"Theater for Ukrainian refugees": Το Θέατρο Σταθμός στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Τα έσοδα της παράστασης του Μάνου Καρατζογιάννη “Ημέρα Κυρίου” από την Παρασκευή 29 Απριλίου θα διατεθούν για τις δομές προσφύγων.

Ημέρα Κυρίου Ελίνα Γιουνανλή©

Η πρωτοβουλία Ελλήνων καλλιτεχνών "Theater for Ukrainian refugees” συνεχίζει τις δράσεις υποστήριξης των δομών που δέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, με στόχο να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν πιο εύκολη παραμονή τους στη χώρα μας. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει και το ίδιο το θέατρο, η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε μέσα από τη σελίδα "Theater for Ukrainian refugees” στο Instagram, καλεί τους καλλιτέχνες να προσφέρουν τα έσοδα ή μέρος των εσόδων μιας παράστασης για αυτόν τον σκοπό.
Σε αυτό το πνεύμα, το θέατρο Σταθμός προσφέρει τα έσοδα της παράστασης "Ημέρα Κυρίου” την Παρασκευή 29 Απριλίου, ακολουθώντας το Θέατρο Πορεία με την παραγωγή του "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" καθώς και τις παραγωγές "Λευκές Νύχτες" στο Μικρό Άνεσις, "12 ένορκοι" στο Άνεσις και "Ανάμεσα σε δύο κόσμους" στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ημέρα Κυρίου
Ελίνα Γιουνανλή©

Την "Ημέρα Κυρίου” του Γιάννη Τσίρου, που παίζεται την Παρασκευή στις 9 το βράδυ, σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σταθμός Μάνος Καρατζογιάννης. Όπως σημειώνει για το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Τσίρου, που ξυπνά υπαρξιακές αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις: "Υπάρχει καμιά κοινωνία; Που είναι να τη δω;" αναρωτιέται η Λούλα Αναγνωστάκη στο μονόπρακτό της "Ο ουρανός κατακόκκινος" (1998). Αυτήν την κοινωνία αναζητά, με αγωνία, το τελευταίο έργο του Γιάννη Τσίρου που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή με κύρια πρόσωπα ένα ζευγάρι καλοβαλμένων ανθρώπων και το υπηρετικό τους προσωπικό”.

Ημέρα Κυρίου
Ελίνα Γιουνανλή©

Οι Μάξιμος Μουμούρης, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Αθανασόπουλος και Αναστασία Παντούση ερμηνεύουν τα τέσσερα πρόσωπα του έργου που διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας Κυριακής. Η πρόθεση του συγγραφέα δεν είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού αλλά η στροφή της προσοχής και ο προβληματισμός πάνω σε μια σειρά από μοτίβα συμπεριφορών και αντιλήψεων που άπτονται της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της διαφοράς μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, κ.ά. Όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”: "Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη που μας συστήνει το έργο είναι καλοδουλεμένη και έχει ωραία διανομή, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι ηθοποιοί συλλαμβάνουν τέσσερα πρόσωπα που το καθένα για δικούς του λόγους διατηρούν μια ψύχραιμη, κάποτε ψυχρή, επιφάνεια, κάτω από την οποία σιγοβράζουν πολλά”.

φωτο εξωφύλλου: Ελίνα Γιουνανλή©

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα Κυρίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στο γεμάτο χιούμορ, σασπένς και ποιητικές αιχμές έργο του συγγραφέα, ένα εύπορο ζευγάρι και το υπηρετικό του προσωπικό αναζητούν το δίκαιο σε μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.