"Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση": Η ελληνική θεατρική παρουσία στη Νέα Υόρκη

Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση

Ασταμάτητα εργάζεται η Ιόλη Ανδρεάδη. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του έργου "Το κόκκαλο" που σκηνοθέτησε, αλλά και έγραψε μαζί με τον Άρη Ασπρούλη και ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη Νέα Υόρκη. Οι Αμερικανοί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις μοναδικές βραδιές στο θέατρο The Tank (στις 21, 22 και 23 Απριλίου) την "Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση", ένα έργο που συνυπογράφουν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης. Βασισμένο σε έρευνα, φέρνει στο επίκεντρο την Φιλική Εταιρία, την πιο σημαντική από άποψη μαχητικότητας οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας με σκοπό την προετοιμασία του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. 

Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης
Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης

Οι μυστικές αδελφότητες, αλλά και η διερεύνηση του κινήτρου που κάνει έναν άνθρωπο να πάρει τη μεγάλη απόφαση να αφιερώσει και να ριψοκινδυνεύσει τη ζωή του για έναν κοινό σκοπό ήταν ένα βασικό κίνητρο για αυτήν την εξαιρετική δημιουργική θεατρική ιδέα. Είναι δώρο για το θέατρο μια τέτοια δουλειά που άντλησε υλικό από μια σειρά ιστορικών πηγών, με βασικότερη τα "Απομνημονεύματα" του Ξάνθου, αλλά και βιβλία των Κορδάτου, Γκριγκόρι, Μαζαράκη-Αινιάνος, Μέξα, Παπαγιώργη, Μανδυλαρά-Νικολάου, Καραμπελιά, Κασσιμάτη, Παπουλίδη και Ροδάκη, αλλά και σε προσωπικές μνήμες. Η παράσταση δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στους εννέα ανοιχτούς χώρους των Μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ και στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ το καλοκαίρι του 2021, όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 θεατές. Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στο νεοϋρκέζικο θέατρο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλας Καραγκιαούρης. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Κάπα Εκδοτική, με πρόλογο του Αν. Καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Ιωαννίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.

Το Θέατρο Τέχνης συζητά για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο μάς προσκαλεί το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και συγγραφείς που το έργο τους συναναστρέφεται με το A.I. με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.