"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός": Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του 2022

Ανακοινώθηκε η διοργάνωση του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το καλοκαίρι του 2022.

«Το Γεφύρι της Άρτας» και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου στο Βεάκειο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και υποβολής προτάσεων για τη διοργάνωση του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022", που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια. Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2021, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη συνεργειών πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και συνεισφέροντας στη τόνωση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" για το 2022 θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και θα προκύψει από τις προτάσεις που θα καταθέσουν πολιτιστικοί φορείς που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) μετά από επιλογή της Ειδικής Επιτροπής του ΥΠΠΟΑ. Η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης θα κινηθεί γύρω από το ιστορικό γεγονός της καταστροφής και του ξεριζωμού των Ελλήνων από τις εστίες τους, καθώς και τις εννοιολογικές τους προεκτάσεις. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 17η Φεβρουαρίου.

Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου
Γιώργος Καλφαμανώλης
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου" σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021"

Πέρα από την προφανή, όσο και εκ νέου τραγικά επίκαιρη, διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων και των λεηλασιών, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσης των εκτοπισμένων στο νέο περιβάλλον, αλλά και τη σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων, στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση μιας νέας ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση της προτεινόμενης θεματολογίας, πέρα από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις των καθιερωμένων αφηγήσεων.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis.culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιτέχνες για τη συμμετοχή στη διοργάνωση του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022"

- Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.), Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.), Χορός (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ., Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής), Μουσικό Θέατρο (Απαιτείται πρωτότυπη μουσική), Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα  είδη:  ζωγραφική,  γλυπτική,   φωτογραφία κτλ.), Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

- Στις προτάσεις των εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές. 

- Η Αττική δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού για το 2021. Ωστόσο, ΑΜΚΕ με έδρα την Αττική μπορούν να υποβάλλουν πρόταση. Για τη μεγαλύτερη ωφέλεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μετά από την επιλογή των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, προβλέπεται συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΔΗΠΕΘΕ, τοπικά Φεστιβάλ κ.ο.κ.),  για την υλοποίηση των εκδηλώσεων. Το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα καθοριστεί από το ΥΠΠΟΑ και την ΕΛΣ. 

- Οι ΑΜΚΕ θα μπορούν συμπληρωματικά, να αυτοχρηματοδοτήσουν την πρότασή τους ή να αναζητήσουν χορηγούς.  Οι τεχνικές προδιαγραφές (σκηνικά, φώτα, ήχος, προβολές), οι υπηρεσίες μεταφοράς και διαμονής καθώς και η επικοινωνία των παραγωγών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην κοστολόγηση της πρότασης.

- Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες κοστολόγησης, να είναι επαρκώς αιτιολογημένες και να περιλαμβάνουν απαραιτήτως αναλυτικό προϋπολογισμό και ονομαστική αναφορά όλων των συντελεστών για το σύνολο της κάθε παραγωγής. Κάθε έργο θα πρέπει να έχει διάρκεια 50-70 λεπτά με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

15.000 € + ΦΠΑ για 40 παραγωγές  

30.000 €  + ΦΠΑ για 20 παραγωγές

60.000 €  + ΦΠΑ για 10 παραγωγές

Σύνολο: 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 € + ΦΠΑ

- Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έως και τις 11/02/2022. Ως στοιχείο για την καταληκτική προθεσμία για εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εγγραφής στο e-mail: dpde@culture.gr ή στο Πρωτόκολλο του ΥΠ.ΠΟ.Α (Μπουμπουλίνας 20-22) και όχι η ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικά της ταυτότητας του φορέα.

- Οι ΑΜΚΕ για οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίσουν σχετικά με: 1) το περιεχόμενο και τις τεχνικές προδιαγραφές της πρότασής τους, απευθύνονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή (τηλ/e-mails: baroutsa@nationalopera.gr / 2130885799-olelpol1@nationalopera.gr), 2) την εγγραφή τους ή την ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου της πρότασης, αποστέλλουν email στο dpde@culture.gr ή απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας (210 8201957, -956,-766,-962, -782, -925, 787, -781, -925,-718)

- Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2022 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:  Γιώργος Κουμεντάκης - Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Δημήτρης Μαραγκόπουλος - Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου "Γέφυρες" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες, Έκτωρ Λυγίζος - Σκηνοθέτης, Δάφνις Κόκκινος - Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ, Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΜοΜus, Νατάσα Τριανταφύλλη - Σκηνοθέτις, Αναστασία Γκαδόλου - Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

- Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου: Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού & η κ. Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

- Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν συμβάσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δικαιώματα, για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.  Επίσης, οι ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν θα πρέπει να καταρτίσουν τριμηνιαίες συμβάσεις με τους ερμηνευτές, οι οποίες θα έχουν ισχύ μέχρι και την τελευταία παράσταση.

- Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022  και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 31 Μαρτίου 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Circo Acquatico Bonaccini": Το μεγάλο ιταλικό τσίρκο έρχεται στην Ελλάδα

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, το τσίρκο από την Ιταλία επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο και θεματοποιημένο από το νερό που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"Αντιγόνη": Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται από αυτήν την εβδομάδα και αξίζουν

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν ξεχωριστό στίγμα επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές.

Ένα "Χάπι" από τον Μάνο Καρατζογιάννη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός μας συστήνει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς για για την απουσία της αγάπης.

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ

Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια άγρια κωμωδία με φόντο τη φυλακή και τον κόσμο της νύχτας.

Ο Πάνος Μουζουράκης "Σκρουτζ" στο ροκ μιούζικαλ του Μεγάρου Μουσικής

Την αγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς διασκευάζει ο Χρήστος Σουγάρης με πολυμελή θίασο πρώτης γραμμής και σημαντικούς συντελεστές.

Πρεμιέρα για την "Τρελή του Σαγιό" στο Παλλάς

Σε μια υπερπαραγωγή ανεβάζει ο Πέτρος Ζούλιας το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζιροντού με λαμπερό θίασο.