Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Η Μαρία Γοργία αποκαλύπτει πώς χορεύεται το "Ψέμα" στο νέο της έργο

Η χορεύτρια και χορογράφος που υλοποιεί τις ιδέες της χωρίς να φοβάται την πρόκληση και το αίσθημα αμηχανίας που μπορεί να προκαλέσει στον θεατή παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στον χώρο Αμάλγαμα.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Το ψέμα

Η χορογράφος-χορεύτρια Μαρία Γοργία πάντα μας εκπλήσσει, ποικιλοτρόπως, με τις παραστάσεις της. Η κοινωνία, τα προσωπικά βιώματα, η ποίηση την τροφοδοτούν με ιδέες τις οποίες υλοποιεί χωρίς να φοβάται την πρόκληση και το αίσθημα αμηχανίας που μπορεί να προκαλέσει στον θεατή. Η νέα της παράσταση έχει τον τίτλο "Το ψέμα" και η έννοια του ψέματος ερευνάται σε ένα εύρος σχέσεων καθώς και στη δημόσια σφαίρα, στην πολιτική, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το ψέμα
©Έλενα Κανάκη

Με τη νέα της δουλειά συνεχίζει την έρευνα της εξελίσσοντας το ολιστικό μοντέλο έκφρασης, δηλαδή τη σύνθεση κίνησης-λόγου-αντικειμένου, παρατηρώντας ότι το "σώμα παρουσιάζει έναν συνεχή αυτοπεριορισμό και σε αρκετές σκηνές ένα επίμονο στυλιζάρισμα, μια φτωχοποίηση καθώς και έναν στείρο καθωσπρεπισμό στην προσπάθεια του να κρύψει την αλήθεια, ή να υποδυθεί κάτι…”. Μιλάει άμεσα για τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η "ασθένεια” του ψέματος φαίνεται να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην εμπιστεύονται πλέον σχεδόν κανέναν και η επικοινωνία να έχει σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικά χαθεί.

Το ψέμα
©Έλενα Κανάκη

Στο έργο οι performers της ομάδας χορού Αμάλγαμα "μεταμορφώνονται κάθε τόσο σε ανθρωποειδή-ρομπότ με μηχανιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της σφοδρής επιρροής των κοινωνικών στερεοτύπων. Κανείς ουσιαστικά δεν επικοινωνεί με κανέναν ακόμα και στις συναντήσεις της ομαδικής ή ατομικής ψυχοθεραπείας…". Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στο σώμα και τις ασυνείδητες κινήσεις του "ψεύτη” την ώρα που "ερμηνεύει” ένα ψέμα.

Μαζί με τη Μαρία Γοργία, η οποία υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία, επί σκηνής βρίσκονται οι Θέμις Ανδρεουλάκη, Αριάννα Ζαρμακούπη, Βασίλης Σκαρμούτσος και Γιάννης Σταυρόπουλος. Τα κείμενα δημιουργήθηκαν από την ερμηνευτική ομάδα. Ο Γιώργος Λιντζέρης δημιούργησε τα κοστούμια και συνυπογράφει τα σκηνικά, η μουσική επιμέλεια είναι του Σταύρου Αποστολάτου, ενώ οι φωτισμοί είναι του Περικλή Μαθιέλλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ψέμα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 85 '

Η χορογράφος συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη σύνθεση κίνησης-λόγου-αντικειμένου μέσα από το νέο της έργο, που εστιάζει στην έκφραση του ψέματος σε βασικούς τομείς της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Glossolalia": Χορογραφικός μονόλογος για τον ψυχισμό του γυναικείου χαρακτήρα

Η Αντωνία Οικονόμου παρουσιάζει ένα χορογραφικό μονόλογο που οπτικοποιεί τον ψυχισμό του γυναικείου χαρακτήρα της παράστασης "Glossolalia".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2022

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το "3 rooms" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει με επιτυχία την καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 παρουσιάζοντας μια νέα φιλόδοξη παραγωγή, με τρεις χορογραφίες σύγχρονου χορού.

Έρχονται οι "Tango Legends"

Ένα ηχόραμα και χορόδραμα, με πρωταγωνιστές τη μουσική, τα σώματα και το αίσθημα θα παρουσιάσουν οι "Tango Legends" στο Faliro Summer Theater.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Μάρθα Πασακοπούλου & Άρης Παπαδόπουλος: "Μας γοήτευσε το "άγνωστο" ως στάδιο μιας τελετουργίας και το πόσο "μόδα" έχει γίνει αυτή η λέξη"

Οι δύο χορευτές και συνδημιουργοί της ομάδας arisandmartha δίνουν συνέντευξη με αφορμή τη νέα τους δουλειά "ALL THAT MATTER or notes on performing friendship", που παρουσιάζεται ξανά από τις 20 έως 22 Μαΐου στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ.

"Ragada": Μια περφόρμανς για τη μητρότητα και τη δημιουργία ανεβάζει ο Μάριο Μπανούσι

Ο περφόρμερ και σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα pop-up παραμύθι εμπνευσμένο από τις παιδικές του μνήμες στην Αλβανία και τη μορφή της μητέρας του.