Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

"Κρατήστε το φανάρι" στη θεατρική ξενάγηση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος και η μουσειολόγος Δέσποινα Ανδριοπούλου μάς μιλούν για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι», η οποία μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο του γκαζιού κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Ποιος κρατάει το φανάρι

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο μουσείο και το θέατρο είναι "ότι κρατούν έναν καθρέφτη και δείχνουν στην ανθρωπότητα τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει", σύμφωνα με τη Δρ. Catherine Hughes, ιδρύτρια του International Museum Theatre Alliance, μιας διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προάγει τη χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο της μουσειακής εμπειρίας. Το σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου διοργανώνει, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, τη θεατρική περφόρμανς-ξενάγηση "Ποιος κρατάει το φανάρι" με στόχο να μας τοποθετήσει σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη. Καθοριστικές γι’ αυτή την πρωτότυπη θεατρική διαδρομή –που ακολουθεί τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου– είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο γκαζιού της Αθήνας, σε διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος είναι ο "ξεναγός" αυτής της περιπατητικής παράστασης, που βασίζεται στη μέθοδο του μουσειακού θεάτρου (museum theatre), και ταυτόχρονα ο ενσαρκωτής των εργαζομένων του εργοστασίου: από τον Γάλλο επιχειρηματία, τον εργάτη παραγωγής και τον φανοκόρο έως μία από τις γυναίκες γραμματείς. "Το υλικό της παράστασης είναι ένα μείγμα του επιστημονικού υλικού που χρησιμοποιείται σε μια τυπική ξενάγηση με τις προφορικές μαρτυρίες που έχει στο αρχείο του το μουσείο. Αυτά μπολιάζονται με την τέχνη του θεάτρου, μετατρέποντας μια τυπική μουσειακή βόλτα σε μια βιωματική εμπειρία, η οποία χαράσσεται στη μνήμη με έναν τρόπο μοναδικό".

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Το μουσειακό θέατρο δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Ο ίδιος εξηγεί: "Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ ξεχωριστό και καινοτόμο. Επειδή τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας ο πολιτισμός έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και οι αποστάσεις έχουν μεγαλώσει, τα κομμάτια της ξενάγησης όπου υπάρχει διάδραση με το κοινό θεωρώ ότι είναι τα πιο γοητευτικά αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση". Η ιδέα τού να ενταχθεί η ξενάγηση στο πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, διαχειρίστρια έργων πολιτισμού και μουσειολόγο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, προέκυψε από την ανάγκη να γίνει το μουσείο "πιο βιωματικό, ζωντανό και έντονο ως ανάμνηση και εμπειρία". Αυτό επιτυγχάνεται με την επίκληση στο συναίσθημα μέσω της χρήσης θεατρικών τεχνικών, που μετατρέπουν τον επισκέπτη του μουσείου σε θεατή της παράστασης κι έπειτα σε κοινωνό της ίδιας της Ιστορίας. 

Στην ξενάγηση, η οποία ξεκινά από την Κεντρική Καμινάδα του εργοστασίου, τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος κρατάει το φανάρι

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη διαδραστική θεατρική ξενάγηση μέσα από την οποία μαθαίνουμε τις διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και την ιστορία του ίδιου του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που μέτρησε 130 χρόνια ζωής.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εκθεσιακό αφιέρωμα για ττη Στέλλα Πολυχρονίδη και τον Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Μπουτζιάνη

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

Ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ο χώρος πολιτισμού γιορτάζει τη "Δύναμη των Μουσείων" με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το 21ο Athens Jazz εξερευνά τη γυναικεία δημιουργία

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας επιστρέφει για 21η χρονιά με νέο όνομα (23-29/5), τολμώντας να βγει από τα όρια της Τεχνόπολης.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

Μια βδομάδα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις, προβολές φιλμ και μουσικές εκδηλώσεις από το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της χώρας τιμούν τη συμβολή των πολιτιστικών χώρων.

"#13 m.e.t.a.p.o.l.i.s": Καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην τέχνη της φωτογραφίας

Η Τεχνόπολη φιλοξενεί στο Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού μια ομάδα καλλιτεχνών από τη φωτογραφική ομάδα METAPolis, που φέτος κλείνει 13 χρόνια και πραγματοποιεί μια έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Jazz.

MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ζωγράφου

Το Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τους πολύτιμους θησαυρούς του και τα μυστικά του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.