Πέντε παραστάσεις που θα δούμε μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Την Κυριακή 27 Μαρτίου ολοκληρώνονται πέντε θεατρικές παραστάσεις κι εσείς έχετε ακόμα μια ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε.

Η παγίδα Μαριλένα Αναστασιάδου©

"Η παγίδα”
Λίγο πριν ανέβει στο θέατρο Αριστοτέλειον της συμπρωτεύουσας, η "Παγίδα” που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας με πρωταγωνιστές τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κώστα Γιαννακόπουλο και Τάκη Παπαματθαίου παίζεται για λίγο ακόμη στο θέατρο Ζίνα. Στο γεμάτο ανατροπές αστυνομικό έργο του Ρομπέρ Τομά που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους, καθώς παίζει με το φαίνεσθαι και το είναι, τις δραματικές αγωνιώδης καταστάσεις αλλά και τις κωμικές με εξαιρετική αριστοτεχνία, μια γυναίκα εξαφανίζεται στις Άλπεις. Όταν εκείνη επιστρέφει, ο άντρας της είναι ο μόνος που δεν την αναγνωρίζει. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση. (πρώτη φωτο: Μαριλένα Αναστασιάδου©)

Amalia melancholia η βασίλισσα των φοινίκων
Alex Kat©

"Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων”
Ολοκληρώνεται στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η παράσταση "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων”, με την Έμιλυ Κολιανδρή στο ρόλο της βασίλισσας Αμαλίας και τη Ρίτα Λυτού. Η Ζωή Χατζηαντωνίου δημιούργησε αυτήν την παράσταση αντλώντας υλικό από τις 887 επιστολές της βασίλισσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και συζύγου του Όθωνα, προς τον πατέρα της Παύλο Φρειδερίκο Αύγουστο του Ολδεμβούργου και σε μαρτυρίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην εκτεταμένη βιβλιογραφία και στα απόρρητα έγγραφα των γιατρών που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της. Μέσα από αυτά περιγράφονται οι προσπάθειές της να μείνει έγκυος, ενώ, όπως διαπιστώθηκε μετά το θάνατο της, δεν είχε μήτρα. Η ιστορία της μας αφορά γιατί αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο μιας βασίλισσας που αδυνατεί να φέρει στον κόσμο διαδόχους δεδομένης και της ιστορικής συγκυρίας, αλλά και το αληθινό πρόσωπο όλων εκείνων που μπορούν να αποθεώσουν ή να καταδικάσουν μια γυναίκα βασισμένοι στην ικανότητά της να τεκνοποιήσει ή όχι. Σίγουρα η ιστορία της μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σχόλιο πάνω σε αυτό το ζήτημα που ακόμη παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία.

Ο απρόσκλητος επισκέπτης
Γιώργος Κρίκος©

"Ο απρόσκλητος επισκέπτης”
Η τρίτη συνολικά επιτυχημένη σεζόν της παράστασης "Ο απρόσκλητος επισκέπτης" της Άγκαθα Κρίστι που σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, στο θέατρο Eliart μετρά αντίστροφα. Με φόντο την πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι σε ένα ερημικό τοπίο. Αναζητώντας βοήθεια, εντοπίζει μια απομονωμένη έπαυλη, στην πόρτα της οποίας βρίσκει προς έκπληξη του έναν νεκρό άντρα και τη φερόμενη ως δολοφόνο σύζυγό του. Σε αυτό το γεμάτο σασπένς αστυνομικό μυστήριο που όλα μοιάζουν πιθανά, πρωταγωνιστούν οι Οδυσσέας Σταμούλης, Σοφία Μανωλάκου, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Ελένη Βουτυρά, Κώστας Ζέκος, Στάθης Λαγκάδας.

 

Μήδεια
Δώρα Τσίπρα©

"Μήδεια”
Την τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάζει η Κάτια Γέρου σε μια παράσταση κλειστού χώρου για πέντε μόνο ηθοποιούς στο θέατρο Άνεσις. Σε νέα μετάφραση, που υπογράφουν η σκηνοθέτιδα, ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης και ο ηθοποιός Νίκος Νίκας, η παράσταση εστιάζει στο ζήτημα του μίσους που γεννά στην ηρωίδα ο προδομένος έρωτας της "Μήδειας”, αναζητώντας το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, με αφορμή μία από τις πρώτες φράσεις του έργου: "Τώρα κυβερνά το μίσος και η αγάπη αρρώστησε", μία φράση -όπως σημειώνει η Κάτια Γέρου- "τόσο αναγνωρίσιμη σε μας, γιατί οι καιροί είναι ταραγμένοι και στις μέρες μας". Σε αυτή την αφαιρετική εκδοχή για πέντε ηθοποιούς, τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου και Ιωάννα Μπιτούνη.

Το Ηρεμιστικό
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Το ηρεμιστικό”
Στο θέατρο Φούρνος η Άσπα Τομπούλη σκηνοθετεί το "Ηρεμιστικό”, μία από τις ωραιότερες ιστορίες του Σάμουελ Μπέκετ πάνω στην επιμονή του ανθρώπου να υπάρξει και να ζήσει παρά τις αποτυχίες, τις ματαιώσεις και τη φθορά. Η Δέσποινα Σαραφείδου και ο Σπύρος Βάρελης δίνουν φωνή στην ιστορία που επινοεί ο ίδιος ο αφηγητής, ο μοναχικός άνθρωπος του Μπέκετ, στην περιπλάνησή του σε μια άγνωστη πόλη, μέσα στη νύχτα. Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, το έργο μιλά για την ευθραυστότητα του ανθρώπινου σώματος και της ψυχής, για την αδυναμία της ανθρώπινης επαφής αλλά και την βαθιά ανάγκη της, καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μέσα στην καταιγίδα της πανδημίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ηρεμιστικό

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα από τα τέσσερα διηγήματα του συγγραφέα, γραμμένο το 1946, ισορροπεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας καθώς αφηγείται τις νυχτερινές περιπλανήσεις ενός ανθρώπου σε μια άγνωστη πόλη.

Η παγίδα

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 105 '

Μια γυναίκα χάνεται στις Άλπεις, όταν όμως επιστρέφει, ο άντρας της είναι ο μόνος που δεν την αναγνωρίζει, στη διάσημη ανατομία ενός ψυχολογικού εγκλήματος.

Ο απρόσκλητος επισκέπτης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το κλασικό αστυνομικό έργο του 1957, με διαρκείς ανατροπές και ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ, οδηγείται στην αποκάλυψη του δολοφόνου ενός άντρα.

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη δραματική ιστορία της βασίλισσας Αμαλίας, συζύγου του Όθωνα, και την αδυναμία της να τεκνοποιήσει λόγω ενός σπάνιου εκ γενετής συνδρόμου.

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το μίσος που γεννά στην ηρωίδα ο προδομένος έρωτας αποτελεί τον πυρήνα της παράστασης, η οποία αναζητά το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου.

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Ζίνα

Λεωφ. Αλεξάνδρας 74

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2022

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.