Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Η performance χορού Mute αναζητά το ίχνος της μουσικής όταν μας στερείται η μουσική

Το τρίτο έργο της COCHLEA res & της Γεωργίας Παΐζη διερευνά τα συναισθησιακά όρια της θέασης και της ακρόασης στον χώρο τέχνης Haus N Athen.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
MUTE © Ιάσων Αρβανιτάκης

Το MUTE,  το τρίτο έργο της COCHLEA res & της Γεωργίας Παΐζη που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης Haus N Athen από τις 25 Ιανουαρίου, αναζητά το ίχνος της μουσικής όταν μας στερείται η μουσική, στις εφήμερες μετατοπίσεις που υφίσταται ο άδειος χώρος όταν το πολύ πρόσφατο παρελθόν και το πολύ άμεσο μέλλον αλλεπικαλύπτονται, και το σώμα είναι παντού.

Αντιστρέφει έτσι το βασικό ερώτημα των Προφορικών Χορών (AUX studio, επιχορηγήσεις ΥΠΠΟΑ 2020-21), Ποιο είναι το ίχνος του χορού όταν δεν είναι χορός;, όπου ο ακροατής παρακολουθούσε σε live streaming την προφορική αναμετάδοση 6 σόλι μέσα από ένα στούντιο ηχοληψίας χωρίς εικόνα.

MUTE ©Ιάσων Αρβανιτάκης
© Ιάσων Αρβανιτάκης

Το MUTE ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η πρόσφατη εντατικοποίηση της χρήσης των ψηφιακών μέσων στην εργασία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία & τις τέχνες, αντηχεί ακόμη ως αλλαγή παραδείγματος της ανθρωπολογικής εμπειρίας του προσωπικού χώρου. Καθώς ο χώρος καθίσταται υβριδικός με κάθε τρόπο (αναλογικός/ψηφιακός, δημόσιος/ιδιωτικός, υλικός/φαντασιακός, φανερός/μυστικός, θραυσματικός/συνεχής), η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου που αντιστοιχεί στα υποκείμενα, η επικυριαρχία του χώρου εργασίας στην κατοικία και η παράλληλη αύξηση των ενοικίων της πόλης, εντείνουν την αίσθηση εγκλωβισμού εντός μιας επιτηρούμενης ζώνης, όπου νιώθουμε όλο και πιο έκθετες/α/οι.

Παράλληλα ωστόσο, και κυρίως μέσα από τον τρέχοντα διαθεματικό & συμπεριληπτικό φεμινιστικό λόγο, η διεκδίκηση μιας άλλης ορατότητας συνεχίζει να αναδεικνύει νέες χωρικές εμπειρίες, αλλά ίσως και μια ιαματική έννοια ορίου, τόσο ως επιφάνεια γειτνίασης όσο και ως ακμή οχύρωσης.

Οδηγίες χρήσης 

Τέσσερις χορευτές με ασύρματα ακουστικά σε τέσσερις πλατφόρμες των 9τμ, ανταποκρίνονται σε τέσσερα διαφορετικά ηχοτοπία. Ομάδες των 12 θεατών εναλλάσσονται στον χώρο ανά 40λ. Οι θεατές μπορούν να περιηγηθούν ή να καθίσουν, παρακολουθώντας τα τέσσερα αυτά σόλι είτε σε απόλυτη σιωπή (φορώντας ωτασπίδες που τους παρέχονται στην είσοδο) είτε συνδέοντας δικά τους ενσύρματα ακουστικά σε ένα από τα τέσσερα καλώδια ήχου που βρίσκονται στον χώρο. Για να απομονώσετε ένα σόλο τη φορά, κλείστε το ένα σας μάτι και παρακολουθήστε το μέσα από αυτή την τρύπα.
Μια πέμπτη πλατφόρμα και ένα σετ ακουστικών θα είναι διαθέσιμα για το κοινό.

MUTE © Ιάσων Αρβανιτάκης
© Ιάσων Αρβανιτάκης

Που και πότε

Haus N Athen Καΐρη 6, Κέντρο, 2ος όροφος  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 2.00μμ – 6.00μμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 6.00μμ – 10.00μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 6.00μμ – 10.00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 2.00μμ – 6.00μμ
Σύνδεσμος προκράτησης θέσεων: https://www.cochleares.com/mute 
Δίνεται η επιλογή ελεύθερης δωρεάς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορεύουν Λίνα Βεργοπούλου, Κατερίνα Δελακούρα, Έλτον Πέτρη, Αυγουστίνος Πότσιος
Χορογραφία Γεωργία Παΐζη
Μουσική επιμέλεια & performance Jeph Vanger 
Φωτογράφιση - Βίντεο Ιάσων Αρβανιτάκης
Χώρος φιλοξενίας Haus N Athen     
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi   
Μία παραγωγή της COCHLEA res (Αστική μη Κερδοσκοπική)
Το MUTE πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ARTWORKS     
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2021-22) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Η γυναικεία δύναμη του χορού και του θεάτρου στην Πειραιώς 260

Αυτές είναι οι έξι σκηνοθέτιδες και χορογράφοι που καταλαμβάνουν φέτος τον Χώρο E’ της Πειραιώς 260 με τα πρωτοποριακά τους έργα που στέκονται δυναμικά απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι πάνω στο δίπολο ουτοπία-δυστοπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2022

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το "3 rooms" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει με επιτυχία την καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 παρουσιάζοντας μια νέα φιλόδοξη παραγωγή, με τρεις χορογραφίες σύγχρονου χορού.

Έρχονται οι "Tango Legends"

Ένα ηχόραμα και χορόδραμα, με πρωταγωνιστές τη μουσική, τα σώματα και το αίσθημα θα παρουσιάσουν οι "Tango Legends" στο Faliro Summer Theater.

Μάρθα Πασακοπούλου & Άρης Παπαδόπουλος: "Μας γοήτευσε το "άγνωστο" ως στάδιο μιας τελετουργίας και το πόσο "μόδα" έχει γίνει αυτή η λέξη"

Οι δύο χορευτές και συνδημιουργοί της ομάδας arisandmartha δίνουν συνέντευξη με αφορμή τη νέα τους δουλειά "ALL THAT MATTER or notes on performing friendship", που παρουσιάζεται ξανά από τις 20 έως 22 Μαΐου στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022 από την Κανγκ Σου-τζιν

Διαβάστε το μήνυμα που έγραψε η χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, Κανγκ Σου-τζιν, που επέλεξε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, για να μοιραστεί το δικό της μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022.

"Διαρκώς με ταράζεις": Η χορογράφος Τέτη Νικολοπούλου γράφει για το νέο της έργο

Η γνωστή χορογράφος μας εξηγεί πως δημιουργήθηκε η νέα της δουλειά που παρουσιάζει μαζί με την ομάδα σύγχρονου χορού Αnima-Soma στο Θέατρο Καλλιρόης έως την 1η Μαΐου.

Η Άρτεμις Λαμπίρη άρχισε να χορεύει όταν πρωτοπερπάτησε και δεν έχει σταματήσει έκτοτε

Η χορογράφος της παράστασης "10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου", Άρτεμις Λαμπίρη, μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες σε πρώτο πρόσωπο.