Ο "Αμερικάνικος Βούβαλος" του Μάμετ κάνει πρεμιέρα στο Φούρνο

Αμερικάνικος Βούβαλος Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Μια ουσιαστική δουλειά συνόλου επιδιώκει στις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος και με αυτή τη συντεταγμένη θα σκηνοθετήσει στο θέατρο Φούρνο (από 16 Μαΐου)  τον "Αμερικάνικο Βούβαλο",  έργο-σταθμό στη δραματουργία του Ντέιβιντ Μάμετ. Ο Αμερικανός συγγραφέας παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών, μικροαπατεώνων που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975 και αποκαλύπτει τις παγίδες του απατηλού αμερικάνικου ονείρου και τα αδιέξοδα που δημιουργεί, σε μια κοινωνία που μπορεί να βυθίσει τον άνθρωπο στο αδιέξοδο. Ο Δάσκαλος (Θανάσης Σαράντος), ο Ντον (Χριστόδουλος Στυλιανού) και ο Μπομπ (Πάρης Σκαρτσόλιας) οργανώνουν μια διάρρηξης κι εμείς παρακολουθούμε μια αγωνιώδη αφήγηση των παθών, της φιλίας, της προδοσίας, του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Επικοινωνούν μέσα από λέξεις που μοιάζουν με γροθιές, ενώ χρειάζονται απελπισμένα ο ένας τον άλλο. 
 

Αμερικάνικος βούβαλος
Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον "Αμερικάνικο Βούβαλο"

Το έργο είναι γραμμένο το 1975 και σαράντα επτά χρόνια μετά, διαβάζεται σαν μια προφητεία για την ελληνική κοινωνία του 2022. Το έργο του Μάμετ θα παιχτεί στην αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου και σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου ο οποίος γράφει στο σημείωμα του για την παράσταση: "Το εκρηκτικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της "κανονικότητας" ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας.  Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται
με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής "ευρωπαϊκής" ζωής - υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει.
Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο "θησαυρό".

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικάνικος βούβαλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.