Η Μαρία Γοργία αποκαλύπτει πώς χορεύεται το "Ψέμα" στο νέο της έργο

Η χορεύτρια και χορογράφος που υλοποιεί τις ιδέες της χωρίς να φοβάται την πρόκληση και το αίσθημα αμηχανίας που μπορεί να προκαλέσει στον θεατή παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στον χώρο Αμάλγαμα.

Το ψέμα

Η χορογράφος-χορεύτρια Μαρία Γοργία πάντα μας εκπλήσσει, ποικιλοτρόπως, με τις παραστάσεις της. Η κοινωνία, τα προσωπικά βιώματα, η ποίηση την τροφοδοτούν με ιδέες τις οποίες υλοποιεί χωρίς να φοβάται την πρόκληση και το αίσθημα αμηχανίας που μπορεί να προκαλέσει στον θεατή. Η νέα της παράσταση έχει τον τίτλο "Το ψέμα" και η έννοια του ψέματος ερευνάται σε ένα εύρος σχέσεων καθώς και στη δημόσια σφαίρα, στην πολιτική, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το ψέμα
©Έλενα Κανάκη

Με τη νέα της δουλειά συνεχίζει την έρευνα της εξελίσσοντας το ολιστικό μοντέλο έκφρασης, δηλαδή τη σύνθεση κίνησης-λόγου-αντικειμένου, παρατηρώντας ότι το "σώμα παρουσιάζει έναν συνεχή αυτοπεριορισμό και σε αρκετές σκηνές ένα επίμονο στυλιζάρισμα, μια φτωχοποίηση καθώς και έναν στείρο καθωσπρεπισμό στην προσπάθεια του να κρύψει την αλήθεια, ή να υποδυθεί κάτι…”. Μιλάει άμεσα για τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η "ασθένεια” του ψέματος φαίνεται να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην εμπιστεύονται πλέον σχεδόν κανέναν και η επικοινωνία να έχει σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικά χαθεί.

Το ψέμα
©Έλενα Κανάκη

Στο έργο οι performers της ομάδας χορού Αμάλγαμα "μεταμορφώνονται κάθε τόσο σε ανθρωποειδή-ρομπότ με μηχανιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της σφοδρής επιρροής των κοινωνικών στερεοτύπων. Κανείς ουσιαστικά δεν επικοινωνεί με κανέναν ακόμα και στις συναντήσεις της ομαδικής ή ατομικής ψυχοθεραπείας…". Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στο σώμα και τις ασυνείδητες κινήσεις του "ψεύτη” την ώρα που "ερμηνεύει” ένα ψέμα.

Μαζί με τη Μαρία Γοργία, η οποία υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία, επί σκηνής βρίσκονται οι Θέμις Ανδρεουλάκη, Αριάννα Ζαρμακούπη, Βασίλης Σκαρμούτσος και Γιάννης Σταυρόπουλος. Τα κείμενα δημιουργήθηκαν από την ερμηνευτική ομάδα. Ο Γιώργος Λιντζέρης δημιούργησε τα κοστούμια και συνυπογράφει τα σκηνικά, η μουσική επιμέλεια είναι του Σταύρου Αποστολάτου, ενώ οι φωτισμοί είναι του Περικλή Μαθιέλλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ψέμα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 85 '

Η χορογράφος συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη σύνθεση κίνησης-λόγου-αντικειμένου μέσα από το νέο της έργο, που εστιάζει στην έκφραση του ψέματος σε βασικούς τομείς της ζωής μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.