Η "Υπέροχη ζωή" της Νάντιας Κοντογεώργη

Έφτασε η στιγμή για την πρεμιέρα της feelgood χριστουγεννιάτικης παράστασης "Μια υπέροχη ζωή - A Live radio play" στο Μέγαρο Μουσικής. Η Νάντια Κοντογεώργη μας βάζει στα παρασκήνια για να πάρουμε μια γεύση από τη μαγεία της.

Νάντια Κοντογεώργη Μια υπέροχη ζωή

Το "Μια υπέροχη ζωή - A Live radio play" είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στη διασκευή της κλασικής ομώνυμης ταινίας του Φρανκ Κάπρα. Όλα όσα θα δούμε, λοιπόν, συμβαίνουν σε ένα στούντιο;
Στη θεατρική διασκευή του Τζο Λάντρι, οι ηθοποιοί ετοιμάζονται να παίξουν ζωντανά στο ραδιόφωνο το "Μια υπέροχη ζωή" του Φρανκ Κάπρα, οπότε η ιδιαίτερη μαγεία αυτής της παράστασης που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός είναι ότι βλέπουμε τους ηθοποιούς μέσα στο στούντιο, ακούμε ζωντανά τους διαλόγους και τους ήχους που δημιουργούν για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο της ιστορίας. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη και είναι συναρπαστικός ο τρόπος με τον οποίο εμείς, οι ηθοποιοί, παίζουμε και παράγουμε ήχους. Παραδείγματος χάριν, σε μια σκηνή ο αδερφός του Τζορτζ, ο Χάρι, πέφτει στον πάγο που σπάει και, για να ακουστεί το ράγισμα του πάγου, χρησιμοποιούμε ξυλαράκια και συμπιέζουμε με τα χέρια μας κορνφλέικς κοντά στο μικρόφωνο. Σε μια άλλη περίπτωση, πατάμε ένα σακουλάκι με κορν φλάουρ για να ακουστεί αυτό το "παφ" που κάνουν τα βήματα στο χιόνι. Όλα αυτά και πολλά άλλα δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός παραμυθένιου κόσμου, ενώ ταυτόχρονα βλέπετε τα βιώματα και τις σχέσεις των ηθοποιών που βρίσκονται στο στούντιο και παίζουν για τους ραδιοφωνικούς ακροατές.

Μια υπέροχη ζωή

Εσείς ερμηνεύετε τη Μαίρη και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τον Τζορτζ. Ποιοι ηθοποιοί μοιράζονται τους υπόλοιπους ρόλους και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Ο Νίκος Ψαρράς κάνει τον τραπεζίτη Πότερ και παράλληλα είναι ο εκφωνητής, έχει αναλάβει δηλαδή έναν άτυπο ρόλο κομπέρ. Ο Γιώργος Γλάστρας ενσαρκώνει τον άγγελο Κλάρενς, ενώ ο Άγγελος Μπούρας και η Θεοδοσία Σαββάκη αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους. Έχει δυσκολία το όλο εγχείρημα γιατί δεν είναι μεταγλώττιση κινουμένων σχεδίων, όπου πρέπει με τη φωνή σου να κάνεις υπερβολές για να φανεί κάπως. Εδώ πρέπει να φέρεις την προσωπικότητα αυτού που υποδύεσαι και να τον αναπαραστήσεις μόνο με τη φωνή.
Οι ηθοποιοί βρίσκεστε σε διάλογο με τη ζωντανή ορχήστρα;
Ναι βέβαια, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εξαιρετική ορχήστρα του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, που παίζει την αγαπημένη μου μουσική, jazz standards και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως τα "White Christmas" και "Joy to the world". Τόσο η μουσική όσο και τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα και τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά δημιουργούν ατμόσφαιρα εποχής. Έχουμε μεγάλη χαρά όταν πηγαίνουμε στο Μέγαρο για πρόβα, επειδή σε πολλά τζαζ κομμάτια γίνεται αυτοσχεδιασμός, οπότε κάθε φορά αυτό που βιώνουμε είναι μαγικά θνησιγενές. Δεν θα επαναληφθεί ποτέ με τον ίδιο τρόπο ο διάλογος ανάμεσα σε ένα τρομπόνι και ένα τσέλο. Υπάρχει μια ωραία επικοινωνία με όλους γενικότερα. Ο Γιάννης Καλαβριανός είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται πάρα πολύ τους ηθοποιούς. Ο τρόπος που παρατηρεί είναι ο τρόπος ενός ευγενικού και στοχοπροσηλωμένου σκηνοθέτη. Η άνεση που δημιουργεί στην επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη συν-δημιουργία.

Μια υπέροχη ζωή

Θα μπορούσε ένα παιδί να απολαύσει την παράσταση;
Σίγουρα, απλώς επειδή θίγει το ευαίσθητο θέμα της αυτοκτονίας –ο Τζορτζ χρεοκοπεί και αποφασίζει να αυτοκτονήσει μέχρι που εμφανίζεται ο άγγελός του– θα μπορούν να τη δουν παιδιά από έξι ετών και άνω, που μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς τους αυτό το ζήτημα, το πώς κανείς ορίζει τον τρόπο ζωής του, το ποια είναι η αξία αυτής και πολλά άλλα.
Τι αγαπήσατε στην ιστορία;
Γνώρισα την ιστορία μέσα από την ταινία του 1946 και μου αρέσει πολύ, διότι με αυτόν τον "ελαφρύ" τρόπο των ρομαντικών χριστουγεννιάτικων ταινιών της Αμερικής του τότε, λέγονται πολύ σημαντικές αλήθειες για τους κανόνες της ζωής, για το πόσο σημαντική είναι η ευγνωμοσύνη απέναντι στα μικρά αλλά και σπουδαία πράγματα της ζωής μας. Σου δείχνει πώς μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου με έναν τρόπο απολαυστικό, κι αυτό είναι σημαντικό.

Μια υπέροχη ζωή

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να έχετε μια υπέροχη ζωή;
Είναι σημαντικό να έχεις υγεία, να έχεις σχέσεις με τους ανθρώπους και να μη ζεις μόνος. Είναι σημαντικό να μπορείς να προσφέρεις από το υστέρημα ή το περίσσευμά σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που μπορούν να λυθούν και να πας παρακάτω.
Γιατί να θέλει να αυτοκτονήσει ο ήρωας του έργου, ο οποίος έχει ζήσει μια "υπέροχη ζωή";
Υπάρχει μια κομβική στιγμή την ώρα που ο άγγελος Κλάρενς καταφθάνει στη Γη και προλαβαίνει τον Τζορτζ προτού αυτοκτονήσει για να του δείξει ότι έχει ήδη ζήσει μια υπέροχη ζωή. Τον βοηθά να ξαναδεί πώς θα ήταν οι αγαπημένοι του άνθρωποι, αλλά και η κοινωνία της πόλης του αν δεν είχε υπάρξει. Του δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που είχε η ζωή του στη ζωή άλλων ανθρώπων. Είναι ευλογία να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη ζωή του από μια δική σου πράξη. Αυτό είναι κάτι που δεν σκεφτόμαστε συχνά.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μια υπέροχη ζωή – a live radio play

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Μια παράσταση ζωντανού ραδιοφωνικού θεάτρου βασισμένη στη διασκευή της κλασικής ομώνυμης ταινίας του Φρανκ Κάπρα, με φόντο ένα ραδιοφωνικό στούντιο της δεκαετίας του ’40.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.