Έξι ανθρώπινες ιστορίες συγκινούν επί σκηνής

Έξι ξεχωριστές παραστάσεις μεταδίδουν πολλά συναισθηματικά vibes και ανεβαίνουν ψηλά στις προτιμήσεις για μια εορταστική θεατρική έξοδο.

Οι άθικτοι

 

Η συγκίνηση στο θέατρο γεννιέται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, από ανθρώπινες ιστορίες, συγκλονιστικές μαρτυρίες μέχρι έργα εμπνευσμένα από πραγματικά συνταρακτικά γεγονότα, όπως στις έξι παραστάσεις που παίζονται φέτος και έχουν κερδίσει το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στον Νέο Ακάδημο παίζονται οι "Άθικτοι" των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, ένα βαθιά ανθρώπινο έργο για τη συγκινητική φιλία ενός τετραπληγικού αριστοκράτη και του μετανάστη βοηθού του – δίδυμο που ερμηνεύουν ο Αντώνης Καρυστινός και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Στο Άνεσις, ο Σίμος Κακάλας μάς συστήνει το "παιδί-θαύμα" του γαλλικού θεάτρου Αλέξις Μίχαλικ, και το νέο του έργο "Μια ιστορία αγάπης", που πραγματεύεται την ερωτική σχέση δύο γυναικών και την αναπάντεχη εξέλιξή της όταν η πρώτη μένει έγκυος. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Βίκυ Βολιώτη και η Ευδοκία Ρουμελιώτη.

Τις μαρτυρίες των ανθρώπων που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ φέρνει στο προσκήνιο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο "Τσέρνομπιλ. Ένα χρονικό του μέλλοντος", τη θεατρική μεταφορά του πολυμεταφρασμένου βιβλίου της νομπελίστριας Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, που υπηρετούν ερμηνευτικά οι Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Γιάννης Λεάκος, Πηνελόπη Τσιλίκα και Δαυίδ Μαλτέζε (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Τσέρνομπιλ, Ένα χρονικό του μέλλοντος
AlexKat©

Μια ιστορία για τα εσωτερικευμένα ψυχικά τραύματα και τον πόνο της απώλειας είναι η "Σιωπηλή λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα, ένα υπαρξιακό δράμα που φλερτάρει με το μεταφυσικό θρίλερ και σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη στο Επί Κολωνώ, σε μια παράσταση ωραίων ερμηνειών από τους Παναγιώτα Βλαντή, Θανάση Κουρλαμπά και Χάρη Τσιτσάκη.

Το τρυφερό, σύγχρονο έργο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη,  "Lamington",  σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Δημήτρη Πασσά να ερμηνεύουν δύο νέους διαφορετικής καταγωγής που  ενώνονται μέσα από το βίωμα της μετανάστευσης. Ο Τάκης Τζαμαργιάς, τέλος, δραματοποιεί την αυτοβιογραφική "Αιολική γη" του Ηλία Βενέζη με τους Αλίκη Αλεξανδράκη, Θοδωρή Κατσαφάδο, Μάξιμο Μουμούρη στο Εθνικό Θέατρο, ενόψει της επετείου των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Lamington
Alex Kat©

 

Περισσότερες πληροφορίες

Lamington

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης για δύο νέους που έρχονται κοντά μέσα από την κοινή εμπειρία της μετανάστευσης και τη σημασία του να νιώθεις μόνος, ξένος και διαφορετικός.

Αιολική γη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Οι παιδικές αναμνήσεις του συγγραφέα πριν τους πρώτους διωγμούς και τη μεγάλη καταστροφή στη Μικρά Ασία σε μία παράσταση που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την τεχνική της sand art.

Άθικτοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δεν υπάρχει κανείς άθικτος στη ζωή, μας διδάσκουν οι δυο ήρωες της τρυφερής δραμεντί, ένας τετραπληγικός αριστοκράτης που ξαναβρίσκει νόημα στη ζωή του με τη βοήθεια ενός βοηθού/νοσοκόμου.

Μια ιστορία αγάπης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το πολυβραβευμένο έργο του 2020 αφορά την ερωτική σχέση της Κάτιας και της Ζυστίν, που έρχονται αντιμέτωπες με την επιθυμία της δεύτερης να αποκτήσουν παιδί.

Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της νομπελίστριας συγγραφέα, η παράσταση μιλά για το ατύχημα στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ το 1986, εστιάζοντας στις ιστορίες των ανθρώπων του.

Η σιωπηλή λίμνη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το τραυματικό παρελθόν ενός καθηγητή και της μητέρας ενός μαθητή του τους φέρνει κοντά, στο βραβευμένο έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα.

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.