Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ με αγαπημένους ηθοποιούς

Ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, σπουδαίοι ηθοποιοί μοιράζονται αποσπάσματα από αγαπημένα τους θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα και ιστορικές παραστάσεις μεταφέρονται στο ραδιόφωνο σε μια μέρα γεμάτη θέατρο, την Κυριακή 27 Μαρτίου.

Νικήτας Τσακίρογλου.

Ένα πλούσιο ρεπερτόριο παρουσιάζει η ΕΡΤ ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6. Από νωρίς το πρωί ξεκινά η μέρα με ιστορικές ραδιοφωνικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς μας στις καλύτερες στιγμές τους, σπουδαίους ηθοποιούς που μοιράζονται αποσπάσματα από αγαπημένα τους θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα, ενώ στις 10 το βράδυ ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου πριν από την εορταστική "Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο". 

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 ακούμε στις 9 π.μ. τη ραδιοφωνική μεταφορά του έργου του Ηλία Καπετανάκη "Η βεγγέρα". Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες κωμικές ηθογραφίες της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, σε μια από τις πιο επιτυχημένες ηχογραφήσεις με τους συντελεστές του τότε "Ελεύθερου Θεάτρου" (1977), από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Παίζουν οι ηθοποιοί Σταμάτης Φασουλής, Γιώργος Σαμπάνης, Νένα Μεντή, Μαριτίνα Πάσσαρη, Κώστας Αρζόγλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Υβόννη Μαλτέζου, Σταύρος Μερμήγκης, Σοφία Σεϊρλή, σε ραδιοσκηνοθεσία του Ντίνου Λύρα.
Στις 10 π.μ. η Ιωάννα Νιαώτη λέει "#NaMaste” σε μια σκηνή διπλά μαγική. Στη σκηνή του θεάτρου για παιδιά. Καλεσμένοι-έκπληξη από το χώρο του θεάτρου μιλούν για την ιστορία, τους σταθμούς και το μέλλον του παιδικού θεάτρου, θυμίζοντάς μας κλασικά και αγαπημένα, ελληνικά και ξένα, πρωτοποριακά και συμβολικά θεατρικά έργα.
Στις 1 μ.μ. ακούμε την παράσταση "Σαράντα και…" με τη Μαίρη Αρώνη απολαυστική στον ρόλο της Τζένης, σε κείμενο του αριστουργηματικού δίδυμου Αλέκος Σακελλάριος-Χρήστος Γιαννακόπουλος. Η ιστορία μιας σαραντάρας χήρας, που έρχεται αντιμέτωπη με τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής λόγω του έρωτά της για ένα γοητευτικό, αλλά φτωχό βιολιστή, έγινε ύστερα από πολλά χρόνια και κινηματογραφική επιτυχία στην ταινία "Μια τρελή τρελή σαραντάρα", σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι Αλίκη Ζωγράφου, Γιάννης Λιακάκος, Νίκη Μακρή, Βίλμα Κύρου, Γιάννης Γκιωνάκης, Θεανώ Ιωαννίδου, Γιώργος Πάλλης, Πάνος Βέλιας, Δώρα Φύτιζα, Γιώργος Χριστοφιλάκης, Γιώργος Μοσχίδης, σε ραδιοσκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρομμάτη.
Στις 6 μ.μ. ακούμε τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, σε ραδιοσκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, με ένα από τα πλέον αγαπημένα θεατρικά δίδυμα, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Γιώργο Μοσχίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Παίζουν επίσης οι Κάκια Ιγερινού, Κώστας Κοκκάκης, Κώστας Κοντογιάννης, Νίκος Γαροφάλλου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Βασίλης Καΐλας, Γιώργος Μπαγιόκης, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ντίνος Σούτης.

Από τις 8 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ., ακούμε στο "ακριβώς" και στο "και μισή" της ώρας αγαπημένους ηθοποιούς να διαβάζουν αποσπάσματα από αγαπημένα τους θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα, σε επιμέλεια παραγωγής της Λίτσας Τότσκα: Αιμίλιος Χειλάκης, απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα "Μάρτυς μου ο Θεός", 8 π.μ. | Βάνα Πεφάνη, απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Η χαμένη άνοιξη", 8.30 π.μ. | Στεφανία Γουλιώτη, απόσπασμα από την "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη, 9.30 π.μ. | Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, απόσπασμα από το διήγημα "Μπακούρι τέλος" του Στέλιου Μάινα από τη συλλογή του με τίτλο "Τα φαινόμενα απατούν", 11 π.μ. | Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, 11.30 π.μ. | Δήμητρα Χατούπη, απόσπασμα από τον πρόλογο του μυθιστορήματος  της Κλαρίσε Λισπέκτορ "Η ώρα του αστεριού", 12 μ. | Λένα Παπαληγούρα, απόσπασμα από το θεατρικό έργο της Σάρα Κέιν με τίτλο "Λαχταρώ", 12.30 μ.μ. | Γιώτα Φέστα, απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή "Το διπλό- Η Αναστασία των Μολάων", 3 μ.μ. | Στέλιος Μάινας, απόσπασμα από τη συλλογή διηγημάτων του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου "Ο θησαυρός των αηδονιών", 3.30 μ.μ. | Χρήστος Λούλης, απόσπασμα από το διήγημα του Γιώργου Σκούρτη "Ένας άντρας, μία γυναίκα" από τη συλλογή "Ιστορίες με στρας" 4 μ.μ. | Όλια Λαζαρίδου, απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Ψεύτικοι δίδυμοι" του Χρήστου Αγγελάκου, 4.30 μ.μ. | Μυρτώ Αλικάκη, μονόλογος της Μάριαν από τις "Σκηνές για ένα γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, 5 μ.μ. | Μάξιμος Μουμούρης, απόσπασμα από τον "Μόμπι Ντικ" του Χέρμαν Μέλβιλ, 5.30 μ.μ.


Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6

Στις 10 μ.μ., πριν από την εορταστική "Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο", ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το φετινό μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, που φέτος έγραψε ο Αμερικανός σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας Πίτερ Σέλαρς, έπειτα από πρόσκληση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Στην εορταστική "Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο", η εκπομπή "Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο" θα μεταδώσει την παράσταση "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", ένα από τα κορυφαία ποιητικά έργα του Διονύσιου Σολωμού, καθώς κι ένα από τα σημαντικότερα της νεότερης ελληνικής ποίησης, σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή, μουσική του Νίκου Βελιώτη και ερμηνευτές την σκηνοθέτιδα και τους Ειρήνη Κουμπαρούλη και Κώστα Σεβδαλή

Ακούστε το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα σε live streaming.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.