Δύο κλασικά έργα ανεβαίνουν στη σκηνή σε σύγχρονες αναγνώσεις

Θεατρικές αναγνώσεις που αποκαλύπτουν τη δύναμη, την αξία και, φυσικά, τη διαχρονικότητα δύο κλασικών μύθων, της "Αντιγόνης" και των "Βακχών", κάνουν πρεμιέρα σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πρωτόπαππα και της Γεωργίας Τσαγκαράκη, αντίστοιχα.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

"Αντιγόνη"
Tο έργο: Η "Αντιγόνη", κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας και ένα από τα γνωστότερα του Ζαν Ανούιγ, συνιστά μια μεταφορά για τον αγώνα απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Την εποχή που γραφόταν (1942), τα γερμανικά αποσπάσματα εκτελούσαν τους αντιστασιακούς Παριζιάνους και τα νέα κορίτσια αντάλλασσαν την παρθενιά τους με τους Γερμανούς αξιωματικούς για ένα κομμάτι ψωμί.

Η σκηνοθεσία:  Για τη Μαρία Πρωτόπαππα, η "Αντιγόνη" του Ανούιγ είναι ένα έργο διαχρονικό, που με πρόσχημα το μύθο του Σοφοκλή θέτει ζητήματα επίκαιρα για τη σύγκρουση με την εξουσία και την αξία της θυσίας. Η Αντιγόνη της είναι μια σύγχρονη γυναίκα που θα μας κάνει να σκεφτούμε πάνω στο νόηµα της ζωής, αλλά και σε κάθε μορφή συμβιβασμού.

Οι συνετελεστές: Η "Αντιγόνη" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο (από 18/2) με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Στέργιογλου, Γιάννη Τσορτέκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρη Μαμιό, Δημήτρη Μαργαρίτη, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Μαρία Πρωτόπαππα. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, η μουσική του Λόλεκ και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.

IN BETWEEN | ένας διθύραμβος

"In Between-ένας διθύραμβος"
Το έργο: Στις "Βάκχες" του Ευριπίδη, ο Διόνυσος κηρύσσει την επιστροφή στη φύση αλλά και την κρίση της πόλης. Καθιστά τις γυναίκες της Θήβας σε κατάσταση μανίας και φέρνει τον Πενθέα στο σημείο να μεταμφιεστεί σε γυναίκα και να παρακολουθήσει στον Κιθαιρώνα τις παγανιστικές τελετές των Βακχών.

Η σκηνοθεσία: Η Γεωργία Τσαγκαράκη προσεγγίζει τις "Βάκχες" ως μια βίαιη διαβατήρια τελετή ενηλικίωσης του Πενθέα. Οι ηθοποιοί παρασύρουν τους θεατές στο "In Between", ένα ηλεκτρισμένο μεταβατικό στάδιο βασισμένο στην ενδιάμεση φάση των διαβατήριων τελετών. Η ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, εμπνευσμένη από τα εκστατικά αναστενάρια, δίνει το ρυθμό ώστε να αναδυθούν τα πρόσωπα του μύθου.

Οι συνετελεστές: Οι ηθοποιοί Αθηνά Βελημβασάκη, Κωνσταντίνα Βλάχου, Ελένη Γεωργίου, Ελευθερία Λουπασάκη, Ελπινίκη Μαραπίδη, Μερόπη Παπαστεργίου, Δημήτρης Σκούρτης, Μηνάς Σπανάκης, Γεωργία Τσαγκαράκη, Σαμψών Φύτρος και ο μουσικός  Στέφανος 
Γιακουμάκης συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής και με όχημα το τελετουργικό θέατρο συνθέτουν ένα μυητικό δρώμενο στη σκηνή του Bios (από 18/2).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".