"Κρατήστε το φανάρι" στη θεατρική ξενάγηση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος και η μουσειολόγος Δέσποινα Ανδριοπούλου μάς μιλούν για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι», η οποία μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο του γκαζιού κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο μουσείο και το θέατρο είναι "ότι κρατούν έναν καθρέφτη και δείχνουν στην ανθρωπότητα τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει", σύμφωνα με τη Δρ. Catherine Hughes, ιδρύτρια του International Museum Theatre Alliance, μιας διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προάγει τη χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο της μουσειακής εμπειρίας. Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου διοργανώνει για τέταρτη φορά (μετά τον Φεβρουάριο & Απρίλιο, Οκτώβριο & Νοέμβριο 2022), σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, τη θεατρική περφόρμανς-ξενάγηση "Ποιος κρατάει το φανάρι" με στόχο να μας τοποθετήσει σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη. Καθοριστικές γι’ αυτή την πρωτότυπη θεατρική διαδρομή –που ακολουθεί τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου– είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο γκαζιού της Αθήνας, σε διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος είναι ο "ξεναγός" αυτής της περιπατητικής παράστασης, που βασίζεται στη μέθοδο του μουσειακού θεάτρου (museum theatre), και ταυτόχρονα ο ενσαρκωτής των εργαζομένων του εργοστασίου: από τον Γάλλο επιχειρηματία, τον εργάτη παραγωγής και τον φανοκόρο έως μία από τις γυναίκες γραμματείς. "Το υλικό της παράστασης είναι ένα μείγμα του επιστημονικού υλικού που χρησιμοποιείται σε μια τυπική ξενάγηση με τις προφορικές μαρτυρίες που έχει στο αρχείο του το μουσείο. Αυτά μπολιάζονται με την τέχνη του θεάτρου, μετατρέποντας μια τυπική μουσειακή βόλτα σε μια βιωματική εμπειρία, η οποία χαράσσεται στη μνήμη με έναν τρόπο μοναδικό".

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Το μουσειακό θέατρο δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Ο ίδιος εξηγεί: "Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ ξεχωριστό και καινοτόμο. Επειδή τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας ο πολιτισμός έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και οι αποστάσεις έχουν μεγαλώσει, τα κομμάτια της ξενάγησης όπου υπάρχει διάδραση με το κοινό θεωρώ ότι είναι τα πιο γοητευτικά αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση". Η ιδέα τού να ενταχθεί η ξενάγηση στο πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, διαχειρίστρια έργων πολιτισμού και μουσειολόγο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, προέκυψε από την ανάγκη να γίνει το μουσείο "πιο βιωματικό, ζωντανό και έντονο ως ανάμνηση και εμπειρία". Αυτό επιτυγχάνεται με την επίκληση στο συναίσθημα μέσω της χρήσης θεατρικών τεχνικών, που μετατρέπουν τον επισκέπτη του μουσείου σε θεατή της παράστασης κι έπειτα σε κοινωνό της ίδιας της Ιστορίας. 

Η ξενάγηση ξεκινά από την Κεντρική Καμινάδα του εργοστασίου | Ώρα έναρξης: 6 μ.μ. | www.gasmuseum.grΠροπώληση μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος κρατάει το φανάρι

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη διαδραστική θεατρική ξενάγηση μέσα από την οποία μαθαίνουμε τις διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και την ιστορία του ίδιου του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που μέτρησε 130 χρόνια ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.