Τι λέτε για έναν χορογραφικό περίπατο στην Ελευσίνα;

Σε έναν χορογραφικό περίπατο δυο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης της Ελευσίνας μας καλεί η Julie Desprairies.

Τι λέτε για έναν χορογραφικό περίπατο στην Ελευσίνα;

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS αντλώντας από την έννοια της κοινωνικής γλυπτικής προσεγγίζει την Ελευσίνα σαν ένα ωμό μουσείο, μια πόλη -έκθεμα με ιδιαίτερα πλούσιο και μοναδικό υλικό που αξίζει να αναδειχθεί ήπια έτσι ώστε να διεκδικήσει μια θέση στον πολιτιστικό χάρτη σε βάθος χρόνου. Με τους συνεργάτες του σχεδιάζουν σταθερά δράσεις ή προτάσεις που αναδεικνύουν κάθε πτυχή της πόλης και μια από αυτές είναι η χορευτική περφόρμανς «Ένα Άλλο Μυστήριο» της Julie Desprairies. Στις 13 & 14 Νοεμβρίου (ώρα 11 π.μ.- 4 μ.μ.) η Γαλλίδα χορογράφος επιστρέφει στην Ελευσίνα και δημιουργεί έναν χορογραφικό περίπατο δυο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Τι λέτε για έναν χορογραφικό περίπατο στην Ελευσίνα; - εικόνα 1

Η Desprairies υπογραμμίζει στο σημείωμα της: «Έχω φανταστεί ένα χορογραφικό έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κατοίκων. Μια παράσταση του περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Θέλω να επανεξετάσω την εξέλιξη των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών. Ντόπιοι χορευτές/τριες, πολίτες, μάγειρες/ρισσες και εθελοντές/ντριες θα συμμετέχουν στον χορογραφικό περίπατο. Η σκηνή μας θα είναι τα δύο χιλιόμετρα των γραμμών. Επιλέγω αυτή τη διαδρομή, για να διασχίσουμε τα τοπία της Ελευσίνας, να ανακαλύψουμε μία μοναδική θέα της πόλης και των κρυμμένων θησαυρών της, από την τοπική κηπουρική ως τη χορευτική παράδοση επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο «Ένα Άλλο Μυστήριο» είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία απογραφή των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη». Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη.

Αν θέλετε να ζήσετε από κοντά την εμπειρία αυτής της περφόρμανς που αναδεικνύει τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Ελευσίνας μέχρι και σήμερα, η είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων εδώ. Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας. Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.