Οι Medea Electronique κάνουν "Δοκιμές" στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα που πειραματίζεται γύρω από τις τέχνες και τα νέα μέσα παρουσιάζει τρεις περφόρμανς - διαλέξεις τα μεσημέρια της Κυριακής.

Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά υποδέχεται την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique, για τρία κυριακάτικα μεσημέρια, στις 13 και 20 Μαρτίου και στις 3 Απριλίου (1 μ.μ.), με τρεις διαλέξεις - περφόρμανς για τον ήχο, την ηχητική δραματουργία, τον αυτοσχεδιασμό και τα νέα μέσα.
Οι Medea Electronique ιδρύθηκαν το 2006 και απαρτίζονται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, ο προγραμματισμός, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μία προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν και οι "Δοκιμές" που έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα και στόχο να παρουσιάσουν τους σύγχρονους πειραματισμούς διαφορετικών καλλιτεχνών. Κάθε διάλεξη - περφόρμανς ξεκινά με μια σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου, με σκοπό να επικοινωνηθούν τα λήμματα του "λεξικού" της σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό.

Νικόλ Δημητρακοπούλου, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.
Alex Kat
Νικόλ Δημητρακοπούλου (πάνω) & Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Οι τρεις διαλέξεις - περφόρμανς

"Κασσάνδρα" - Κυριακή 13 Μαρτίου, 1 μ.μ.

Η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου συμπράττει με τις φωνές των Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή σε μια μουσική περφόρμανς σε κείμενο της Νεφέλης Μαϊστράλη και βίντεο του Βασίλη Κουντούρη. Η παράσταση μέσα από την αρχετυπική φιγούρα της Κασσάνδρας εξερευνά το πού και πώς στέκει το υποκείμενο που στοχάζεται σε σχέση τα μελλούμενα. Γιατί οι χρησμοί δεν είναι ποτέ αρκετά ακριβείς. Και έτσι, ο άνθρωπος καθίσταται διαρκώς υποχρεωμένος να παίρνει την ευθύνη των πράξεων του και να γίνεται δημιουργός της Ιστορίας. Η ομάδα ανασυνθέτει την προφητεία προβάλλοντας το τι πραγματικά θα αντιπροσώπευε σήμερα η μαντική δίνη της Κασσάνδρας, ένας τέτοιος διαρκής οραματισμός, ποια θα ήταν η ίδια η Κασσάνδρα.

Γιάννης Νικολαϊδης
Alex Kat
Γιάννης Νικολαϊδης

"Trial" - Κυριακή 20 Μαρτίου, 1 μ.μ.

Σημείο εκκίνησης της video art περφόρμανς που χορογραφεί ο Γιάννης Νικολαϊδης, αποτελεί το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, "Το ξύπνημα του σκλάβου”. Λέγεται, πως ο καλλιτέχνης έστελνε ένα μαθητή του για να αναζητήσει τα αγάλματα του μέσα στις πέτρες. Ο μαθητής έπρεπε ανάμεσα σε σκόρπια κομμάτια μαρμάρου να εντοπίσει τα εν δυνάμει έργα, όπου εγκλωβισμένα μέσα στη κυρίαρχη ύλη ανέμεναν την απελευθέρωση τους από τον καλλιτέχνη. Η ιδέα αυτή υποσκάπτει αυτήν της δημιουργίας από το μηδέν. Χορεύει η Αγγελική-Κρηναία Μπεβεράτου. Συμμετέχουν ο εικαστικός Νίκος Παπαδημητρίου και ο Michael Tebinka στο βίντεο.

Γιώργος Βαλαής
Alex Kat
Γιώργος Βαλαής

Η δίκη - Κυριακή 3 Απριλίου, 1 μ.μ.

Ο Γιώργος Βαλαής -ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος των blitz theatre group- σε δική του σύλληψη και ερμηνεία παρουσιάζει μία περφόρμανς που επιχειρεί, μέσα από την κριτική παρουσίαση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, να μιλήσει για την ανάγκη επανεφεύρεσης του κοινού εκείνου χώρου διαπραγμάτευσης (διαπροσωπικής και συλλογικής). Η παράσταση επικεντρώνεται στην κατασκευή ηρώων και εξιλαστήριων θυμάτων, στην πολιτική ευθύνη σε καιρούς μετα-δημοκρατίας και στο ιερό δικαίωμα στην απολογία. 

Τιμές εισιτηρίων: € 8 ευρώ (για μεμονωμένη παράσταση), 20 (για τις τρεις παραστάσεις) | Προπώληση μέσω www.ticketservices.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Δοκιμές

  • Performance

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique παρουσιάζει τρεις διαλέξεις-περφόρμανς 20 λεπτών, που πειραματίζονται με τον ήχο, την ηχητική δραματουργία, τον αυτοσχεδιασμό και τα νέα μέσα. Προηγείται σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου κάθε παράστασης. «Κασσάνδρα» της Νεφέλης Μαϊστράλη (13/3), ερμηνεία: Ν. Δημητρακοπούλου, τραγούδι: Ελ. & Σ. Βουγιουκλή. «Trial» του Γιάννη Νικολαΐδη (20/3), χορεύει: Αγγ.-Κρ. Μπεβεράτου. «Η δίκη» του Γιώργου Βαλαή σε δική του ερμηνεία (3/4).

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.