Ιστορία, τέχνη και ζωή σμίγουν στο πρόσωπο του Νιζίνσκι

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λάλος στο πλαίσιο της έρευνάς του πάνω σε ζητήματα ταυτότητας ανεβάζει στο Tempus Verum το έργο του Χριστόφορου Χριστοφή «Νιζίνσκι, η προφητεία της φωτιάς».

Ιστορία, τέχνη και ζωή σμίγουν στο πρόσωπο του Νιζίνσκι

Θεμελιωτής του σύγχρονου χορού και σπάνιο ταλέντο αλλά με τραγική και πρόωρη κατάληξη, ο χορευτής και χορογράφος Βάσλαβ Νιζίνσκι (1890-1950) μας χάρισε επαναστατικές για την εποχή τους χορογραφίες. Ο πολωνικής καταγωγής Νιζίνσκι, ένας μύθος για το χορό του 20ού αι., ξεκίνησε μαθήματα με τον πατέρα του σε ηλικία δέκα ετών, μπήκε στην Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου στην Αγία Πετρούπολη κι από εκεί αποφοίτησε το 1907. Αμέσως μετά έγινε πρώτος χορευτής στο Θέατρο Μαριίνσκι, συνεπαίρνοντας το κοινό με τις απίστευτες ικανότητές του. Όσοι τον είχαν δει να χορεύει έλεγαν ότι περισσότερο πετούσε παρά πατούσε στη γη και οι γρήγορες στροφές του είχαν κάτι το υπνωτιστικό.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον άνθρωπο και χορευτή Νιζίνσκι, καθώς και για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε και το πώς αυτή επηρέασε τη ζωή και την καριέρα του, ανάμεσά τους και αρκετές παραστάσεις βασισμένες στα ημερολόγιά του. Ένας από τους καλλιτέχνες τους οποίους μαγνήτισε η προσωπικότητα του Νιζίνσκι ήταν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λάλος. Στην έρευνά του πάνω στην έννοια της ταυτότητας, που τον απασχολεί τα τελευταία χρόνια της σκηνοθετικής του πορείας, ο Νιζίνσκι έγινε η αφορμή για ένα σκηνικό ταξίδι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020. Μπορεί η πανδημία να ανέτρεψε όλα τα θεατρικά πλάνα εκείνης της περιόδου, όμως η ιδέα της παράστασης παρέμεινε.

Ήρθε, όμως, η ώρα για τον Δημήτρη Λάλο να ανεβάσει στο Tempus Verum (από 29/11) το έργο «Νιζίνσκι, η προφητεία της φωτιάς» του Χριστόφορου Χριστοφή με πρωταγωνιστές τους Αντίνοο Αλμπάνη, Κρίστελ Καπερώνη, Νικόλα Παπαδομιχελάκη και Γιάννη Κατσιμίχα. Μιλώντας για την επιλογή του μας είπε: «Έχοντας γνωρίσει ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για έναν πολύμορφο ψυχικό καμβά που διευρύνει την αντίληψή μας γύρω από την ανθρώπινη φύση. Ο περισσότερος κόσμος έχει διατηρήσει στο νου του μια ρομαντική άποψη για τον Νιζίνσκι, αυτήν ενός θεϊκού χορευτή, η καριέρα του οποίου διακόπηκε στην ακμή της λόγω της τρέλας του. Μπορεί να τον φανταζόμαστε σαν ήρωα μυθιστορήματος, αλλά η πραγματικότητά του φαντάζομαι ότι υπήρξε πολλές φορές εφιαλτική. Κάπως έτσι έστησα και την παράσταση: σαν το όνειρο ενός σχιζοφρενή». Για να φτάσει να σκηνοθετήσει το έργο του Χριστοφή, έκανε εκτενή έρευνα πάνω στο θέατρο του 20ού αιώνα και τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία έγινε παραστάσιμο γεγονός. Μελέτησε, όπως μας είπε, «τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες των τελευταίων εκατό χρόνων, όπως ο Μαξ Ράινχαρντ, ο Γιόζεφ Μπόις, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και άλλοι, επηρέασαν τα τεκταινόμενα στο σύγχρονο θέατρο. Αυτές ήταν οι αναφορές μου γι’ αυτή την παράσταση».

Περισσότερες πληροφορίες

Νιζίνσκι - Η προφητεία της φωτιάς

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Με αφορμή το ιστορικό πρόσωπο του Νιζίνσκι και το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή, ο Δημήτρης Λάλος εξερευνά τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος ως θέματος αλλά και ως μέσου, όπως και τα όρια μεταξύ θεατρικής παράστασης κι επιτέλεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.