Το 10ο Spring Forward κάνει την Ελευσίνα χορευτικό hot spot της Ευρώπης

Το Spring Forward δίνει χορευτικό παλμό στην πόλη της Ελευσίνας για ένα τετραήμερο. Το «παιδί» της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύγχρονου χορού, που ακούει στο όνομα Aerowaves, θα φέρει στην πόλη 25 παραστάσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χορού από την Ευρώπη και την Ασία.

Gran Bolero Mercat De Les Flors ClaudiaCórdovaZignago©

"Ο βασικός στόχος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το μετά, κάτι που στην Ελλάδα είναι ακόμη σημαντικότερο γιατί έχουμε μια τάση να δημιουργούμε πράγματα και μετά να τα εγκαταλείπουμε", έχει δηλώσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μιλώντας για τους στόχους του 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αυτής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζει, επιμένει να ανοίγει μονοπάτια και διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό, δημιουργώντας μια αίσθηση γιορτής, αλλά και να βάζει θεμέλια με την πίστη πως η κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσο για ριζοσπαστικές αλλαγές.

Αν σκεφτεί κανείς πως η Αθήνα είναι η μόνη, ίσως, πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας που δεν έχει ούτε μία μόνιμη στέγη χορού, δεν μπορεί παρά να μη θαυμάσει την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να δημιουργήσει μια Ακαδημία Χορού και να διοργανώσει μια σημαντική διασυνοριακή γιορτή όπως είναι το 10ο Spring Forward. Το φεστιβάλ χορού θα φιλοξενηθεί στην Ελευσίνα (28/4-1/5) με στόχο την έμπρακτη στήριξη των νέων χορογράφων, αλλά και την καλλιέργεια του κοινού. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Moving Europe" του 2023 EΛEVΣIS και είναι το "παιδί" του Aerowaves, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού. Αυτή η ανοιχτή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε νέους χορογράφους και χορευτικές εταιρείες να ανταλλάξουν πόρους, γνώσεις και ιδέες, κλείνει φέτος 25 χρόνια δράσης. Στο πολυσυλλεκτικό τετραήμερο θα αναδειχθούν οι ποικίλες θεματικές και αισθητικές εκφάνσεις της ακμάζουσας σκηνής της Ευρώπης με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, 100 επαγγελματιών του χορού και 25 παραστάσεων από την Ευρώπη και την Ασία.

Vanishing Point
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Vanishing point

Το πρόγραμμα του Spring Forward 2022 περιλαμβάνει συμμετοχές από δώδεκα χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ολλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Λιθουανία, Ελβετία, Ρωσία, Ισπανία και Αρμενία. Παράλληλα, ομότεχνοί τους από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής του Aerowaves και παρουσιάζουν σημαντικά έργα σύγχρονου χορού. Η χώρα μας εκπροσωπείται από το "Vanishing Point" των Δάφνη Αντωνιάδου, Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου και Constantine Skourlis, όπου η σκηνή μετατρέπεται σε καθρέφτη της ύπαρξης, ο οποίος παραμορφώνει τους βαθύτερους φόβους, μέσα από εικόνες που προκύπτουν από την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση.

Ένα από τα βασικά highlights του φεστιβάλ είναι η άφιξη του Jesús Rubio Gamo. O Ισπανός χορογράφος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από το δίκτυο Aerowaves, έρχεται στην εορταστική διοργάνωση της Ελευσίνας με το "Gran Bolero" (Κυριακή 1/5, 9.45 μ.μ.), μια εκδοχή του κλασικού "Bolero" για δώδεκα χορευτές, την οποία είχε παρουσιάσει στο Spring Forward του 2017 στο Άαρχους. Η παράσταση, στην οποία συμπράττουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, "παίζει" με την ελαφρότητα και τη βαρύτητα και διερευνά το όριο ανάμεσα στην ευχαρίστηση και την εξάντληση (η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών).

Gran Bolero του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο
© Claudia Córdova Zignago
Gran Bolero

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι τρεις παράλληλες δράσεις που οργανώνονται. Το Dance Quality Writing είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για κριτικούς χορού. Συγκεκριμένα, μια ομάδα πέντε επαγγελματιών κριτικών χορού καθοδηγούν δέκα ανερχόμενους συναδέλφους τους, με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και της ποιοτικής κριτικής. Οι νέοι κριτικοί θα επιλεγούν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση ανάμεσα σε 150 αιτήσεις. Στη διάρκεια της διοργάνωσης, οι συγγραφείς θα δημοσιεύσουν σύντομες κριτικές των παραστάσεων του Spring Forward. Στο Upstart Forum πέντε συνεργάτες του Aerowaves ξεναγούν για πρώτη φορά μια ομάδα ανερχόμενων παρουσιαστών χορού στο Spring Forward και στα τρέχοντα ζητήματα προγραμματισμού που προκύπτουν σε μια διοργάνωση. Τρεις εξ αυτών θα βραβευτούν και, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, θα έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν παρουσιάσεις καλλιτεχνών τoυ Aerowaves. Το διαδικτυακό περιοδικό "Springback" τέλος, θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο συνεντεύξεις καλλιτεχνών και καλεσμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα δημιουργήσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με στιγμιότυπα από τις παραστάσεις και άλλες στιγμές του φεστιβάλ. Το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ, αλλά και τα βίντεο των παραστάσεων θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του περιοδικού.

Με το βλέμμα στην πόλη

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023 θέλει να αναδείξει την κρυφή δυναμική της πόλης, να αφήσει ζωντανά ίχνη και αναμνήσεις και να αναπτύξει κοινωνική δράση. Για το λόγο αυτό, στο 10ο Spring Forward αντί αντιτίμου εισόδου, καλεί το κοινό να στηρίξει το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς στο κουτί συνεισφοράς στην Ελαιουργική ή μέσω POS στο Παλαιό Ελαιουργείο. Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu, kentroagapis.gr.

Κράτηση θέσεων μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

10ο Spring Forward

  • Φεστιβάλ

Μια τετραήμερη γιορτή του χορού όπου περισσότεροι από 250 καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Ασία θα παρουσιάσουν 25 παραστάσεις σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της Ελευσίνας: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελαιουργική, 2ο & 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γήπεδο Δασκαλάκη. Το φεστιβάλ κορυφώνεται στις 1/5 (9.45 μ.μ., Παλαιό Ελαιουργείο) με το «Gran Bolero» του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο, όπου εξερευνά τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση (Κατάλληλη για άνω των 15 ετών).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.