της παράστασης.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.