"Η αλήθεια είναι": 5 tips για το έργο από τον Γιάννη Σκουρλέτη

Η αλήθεια είναι

Προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες σου αγγίζει ο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Η αλήθεια είναι". Οι καιροί είναι πολύ περίεργοι. Η εγκληματικότητα και το μίσος έχουν ξεφύγει… Η παράσταση μας μιλά απροκάλυπτα γι’ αυτό. Για τη βία της καθημερινότητας. Μιλά για τη σιωπηλή εξοικείωση της κοινωνίας με τα περιστατικά βίας.

Η κριτική δύναμη του έργου. Στο έργο, δυο γονείς σχεδιάζουν τη δολοφονία του γιου τους γιατί δεν τους κάνει "η αλήθεια του". Οι γονείς βέβαια δεν είναι παρά μια προσωποποίηση της κοινωνίας που αντιμάχεται το διαφορετικό, το "παρεκκλίνον". Οι αναφορές του έργου σε πρόσφατες υποθέσεις είναι εμφανείς. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στο έργο δεν περίμενα, ωστόσο, πόσο σχετίζεται με όλα όσα ακούγονται αυτή τη στιγμή στις ειδήσεις. Μάλιστα η Μητέρα σε ένα σημείο του έργου απαριθμεί μια σειρά συμφορών και εγκλημάτων συγγενών και φίλων στα όρια του γκραν γκινιολ. Κι όμως… σχεδόν όλα όσα περιγράφονται στο έργο –και χειρότερα- τα ακούμε να συμβαίνουν καθημερινά. Οι χαρακτήρες πραγματικά ζούνε μέσα σε μια κόλαση όντας μέρος της.

Γιάννης Σκουρλέτης

Μια οικογενειακή δυστοπία. Για μένα αυτό το περιβάλλον δε μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια δυστοπία μέσα στην οποία οι χαρακτήρες επιτελούν την καθημερινή τους ρουτίνα. Είναι ο καμβάς όπου με τρόπο καθόλα εξπρεσιονιστικό αποκαλύπτουν τις τοξικές τους πεποιθήσεις, τον κρυμμένο πόνο, την αγριότητα και τη δική τους αλήθεια. Επέλεξα αυτό το δρόμο γιατί πιστεύω πως δημιουργεί την απαραίτητη ανοικείωση ώστε να καταλάβουμε τις διαστάσεις των γεγονότων που συμβαίνουν. 

Φράση κλειδί του έργου. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε σε βαθμό και με τρόπο που δεν συνειδητοποιούμε πάντα τι σημαίνουν. Η "αλήθεια" έχει μεγάλη σημασία στο έργο. Είναι στον τίτλο του έργου. Είναι η φράση που μέσα τις κρύβονται όλες αυτές οι ανομολόγητες επικίνδυνες παραδοχές που τροφοδοτούν το κακό. Το έγκλημα γίνεται στο όνομα της αλήθειας. Ο καθένας έχει βρει τη δική του αλήθεια, έχει πιαστεί από αυτή σαν σανίδα σωτηρίας και την υπερασπίζεται με βία και αίμα.

Τα όρια μεταξύ θεάτρου και πραγματικότητας. Η παράσταση μας αυτή είναι για τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να ζήσουν όπως ήθελαν, ανάμεσα σε έναν κόσμο αμετανόητης σκληρότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Η αλήθεια είναι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το νέο έργο του Δημητριάδη μιλά για τη σεξουαλικότητα, τη μνήμη, το τραύμα και παίρνει θέση απέναντι στις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.