Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

«Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 1

Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει την κλασική νουβέλα του Κλάιστ «Μίχαελ Κόλχαας», η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα και εξετάζει πώς μια δίκαιη εξέγερση μπορεί να μετατραπεί σε τρομοκρατία. Αφηγητές της ιστορίας του Κόλχαας είναι τα άλογά του. Χωρίς κανένα σκηνικό αντικείμενο, τέσσερις ηθοποιοί (Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης), ένας πιανίστας (Σταύρος Διαμαντόπουλος), η χορογραφημένη κίνηση και οι εναλλαγές του φωτός συνθέτουν την παρτιτούρα αυτής της γοητευτικής, μα τόσο τραγικής ιστορίας (Θέατρο Τέχνης, από 13/12).

«The Show»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 2
© Domniki Mitropoulou

Η νέα σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη σε μια προσωπική προσέγγιση της Κατερίνας Παπαναστασάτου πάνω στο έργο του Χ. Μακόι «Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν» αποτελεί αναφορά στα τηλεοπτικά reality shows. Η παράσταση έχει τη μορφή ενός μαραθώνιου χορού, με πρωταγωνιστές ζευγάρια που διαγωνίζονται μέχρι τελικής πτώσης. Ένας φανταχτερός κόσμος, γεμάτος μουσική και λαμπερά κοστούμια, στήνεται απέναντι στο αδηφάγο βλέμμα ενός κοινού που καταναλώνει ηδονοβλεπτικά το διασυρμό των διαγωνιζόμενων από την τηλεπερσόνα του Παρουσιαστή. Παίζουν οι: Ελένη Δαφνή, Στέλιος Δημόπουλος, Δημήτρης Κολλιός, Βάσια Λακουμέντα, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Μαργαρίτα Σάββα κ.ά. (Μπάγκειον, από 13/12).

«Χάρπερ Ρήγκαν»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 3

Η Στέλλα Κρούσκα ερμηνεύει τη 40χρονη Χάρπερ, μια γυναίκα που έχει βιώσει μέσα στην οικογένειά της ένα μεγάλο τραύμα, το οποίο παραμένει ανεπούλωτο. Ο επικείμενος θάνατος του πατέρα της την αναγκάζει να θυμηθεί όσα έχει ζήσει, σε ένα έργο του Σάιμον Στίβενς, που μιλάει για το bullying και τις ακραίες συμπεριφορές. Σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής. Παίζουν: Λ. Γιώτης, Φ. Μακρής, Στ. Παπαδημητρίου, Β. Παύλου, Φ. Σαμαρτζής (avant premire στις 13/12).

«Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 4

Αφιερωμένο στις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες, τις πρωταγωνίστριες της καθημερινής ζωής, αυτές που σήκωσαν στις πλάτες τους τον τόπο από κάθε άποψη, είναι η παράσταση της ομάδας 4Frontal. Η ηθοποιός Νεφέλη Μαϊστράλη έκανε μια μελέτη για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα και μαζί με τις Ελένη Κουτσιούμπα και Αριστέα Σταφυλαράκη αφηγούνται τις ιστορίες γυναικών που πάλεψαν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους, ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν' αντισταθούν και φιμώθηκαν. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Θανάσης Ζερίτης (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 13/12).

«Το ψέμα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 5

«Ψέματα και αλήθειες είναι μέρος του θεάτρου και των ελατηρίων του...» έχει δηλώσει ο Φλοριάν Ζελέρ, ο Γάλλος συγγραφέας του έργου «Το ψέμα» που πριν από μερικά χρόνια είδαμε σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη. Η μοντέρνα κωμωδία ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Ο Βασίλης Βλάχος, η Κάτια Σπερελάκη, ο Κώστας Τσάχρας και η Αλίκη Αβδελοπούλου μοιράζονται τους ρόλους των δύο ζευγαριών που ενώνει μια μακρόχρονη φιλία, μέχρι να διαταραχθούν οι ισορροπίες που την κρατούν υγιή (Αλεξάνδρεια, από 11/12).

«Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 6

Υπάρχει ένας δραματουργικός καμβάς πάνω στον οποίο «χτίζει», επί σκηνής, το έργο του ο Γιώργος Ηλιόπουλος και κάθε φορά το εμπλουτίζει, προσθέτοντας νέα στοιχεία. Διαθέτοντας τη χάρη ενός ηθοποιού, μπορεί να πατήσει με άνεση πάνω στην κόψη της κωμωδίας και του δράματος και να διαγράψει μια ξεκαρδιστική διαδρομή στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα αισθήματά του. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Βασιλική Ανδρίτσου (Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, στις 15, 22, 29/12).

«Εμείς»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 7

Η ιστορία ενός κοριτσιού με ειδικές ικανότητες, όχι ανάγκες, και μεγάλα αποθέματα ενέργειας και δύναμης ενέπνευσε την Αγγελική Αρναούτη να γράψει αυτό το έργο. Ο Γεννάδιος Πάτσης το σκηνοθετεί σε μια παράσταση που έχει στόχο να μας αφυπνίσει και να μας ευαισθητοποιήσει, ενώ μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη χαρά της ζωής. Παίζουν οι Χρυσεικόνα Θεολόγου, Εύη Καραδήμα, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώτα Αγγελοπούλου, Άρτεμις Βαρδίκου (Θέατρο της Ημέρας, από 13/12).

«Τρομεροί γονείς»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 8

Η Αναστασία Παπαστάθη επικαιροποιεί την τραγική κωμωδία του Ζαν Κοκτό και μεταφέρει τη δράση από το Παρίσι του 1938 (χρονιά που γράφτηκε το έργο) στην Αθήνα του σήμερα. Η εκκεντρική προσωπικότητα του Κοκτό, αυτής της σύνθετης καλλιτεχνικής μορφής του 20ού αιώνα, ξεδιπλώνεται μέσα στη διαχρονική ιστορία, με πρωταγωνιστές μια υστερική μάνα, τον αποτυχημένο σύζυγο και πατέρα, που προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την καταπίεση, τη γεροντοκόρη αδερφή της και τον άβγαλτο μαμάκια γιο. Παίζουν: Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αναστασία Παπαστάθη, Αντώνης Καραθανασόπουλος και Ευδοκία Ασπρομάλλη (Ραντάρ, από 9/12).

«Πορτρέτο κρεμασμένου κοριτσιού»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (9/12-15/12) - εικόνα 9

Μια ιστορία αυτοχειρίας περιγράφει το έργο του Γιώργου Γιαννακόπουλου. Μια καλλιτέχνις «μαγεμένη» από την εικόνα ενός σκοτεινού ζωγραφικού πορτρέτου δίνει τέλος στη μοναχική ζωή της. Ο συγγραφέας μαζί με τον Νίκο Σταματόπουλο συνσκηνοθετούν και παίζουν με τις Σοφία Αγγελικοπούλου, Ρενάτα Καπετανάκη, Ευαγγελία Μπέγα (Θέατρο Κάτω απ’ τη γέφυρα, από 13/12).

Περισσότερες πληροφορίες

Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 100 '

Ένας εξίσου χιουμοριστικός και συγκινητικός μονόλογος που σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα.

Το ψέμα

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 75 '

Το έργο του δημοφιλούς Γάλλου συγγραφέα, που διερευνά το ρόλο της εξαπάτησης και του ψεύδους στις σχέσεις δύο ζευγαριών και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία, παρουσιάζεται στην αυλή του πολυχώρου.

Εμείς

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 80 '

Η γέννηση και η μετέπειτα ζωή ενός κοριτσιού με ειδικές ικανότητες ενέπνευσε τη δημιουργία αυτού του έργου.

Χάρπερ Ρήγκαν

 • Δράμα

Η επίσκεψη στον ετοιμοθάνατο πατέρα της μετατρέπεται για την ομώνυμη ηρωίδα σε μια ολοκληρωτική επανάσταση απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό.

Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Με αφετηρία το «Μίχαελ Κόλχαας» του Κλάιστ και την αληθινή ιστορία ενός φιλήσυχου ανθρώπου που αδικήθηκε από τον Άρχοντα, πήρε το δίκαιο στα χέρια του και κόντεψε να διαλύσει μια χώρα.

Τρομεροί γονείς

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Η τραγική κωμωδία του Ζαν Κοκτό μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα για να μιλήσει για τις οικογενειακές σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Πορτρέτο κρεμασμένου κοριτσιού

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Μυστήριο πλανάται γύρω από την αυτοχειρία μιας τραγουδίστριας αφότου αντικρίζει ένα σκοτεινό πορτρέτο, με φόντο το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας του 1957.

The Show

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 80 '

Μια νέα προσέγγιση πάνω στο έργο του Χόρας Μακόι «Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν», το οποίο καυτηριάζει τα τηλεοπτικά σόου μέσα από έναν μαραθώνιο διαγωνισμό που στόχο έχει να αποκαθηλώσει τους συμμετέχοντες.

Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 80 '

Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται τις ιστορίες γυναικών που πάλεψαν για τη χειραφέτησή τους και την υπεράσπιση του γυναικείου φύλου από την αρχαιότητα μέχρι τα πρώτα δείγματα του φεμινισμού στην Ελλάδα.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης

Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής

Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Τρένο στο Ρουφ: Συνεχίζεται το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια" που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία της θεατρικής αμαξοστοιχίας

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ με την επαναφορά της θεατρικής παράστασης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προκηρύσσει διήμερη απεργία για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Το ΣΕΗ με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ανακοίνωσε καθολική απεργία, σαράντα μέρες μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που εξισώνει τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφοιτους λυκείου. Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΗ.

Εξαγγελία νέας 48ωρης απεργίας των καλλιτεχνών

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται, με κύριο αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022.

Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Κάτια Γέρου σε ένα σατιρικό θρίλερ στο Μικρό Άνεσις

Πώς συνδέονται οι σχέσεις εργασίας με τις ερωτικές σχέσεις; Το "Contractions" του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ απαντά μέσα από το εξαιρετικό υποκριτικό ντουέτο που καθοδηγεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Πρόγραμμα για την ενίσχυση καλλιτεχνών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών από το 2023 Ελευσίς

Μια σημαντική ευκαιρία για 15 ελληνικούς φορείς των παραστατικών τεχνών ή/και μεμονωμένους καλλιτέχνες να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move.

"Πεταλούδες στο στομάχι": Μια ελεγεία για τον έρωτα δια χειρός Ρήγου

Κλέλια Ανδριολάτου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Ίντρα Κέιν, Δωροθέα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Μπιμπής συναντιούνται στη νέα παράσταση έκπληξη του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.