Ποιές είναι οι "Ρεμπέτισσες του ντουνιά" στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας";

Η παράσταση σε σύλληψη και κείμενα του Μάριου Χατζηπροκοπίου, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης “Ρεμπέτικο” που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, αναζητά τα ίχνη των γυναικών του είδους.

Έκθεση Ρεμπέτικο Ολύμπια

Μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης "Ρεμπέτικο” που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων την Πέμπτη 31 Μαρτίου (7 μ.μ.). Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου ετοίμασε σε δική του σύλληψη και κείμενα τις "Ρεμπέτισσες του ντουνιά”, μια περφόρμανς με ελεύθερη είσοδο στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".
Πού συναντιούνται η Chavela Vargas με τη Σωτηρία Μπέλλου; Τι ενώνει τους φουστανοφόρους άντρες που γεννάνε φάλαινες στους πάγους με τους ομιλητές μιας γλώσσας που δεν διακρίνει φύλα και κατάγεται απ’ τα σύννεφα; Πότε αντιλαλούνε τα βουνά και πώς περιπλανιέται το κορμί; Αυτά και άλλα ερωτήματα γεννά η περφόρμανς που πλέκει τον εκφωνημένο λόγο με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό από την ηλεκτρική κιθάρα του Γιάννη Αναστασάκη και τα live visuals της Ναταλίας Μαντά.
Εάν, σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δόξασε ως "πρώτο ρεμπέτη του ντουνιά" τον Ιπποκλείδη –"το πρώτο της Αθήνας αρχοντόπουλο, που έσκιζε σε ομορφιά και τσαχπινιά"– και, πλάι του, τον Αλέξανδρο ή τον Δημοσθένη, η περφόρμανς αναζητά τα ίχνη των ρεμπετισσών, πέρα από φύλα και πέρα από σύνορα, κυριολεκτικά σε όλο το ντουνιά, με άξονες την περιπλάνηση και την επιθυμία.

Έκθεση Ρεμπέτικο Ολύμπια

Η θεματική́ έκθεση Ρεμπέτικο διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, έως 3 Απριλίου σε τρεις χώρους: στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Τεχνών και το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", φιλοξενώντας 125 έργα από 50 εικαστικούς. Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, έχει στόχο να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική, εξετάζοντας το κατά πόσο μπορούμε να συνδεθούμε με αυτό. Κυρίως, όμως, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο "συνομιλεί" η σύγχρονη τέχνη με το ρεμπέτικο, και ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το προσεγγίζουν και το ερμηνεύουν.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Βοηθός επιμελήτρια είναι η Εβίτα Τσοκάντα. 

Δείτε εδώ τις σκέψεις και τις εντυπώσεις του "α”.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρεμπέτισσες του ντουνιά

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση αναζητά τα ίχνη των γυναικών του είδους, πέρα από φυλετικές και χωρικές διακρίσεις, με άξονα την περιπλάνηση και την επιθυμία. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ρεμπέτικο» του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.