"Κρατήστε το φανάρι" στη θεατρική ξενάγηση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος και η μουσειολόγος Δέσποινα Ανδριοπούλου μάς μιλούν για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι», η οποία μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο του γκαζιού κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο μουσείο και το θέατρο είναι "ότι κρατούν έναν καθρέφτη και δείχνουν στην ανθρωπότητα τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει", σύμφωνα με τη Δρ. Catherine Hughes, ιδρύτρια του International Museum Theatre Alliance, μιας διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προάγει τη χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο της μουσειακής εμπειρίας. Την Τρίτη 11, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου καθώς και τις 2 και 3 Νοεμβρίου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου διοργανώνει για τρίτη φορά (μετά τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο), σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, τη θεατρική περφόρμανς-ξενάγηση "Ποιος κρατάει το φανάρι" με στόχο να μας τοποθετήσει σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη. Καθοριστικές γι’ αυτή την πρωτότυπη θεατρική διαδρομή –που ακολουθεί τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου– είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν στο εργοστάσιο γκαζιού της Αθήνας, σε διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων λειτουργίας του.

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος είναι ο "ξεναγός" αυτής της περιπατητικής παράστασης, που βασίζεται στη μέθοδο του μουσειακού θεάτρου (museum theatre), και ταυτόχρονα ο ενσαρκωτής των εργαζομένων του εργοστασίου: από τον Γάλλο επιχειρηματία, τον εργάτη παραγωγής και τον φανοκόρο έως μία από τις γυναίκες γραμματείς. "Το υλικό της παράστασης είναι ένα μείγμα του επιστημονικού υλικού που χρησιμοποιείται σε μια τυπική ξενάγηση με τις προφορικές μαρτυρίες που έχει στο αρχείο του το μουσείο. Αυτά μπολιάζονται με την τέχνη του θεάτρου, μετατρέποντας μια τυπική μουσειακή βόλτα σε μια βιωματική εμπειρία, η οποία χαράσσεται στη μνήμη με έναν τρόπο μοναδικό".

Ποιος κρατάει το φανάρι
Studio kominis

Το μουσειακό θέατρο δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Ο ίδιος εξηγεί: "Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ ξεχωριστό και καινοτόμο. Επειδή τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας ο πολιτισμός έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και οι αποστάσεις έχουν μεγαλώσει, τα κομμάτια της ξενάγησης όπου υπάρχει διάδραση με το κοινό θεωρώ ότι είναι τα πιο γοητευτικά αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση". Η ιδέα τού να ενταχθεί η ξενάγηση στο πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, διαχειρίστρια έργων πολιτισμού και μουσειολόγο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, προέκυψε από την ανάγκη να γίνει το μουσείο "πιο βιωματικό, ζωντανό και έντονο ως ανάμνηση και εμπειρία". Αυτό επιτυγχάνεται με την επίκληση στο συναίσθημα μέσω της χρήσης θεατρικών τεχνικών, που μετατρέπουν τον επισκέπτη του μουσείου σε θεατή της παράστασης κι έπειτα σε κοινωνό της ίδιας της Ιστορίας. 

Η ξενάγηση ξεκινά από την Κεντρική Καμινάδα του εργοστασίου | Ώρα έναρξης: 6 μ.μ. | www.gasmuseum.grΠροπώληση μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος κρατάει το φανάρι

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη διαδραστική θεατρική ξενάγηση μέσα από την οποία μαθαίνουμε τις διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και την ιστορία του ίδιου του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που μέτρησε 130 χρόνια ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αντιπολεμικός "Κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στους Μοντέρνους Καιρούς

Το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή

Ο Θίασος Αντάμα αφιερώνει την παράσταση "Χορεύετε;" στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προεδρικό Διάταγμα 85: Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της διήμερης απεργίας του ΣΕΗ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται και η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης" σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης

Στην Αργεντινή του 1970, εν μέσω ενός βίαιου καθεστώτος, διαδραματίζεται το μυθιστόρημα που ανεβαίνει με τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη.

Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

Τρένο στο Ρουφ: Συνεχίζεται το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια" που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία της θεατρικής αμαξοστοιχίας

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ με την επαναφορά της θεατρικής παράστασης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προκηρύσσει διήμερη απεργία για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Το ΣΕΗ με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ανακοίνωσε καθολική απεργία, σαράντα μέρες μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που εξισώνει τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφοιτους λυκείου. Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΗ.