"Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" σε μορφή θεατρικού αναλογίου

Γεωργία Μαυραγάνη

Ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ένα αριστούργημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" του Ευγένιου Ο’ Νηλ, που έχει τις ρίζες του στη μεγαλειώδη τριλογία του Αισχύλου "Ορέστεια". Η παρουσίαση του έργου σε μορφή θεατρικού αναλογίου συνδέεται με τη μεγάλη γιορτή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την παράδοσή του στην ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αποτέλεσε "πρόκληση" για την Γεωργία Μαυραγάνη, όταν της έγινε πρόταση να το σκηνοθετήσει. Η παράσταση που ετοιμάζει θα γίνει στο πλαίσιο των Παραβάσεων. Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, αγαπήθηκαν από το κοινό και επιστρέφουν για πέμπτη χρονιά.

Τρεις σκηνοθέτριες της νέας γενιάς ανέλαβαν να καταπιαστούν με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Στο "Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" που θα κάνει πρεμιέρα 20/2, στόχος του Ο' Νηλ ήταν να καταγγείλει τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου στον άνθρωπο και να αναδείξει την επιθυμία του ανθρώπου να ορίσει τη "μοιραία" ήττα του, εξαιτίας πράξεων δικών του και των γεννητόρων του. Με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη, λοιπόν, οκτώ ηθοποιοί και ένας μουσικός θα ξετυλίξουν την ιστορία της οικίας των Μάννον. "Με τη χρήση μικροφώνων, ήχων και την ανάδειξη των υπεροχών σκηνικών οδηγιών του Ο' Νήλ, αυτός ο οκταμελής "Χορός" θα αφηγηθεί -και σε στιγμές θα  αναπαραστήσει- τον αιχμηρό λόγο του Αμερικανού συγγραφέα σαν μια ιστορία γνωστή από τα παλιά". Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε εδώ

.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Τρένο στο Ρουφ: Συνεχίζεται το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια" που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία της θεατρικής αμαξοστοιχίας

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ με την επαναφορά της θεατρικής παράστασης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προκηρύσσει διήμερη απεργία για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Το ΣΕΗ με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ανακοίνωσε καθολική απεργία, σαράντα μέρες μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που εξισώνει τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφοιτους λυκείου. Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΗ.

Εξαγγελία νέας 48ωρης απεργίας των καλλιτεχνών

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται, με κύριο αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022.

Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Κάτια Γέρου σε ένα σατιρικό θρίλερ στο Μικρό Άνεσις

Πώς συνδέονται οι σχέσεις εργασίας με τις ερωτικές σχέσεις; Το "Contractions" του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ απαντά μέσα από το εξαιρετικό υποκριτικό ντουέτο που καθοδηγεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Πρόγραμμα για την ενίσχυση καλλιτεχνών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών από το 2023 Ελευσίς

Μια σημαντική ευκαιρία για 15 ελληνικούς φορείς των παραστατικών τεχνών ή/και μεμονωμένους καλλιτέχνες να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move.

"Πεταλούδες στο στομάχι": Μια ελεγεία για τον έρωτα δια χειρός Ρήγου

Κλέλια Ανδριολάτου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Ίντρα Κέιν, Δωροθέα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Μπιμπής συναντιούνται στη νέα παράσταση έκπληξη του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.