"Διαρκώς με ταράζεις": Η χορογράφος Τέτη Νικολοπούλου γράφει για το νέο της έργο

Η γνωστή χορογράφος μας εξηγεί πως δημιουργήθηκε η νέα της δουλειά που παρουσιάζει μαζί με την ομάδα σύγχρονου χορού Αnima-Soma στο Θέατρο Καλλιρόης έως την 1η Μαΐου.

Τέτη Νικολοπούλου

Η γνωστή χορογράφος μας εξηγεί πως δημιουργήθηκε η νέα της δουλειά "Διαρκώς με ταράζεις” που παρουσιάζει μαζί με την ομάδα σύγχρονου χορού Αnima-Soma στο Θέατρο Καλλιρόης έως την 1η Μαΐου. Η παράσταση προέκυψε με αφετηρία την παλιά αγγλική έκφραση "you always unbalance me" και είναι το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού εργαστηρίου για τη συνειδητότητα της κίνησης στο εδώ και τώρα, επιδιώκοντας ένα βαθύτερο επίπεδο επικοινωνίας με το κοινό και τους άλλους χορευτές.

Διαρκώς με ταράζεις

Η ιδέα, ο τίτλος και το περιεχόμενο της χορογραφίας προέκυψε από την παλιά αγγλική έκφραση "you always unbalance me", κάτι σαν το δικό μας "μου έκοψες τη χολή", όταν κάποιος μας ταράζει από την ησυχία μας. Το γεγονός της ύπαρξης της λέξης "αν-ισορροπία" μέσα στην αγγλική φράση ήταν αποκαλυπτικό και μου έφερε στο μυαλό εικόνες και μνήμες: Αυτά που μας ταράζουν, μας μετακινούν σε νέες θέσεις στις οποίες χρειάζεται να επανα-ισορροπήσουμε το σώμα μας! Τριάντα χρόνια ασχολούμαστε με αυτό ακριβώς!
Δουλεύοντας με όρους ανατομίας και με εργαλεία μας σωματοποιημένες πρακτικές, όπως το contact improvisation και το "λεξικό χορού" axis syllabus, (το τελευταίο μας διδάσκει ο διαπιστευμένος δάσκαλος και χορευτής της πρακτικής και χρόνια συνεργάτης μου, Τίμος Ζέχας), ερευνούμε τους λειτουργικούς τρόπους κίνησης και μεταφοράς μας στον χώρο και τη σύνδεσή μας με τους άλλους. Πώς ισορροπώ μέσα στις σχέσεις, πώς διαπραγματεύομαι τον έλεγχο, το άφημα, την εγγύτητα, την εμπιστοσύνη, το φευγιό. Αυτά είναι "εργαλεία" κιναισθητικής αφύπνισης και σύνδεσης με τον εαυτό, διαδικασίες απαραίτητες για τη συνειδητή παρουσία μας στη στιγμή του χορού, δηλαδή, τη σωματοποίηση.
Για να πετύχουμε τη σωματοποίηση, στην ομάδα Anima-soma, μια ευτυχή συνεργασία με την Ζωή Χατζιδάκη και τους άλλους συντελεστές, δουλεύουμε ερευνητικά και συνεργαζόμαστε δημιουργικά ενώ όλοι τους έχουν μια ανάλογη προσέγγιση και στη ζωή. Η σύνδεση σώματος-νου ή ο περιορισμός της φλυαρίας του νου και η επιστροφή στην καθαρότητα του σώματος είναι τρόπος ζωής για όλους μας, συγκυρία σπάνια για την οποία είμαι ευγνώμων.
Και αυτό θέλουμε να συμβεί και στους θεατές μας: να καθαρίσει ο νους και να βιώσουν μαζί μας την ολότητα, την απλότητα και την ειλικρίνεια του ανθρώπινου σώματος.
Σήμερα, ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμπόδια ως προς την επιστροφή μας στη σωματοποίηση. Κοινωνικά, χρειαζόμαστε ασφάλεια και αποδεκτικά πλαίσια. Όσα τραυματικά ζήσαμε -κρίση, πανδημία, πόλεμος- μας άλλαξαν πολύ, μας πότισαν θλίψη, απογοήτευση και θυμό. Παρόλα αυτά, έχουμε χρέος να μην τα παρατήσουμε αλλά να αγωνιστούμε, αρχικά σε προσωπικό επίπεδο, για τις δομές που θα αφήσουμε στους επόμενους. Η ελευθερία, η δημοκρατία, η υγεία,  η οικολογία δεν είναι δεδομένα.
Στον σύγχρονο χορό, οι άνθρωποι αγωνίζονται, είναι συγκινητικοί, αφοσιωμένοι και "τρελοί". Αν δεν υπήρχε η "τρέλα" τους, παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε αυτή η βιωματική γνώση. Και είναι καταπληκτικό το πώς εξελίσσεται αυτός ο χώρος καθώς τα οφέλη της τέχνης συνδυάζονται μοναδικά με τα νοήματα που αντλεί κανείς από το σώμα, την ανατομία, το βίωμα και τη σύνδεση με το όλον. Παρόλα αυτά, με εξαίρεση τις νευροεπιστήμες οι οποίες τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν την αξία της σωματοποίησης, έχουμε ελάχιστες έρευνες πάνω στο βίωμα των χορευτών.
Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος παραπλανήθηκε τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια και "έφυγε" από τη φροντίδα και την αλήθεια του σώματος, των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Και αντίστροφα, βλέπω όλους αυτούς τους "από-σωματοποιημένους" ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις για εμάς και ταράζομαι πάρα πολύ. Με ανησυχεί το πώς έχει χαθεί η ισορροπία, το μέτρο, ο κοινός νους. Με παρηγορεί το ότι η τέχνη και ο σύγχρονος χορός αντιστέκονται. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Διαρκώς με ταράζεις

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Με αφετηρία την παλιά αγγλική έκφραση «you always unbalance me», η παράσταση-αποτέλεσμα ερευνητικού εργαστηρίου επικεντρώνεται στην έννοια της ταραχής και στην τάση επιστροφής σε μια νέα ή οικεία θέση ισορροπίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.