Ψυχανάλυση στο θέατρο;

Ο Δημήτρης Πλειώνης μας δίνει έξι λέξεις κλειδιά για την παράσταση-group therapy «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι.

Ψυχανάλυση στο θέατρο;

Η ομάδα Τόπι πρωταγωνιστεί στο μπεστ σέλερ του διάσημου Αργεντινού ψυχολόγου και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι «Να σου πω μια ιστορία», που τα τελευταία χρόνια έχει εμπνεύσει πολλούς με τις διδακτικές του ιστορίες. Η παράσταση φέρνει τους θεατές σε επαφή με την έννοια της ψυχανάλυσης επί σκηνής. Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως οι ιστορίες που μοιράζονται ένας ψυχαναλυτής με τον θεραπευόμενό του ζωντανεύουν σπαρακτικά, κάνοντας το θεατή κομμάτι μιας ολοκληρωμένης συνεδρίας στο Studio Μαυρομιχάλη έως 7/12 και στο Bios όπου θα συνεχίστεί από 12/12. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πλειώνη μας δίνει έξι λέξεις κλειδιά για την «ψυχαναλυτική» παράσταση και μας εξηγεί τι τον ώθησε να δραματοποιήσει το συγκεκριμένο κείμενο.

Ψυχανάλυση στο θέατρο; - εικόνα 1

Ψυχοθεραπεία. Ξεκίνησα πριν δύο χρόνια και θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου… Μακάρι να είχα ξεκινήσει νωρίτερα. Η συνάντηση με τον θεραπευτή μου και η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ο λόγος που θέλησα να ανεβάσω αυτή την παράσταση.

Ενηλικίωση. Το στοίχημα με αυτή την παράσταση είναι να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε και να σταματήσουμε να αποφεύγουμε την ευθύνη της ενηλικίωσης.

Θάνατος.
Σαν άνθρωπος βιάζομαι και τρέχω να προλάβω να τα κάνω όλα χωρίς να παίρνω ανάσα. Στο έργο, κάποια στιγμή ο Χόρχε, ο θεραπευτής λέει στον Ντέμιαν ότι όταν βιαζόμαστε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να τρέχουμε προς τον θάνατο μας. Αυτό μου έβαλε ένα φρένο η αλήθεια είναι … Να κάνω μια παύση. Να πάρω μια ανάσα.

Φτερά. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι έχουν φτερά, πάντως νιώθω ότι μετά από τρεις μήνες πρόβες σχετικά με αυτό το έργο, ότι δεν φοβάμαι να πετάξω.

Θέατρο. Στο μυαλό μου καθώς σκεπτόμουνα τον τρόπο ανεβάσματος του έργου ήταν οι θεατές να είναι μέρος μια πραγματικής συνεδρίας, κάτι σαν group therapy να συμμετέχουν ενεργά εάν θέλουν. Μέχρι στιγμής φαίνεται να το απολαμβάνουν!

Περισσότερες πληροφορίες

Να σου πω μια ιστορία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– ο οποίος τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του. Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται και οι ρόλοι ανατρέπονται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.