Η performance χορού Mute αναζητά το ίχνος της μουσικής όταν μας στερείται η μουσική

Το τρίτο έργο της COCHLEA res & της Γεωργίας Παΐζη διερευνά τα συναισθησιακά όρια της θέασης και της ακρόασης στον χώρο τέχνης Haus N Athen.

MUTE © Ιάσων Αρβανιτάκης

Το MUTE,  το τρίτο έργο της COCHLEA res & της Γεωργίας Παΐζη που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης Haus N Athen από τις 25 Ιανουαρίου, αναζητά το ίχνος της μουσικής όταν μας στερείται η μουσική, στις εφήμερες μετατοπίσεις που υφίσταται ο άδειος χώρος όταν το πολύ πρόσφατο παρελθόν και το πολύ άμεσο μέλλον αλλεπικαλύπτονται, και το σώμα είναι παντού.

Αντιστρέφει έτσι το βασικό ερώτημα των Προφορικών Χορών (AUX studio, επιχορηγήσεις ΥΠΠΟΑ 2020-21), Ποιο είναι το ίχνος του χορού όταν δεν είναι χορός;, όπου ο ακροατής παρακολουθούσε σε live streaming την προφορική αναμετάδοση 6 σόλι μέσα από ένα στούντιο ηχοληψίας χωρίς εικόνα.

MUTE ©Ιάσων Αρβανιτάκης
© Ιάσων Αρβανιτάκης

Το MUTE ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η πρόσφατη εντατικοποίηση της χρήσης των ψηφιακών μέσων στην εργασία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία & τις τέχνες, αντηχεί ακόμη ως αλλαγή παραδείγματος της ανθρωπολογικής εμπειρίας του προσωπικού χώρου. Καθώς ο χώρος καθίσταται υβριδικός με κάθε τρόπο (αναλογικός/ψηφιακός, δημόσιος/ιδιωτικός, υλικός/φαντασιακός, φανερός/μυστικός, θραυσματικός/συνεχής), η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου που αντιστοιχεί στα υποκείμενα, η επικυριαρχία του χώρου εργασίας στην κατοικία και η παράλληλη αύξηση των ενοικίων της πόλης, εντείνουν την αίσθηση εγκλωβισμού εντός μιας επιτηρούμενης ζώνης, όπου νιώθουμε όλο και πιο έκθετες/α/οι.

Παράλληλα ωστόσο, και κυρίως μέσα από τον τρέχοντα διαθεματικό & συμπεριληπτικό φεμινιστικό λόγο, η διεκδίκηση μιας άλλης ορατότητας συνεχίζει να αναδεικνύει νέες χωρικές εμπειρίες, αλλά ίσως και μια ιαματική έννοια ορίου, τόσο ως επιφάνεια γειτνίασης όσο και ως ακμή οχύρωσης.

Οδηγίες χρήσης 

Τέσσερις χορευτές με ασύρματα ακουστικά σε τέσσερις πλατφόρμες των 9τμ, ανταποκρίνονται σε τέσσερα διαφορετικά ηχοτοπία. Ομάδες των 12 θεατών εναλλάσσονται στον χώρο ανά 40λ. Οι θεατές μπορούν να περιηγηθούν ή να καθίσουν, παρακολουθώντας τα τέσσερα αυτά σόλι είτε σε απόλυτη σιωπή (φορώντας ωτασπίδες που τους παρέχονται στην είσοδο) είτε συνδέοντας δικά τους ενσύρματα ακουστικά σε ένα από τα τέσσερα καλώδια ήχου που βρίσκονται στον χώρο. Για να απομονώσετε ένα σόλο τη φορά, κλείστε το ένα σας μάτι και παρακολουθήστε το μέσα από αυτή την τρύπα.
Μια πέμπτη πλατφόρμα και ένα σετ ακουστικών θα είναι διαθέσιμα για το κοινό.

MUTE © Ιάσων Αρβανιτάκης
© Ιάσων Αρβανιτάκης

Που και πότε

Haus N Athen Καΐρη 6, Κέντρο, 2ος όροφος  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 2.00μμ – 6.00μμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 6.00μμ – 10.00μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 6.00μμ – 10.00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 2.00μμ – 6.00μμ
Σύνδεσμος προκράτησης θέσεων: https://www.cochleares.com/mute 
Δίνεται η επιλογή ελεύθερης δωρεάς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορεύουν Λίνα Βεργοπούλου, Κατερίνα Δελακούρα, Έλτον Πέτρη, Αυγουστίνος Πότσιος
Χορογραφία Γεωργία Παΐζη
Μουσική επιμέλεια & performance Jeph Vanger 
Φωτογράφιση - Βίντεο Ιάσων Αρβανιτάκης
Χώρος φιλοξενίας Haus N Athen     
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi   
Μία παραγωγή της COCHLEA res (Αστική μη Κερδοσκοπική)
Το MUTE πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ARTWORKS     
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2021-22) 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.