"Ιφιγένεια εν Αυλίδι" θα ανεβάσει ο Θέμης Μουμουλίδης το καλοκαίρι του 2022

Το βαθιά πολιτικό έργο του Ευριπίδη ετοιμάζει ο γνωστός σκηνοθέτης και αναζητά γυναίκες ηθοποιούς για τις ανάγκες του χορού.

Θέμης Μουμουλίδης: «Υποστηρίζω με κάθε τρόπο τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για τον Πολιτισμό»

Είναι η τρίτη φορά που ο Θέμης Μουμουλίδης επιλέγει να ανεβάσει την βαθιά πολιτική τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, στην οποία μάλιστα θα συνεργαστεί με τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Για τις ανάγκες του Χορού της τραγωδίας που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2022, ο σκηνοθέτης αναζητά γυναίκες ηθοποιούς (ηλικίας έως 35 ετών). Ως ελάχιστες δεξιότητες ζητούνται άριστες επιδόσεις στο τραγούδι καθώς και η ανάγνωση παρτιτούρας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η γνώση μουσικού οργάνου. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν βιογραφικά (με απαραίτητα στοιχεία σπουδές και φωτογραφία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση 5seasonart@gmail.com, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου

Σταύρος Γασπαράτος
Ο μουσικός Σταύρος Γασπαράτος

Πρώτη φορά ο Θέμης Μουμουλίδης παρουσίασε την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 2004 με την Μαρία Πρωτόπαπα στο ρόλο της Ιφιγένειας και τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Στέλιο Μάινα ως Κλυταιμνήστρα και Αγαμέμνων αντίστοιχα. Το 2012 βρίσκει Καραμπέτη και Μάινα να επιστρέφουν με την Ιωάννα Παππά αυτή τη φορά να ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο στο πλευρό των Μηνά Χατζησάββα ως Πρεσβύτη, Γιάννη Στάνκογλου ως Αχιλλέα, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ως Άγγελο, Άγγελο Μπούρα ως Μενέλαος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λένα Παπαληγούρα και Αρετή Πασχάλη. 

Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο το 405 π.Χ. οπότε και διδάχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ευριπίδη, από τον Ευριπίδη τον Νεότερο (γιό ή ανιψιό του μεγάλου τραγικού), αποτελεί ένα από τα δύο τελευταία του έργα, μαζί με τις "Βάκχες”. Γράφτηκε στα χρόνια 408-406 π.Χ. κατά την παραμονή του ποιητή στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου στην Μακεδονία. Η μόνη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη που ξεκινάει με διαλογική σκηνή -μεταξύ του Αγαμέμνονα και του γέροντα υπηρέτη του- πραγματεύεται το ξεκίνημα ενός παράλογου πολέμου, εκείνου της Τροίας, και τη διάσταση ανάμεσα σ’ αυτό που θεωρείται δίκαιο για τον απλό άνθρωπο και σ’ αυτό που θεωρείται δίκαιο για την ηγεσία. Πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία. Η αρχική απόφαση του Αγαμέμνονα ν’ αποδεχτεί το χρησμό, μέσα σε μία κατάσταση σύγχυσης και πανικού και η ψευδής ανακοίνωσή του για γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα προκειμένου εκείνη να οδηγηθεί στην Αυλίδα, αποδεικνύεται, απλώς, μια πολιτική σκευωρία και ανακαλείται από τον ίδιο. Παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και της Ιφιγένειας, όμως, αποφασίζει να γίνει η θυσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το ολλανδικό ZID Theater μάς συστήνεται με το "Rebel"

Η σόλο παράσταση της Naïma Baraka αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας kickboxer και γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε το ZID Theater.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2023

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Μεστή όσο και επώδυνη, η παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη με τέσσερις εξαιρετικούς ερμηνευτές ζωντανεύει ένα συνταρακτικό αυτοβιογραφικό αφήγημα και παραδίδει σπουδαία μαθήματα θεάτρου και ζωής.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο.

"The Internationals": Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Το έργο του Κοσοβάρου Γιετόν Νεζίραϊ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη.

Πόθος, έρωτας και φλαμένκο στο Acropolis Festivals

Ο πιο ερωτικός χορός, το φλαμένκο, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην παράσταση "Corazon Flamenco" του Acropolis Festivals.

Ο "Περιοδεύων θίασος" επιστρέφει στο θέατρο Ελέρ

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.