Ξεκίνησε η προπώληση για τις πρώτες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου

Η πρώτη σκηνή της χώρας μπαίνει ανανεωμένη στη νέα σεζόν με τις πρώτες της παραγωγές προ των πυλών.

Ξεκίνησε η προπώληση για τις πρώτες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου

Μετά την ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από τον Γιάννη Μόσχο, το Εθνικό Θέατρο ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγες μέρες τις πόρτες του με τις πρώτες παραγωγές της σεζόν. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει για τα «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, «Ο εχθρός της τάξης» που υπογράφει η Γεωργία Μαυραγάνη και «Λεωφορείον ο πόθος» που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος στην Κεντρική Σκηνή, στην Εφηβική Σκηνή «Κατίνα Παξινού» και στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» αντίστοιχα.

Διαχρονικός Λόπε δε Βέγα

Ξεκίνησε η προπώληση για τις πρώτες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου - εικόνα 1
«Φουέντε Οβεχούνα» © Πάτροκλος Σκαφίδας

Την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου καταλαμβάνει η ταλαντούχα Ελένη Ευθυμίου που εγκαινιάζει τη νέα σεζόν στις 28 Οκτωβρίου με το διαχρονικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα, «Φουέντε Οβεχούνα», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Η άφιξη του Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα και η αυταρχική του συμπεριφορά ενώνει τους κατοίκους σε μια γροθιά καταδεικνύοντας την αξία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ατομικότητα. Ιδιαίτερα επίκαιρο, το αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού μπαρόκ που δημοσιεύτηκε το 1619, αποτυπώνει τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις της εποχής του συγγραφέα. Πηγή έμπνευσης του πολυγραφότατου Λόπε δε Βέγα αποτέλεσε το γραμμένο τέσσερις δεκαετίες πριν από το έργο του Χρονικό του Fray Francisco de Rades y Andrada, το οποίο περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός του 1476 με πρωταγωνιστή ολόκληρο το χωριό Φουέντε Οβεχούνα. Πρωταγωνιστούν οι Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαρία Γεωργιάδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Ζερίτης, Δημήτρης Κίτσος, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Σαββίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Στεργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. Οι αναγνώστες του «α» έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν 15 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση στις 29, 30 & 31 Οκτωβρίου.

Ο θεατρικός πόθος από τη Νέα Ορλεάνη

Ξεκίνησε η προπώληση για τις πρώτες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου - εικόνα 2
«Λεωφορείον ο πόθος» © Σταύρος Χαμπάκης

Ο Θανάσης Σαράντος μεταφράζει και σκηνοθετεί το «Λεωφορείον ο πόθος», το έργο που καθιέρωσε διεθνώς τον Τενεσί Ουίλιαμς. Το έργο του 1947 που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Ethel Barrymore στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ, μετρά αναρίθμητα ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο. Οι Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αποστόλης Τότσικας, Άγγελος Ανδριόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ίντρα Κέιν, Λάμπρος Κτεναβός, Νικόλας Μακρής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νάνσυ Μπούκλη και Γρηγόρης Φρέσκος πρωταγωνιστούν στην παράσταση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου υπό τους μελαγχολικούς ήχους της τζαζ στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Η λίγο πολύ γνωστή ιστορία πραγματεύεται τη σχέση και τη σύγκρουση της εμβληματικής ηρωίδας του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, υπερευαίσθητης και ονειροπόλας Μπλανς Ντιμπουά, με τον σκληροτράχηλο οικονομικό μετανάστη Στάνλεϊ Κοβάλσκι, άντρα της αδερφής της, με φόντο μια γοητευτικά παρηκμασμένη συνοικία της Νέας Ορλεάνης κατά τη δεκαετία του ‘40.

Ανοίγει ξανά η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού!

Ξεκίνησε η προπώληση για τις πρώτες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου - εικόνα 3
«Ο εχθρός της τάξης» © Βαλέρια Ισάεβα

Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει φέτος την Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Rex στο εφηβικό θέατρο με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά (με πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου) στην πνευματική υποστήριξη των νέων τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ενώ έχοντας ήδη ξεκινήσει να καλλιεργεί μια κοινότητα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και εφήβων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», έχει ως αποστολή του να δημιουργήσει μια σειρά δράσεων αποκλειστικά για εφήβους. Την έναρξη σηματοδοτεί από 22 Οκτωβρίου ο «Εχθρός της τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη πατά στο επαναστατικό έργο του 1978, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Λονδίνου, και το φέρνει στο σήμερα με πρωταγωνιστές 12 νέους ηθοποιούς οι οποίοι ξεδιπλώνουν παράλληλα με τους ήρωες τις δικές τους εμπειρίες. Παίζουν οι ηθοποιοί Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου.

Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ & Θέατρο Rex)
Εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Ηλεκτρονικά μέσω ticketservices.gr.
Τηλεφωνικά: 2107234567.

Πληροφορίες
Ταμεία Κτιρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), τηλ. 2105288170-171

Όλες οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως covid free, εκτός από τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού».

Περισσότερες πληροφορίες

Ο εχθρός της τάξης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο σχολιάζει την απάθεια και την επαναστατική διάθεση των μαθητών σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις ιστορίες των εφήβων πρωταγωνιστών στο σήμερα.

Φουέντε οβεχούνα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η άφιξη του διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα και η αυταρχική του συμπεριφορά ενώνει τους κατοίκους σε μια συλλογική εξέγερση.

Λεωφορείον ο Πόθος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο του 1947, που χάρισε στο συγγραφέα το βραβείο Πούλιτζερ, πραγματεύεται τη συγκρουσιακή σχέση της ονειροπόλας Μπλανς Ντιμπουά με τον οικονομικό μετανάστη Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.