Τα πρώτα στιγμιότυπα από τον "Καρυοθραύστη" του Κωνσταντίνου Ρήγου

Το κατεξοχήν μπαλέτο των Χριστουγέννων παρουσιάζει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ο διακεκριμένος χορογράφος για επτά γιορτινές παραστάσεις.

Καρυοθραύστης

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον "Καρυοθραύστη” του Κωνσταντίνου Ρήγου που θα απολαύσουμε για επτά γιορτινές παραστάσεις από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από 17 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο μπαλέτο με τη μαγευτική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη νέα εντυπωσιακή χορογραφία και σκηνοθεσία του Διευθυντή του Μπαλέτου και διακεκριμένου χορογράφου, ο οποίος συναντιέται ξανά με τον αγαπημένο του συνθέτη, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη. 

Καρυοθραύστης
Valeria Isaeva

Μετά την μετα-αποκαλυπτική "Λίμνη των κύκνων” που είδαμε το 2019, ο Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσιάζει τον "Καρυοθραύστη” του μέσα σε μια πιο παραμυθένια ατμόσφαιρα με ποπ και σύγχρονα στοιχεία σε ισορροπία με την κλασική παράδοση του χορού, καθώς και διαφορετικά επίπεδα στη σκηνή, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τον σκοτεινό χαρακτήρα που συναντάμε συχνά στις σκηνικές του προσεγγίσεις. Τα σκηνικά που θα δούμε στην παράσταση σχεδίασε ο ίδιος, σε συνεργασία με τη Μαίρη Τσαγκάρη, ενώ τα φαντασμαγορικά κοστούμια με επιρροές από παλαιότερες παραστάσεις της Λυρικής είναι των Deux Hommes. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζει το μπαλετικό έργο που βασίζεται στο διήγημα "Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών” του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, μιας και το είχε ανεβάσει ξανά το 2010 με το Χοροθέατρο Οκτάνα. Αυτή τη φορά το αντιλαμβάνεται ως μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα. 

Καρυοθραύστης
Valeria Isaeva

Η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι έχουν αναδείξει τον "Καρυοθραύστη” σε ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεβ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο "Καρυοθραύστης” πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζορζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1967) και του Τζον Νόιμαϊερ (1971).

Καρυοθραύστης
Valeria Isaeva

Ο "Καρυοθραύστης” παρουσιάζεται στις 17, 19, 24, 26, 29, 31 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής, όπως και τη συμμετοχή σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Καρυοθραύστης

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 140 '

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ «διαβάζει» την κλασική ιστορία σαν ένα αλλόκοτο παραμύθι, το οποίο καθένας θα βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και απωθημένα, σε ανανεωμένη εκδοχή της χορογραφίας που είδαμε το 2022. Ο «Καρυοθραύστης» της γενιάς Ζ ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Ο Ρήγος βλέπει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που «διέλυσαν οι μεγάλοι». «Ένας νέος παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής, όπου το γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα της Μαρί-Κλάρας συναντά τα φωτεινά πολύχρωμα αντικείμενα που αιωρούνται στη σκηνή, τις μπαρόκ πύλες που οδηγούν στα υπόγεια του βασιλείου των ποντικιών, αλλά και το πάμφωτο χριστουγεννιάτικο δέντρο», σημειώνει ο Ρήγος. Η υπόθεση βασίζεται στο διήγημα «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.