Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα

Φέτος είναι η χρονιά των επαναλήψεων, με παραστάσεις που γνώρισαν τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού να ετοιμάζουν νέο γύρο στο σανίδι.

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα

Αλλη μία εβδομάδα γεμίζει με παραστάσεις… για να θυμούνται οι παλιοί (θεατές) και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Στην επί σκηνής μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι», ο σκηνοθέτης Κ. Μαρκουλάκης χρησιμοποιεί με πυκνότητα τη γλώσσα του θεάτρου και ο θίασος, με προεξάρχουσες τη Μ. Καβογιάννη και τη Μ. Κίτσου, χαρίζει στο κοινό δυνατές ερμηνευτικές στιγμές (Παλλάς, από 8/10).

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1
«Ρινόκερος» © Kostas Giokas

Τη δική του μυθολογία χτίζει το βραβευμένο «170 τετραγωνικά / Moonwalk» του Γιωργή Τσουρή. Η σκηνοθεσία του Γ. Παλούμπη και οι ερμηνείες των: Αμ. Αρσένη, Ήβ. Νικολαΐδου, Αντ. Τσιοτσιόπουλου, Ελ. Τσιμπρικίδου, Γ. Τσουρή συνθέτουν μιας συναρπαστική οικογενειακή ιστορία, που αποκαλύπτεται σταδιακά (Ιλίσια-Βολανάκης, 9/10).

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2
«Αξύριστα πηγούνια»

Άλλο ένα βραβευμένο έργο σκηνοθετεί ο Παλούμπης στο Μικρό Χορν. Στα «Αξύριστα πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, μέσα από τις στέρεες ερμηνείες των Γ. Πυρπασόπουλου, Ηλ. Βαλάση, Στ. Δημόπουλου και Μ. Ν. Δούκα θίγονται θέματα όπως η ανθρώπινη εκμετάλλευση, οι μετανάστες, ο σεξισμός, οι οικονομικές ανισότητες και οι σχέσεις εξουσίας (από 7/10).

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3
«Η γυναίκα με τα μαύρα» © marilenaphotography

Τα παιχνίδια ισχύος και η έλλειψη «αντικειμενικότητας» στο δικαστικό σύστημα καταγγέλλονται στο έργο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, όσο οι «12 Ένορκοι» προσπαθούν να καταλήξουν σε μια ομόφωνη ετυμηγορία ενοχής ή αθώωσης. Το έργο, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Σίντνεϊ Λούμετ το 1957, συναρπάζει ακόμη και σήμερα, και η καλοσχεδιασμένη θεατρική διασκευή της Κ. Νικολαΐδη εντείνει το σασπένς για 7η χρονιά με ανανεωμένο καστ: Ν. Βατικιώτης, Δ. Δεγαΐτης, Αλμπ. Εσκενάζυ, Μ. Ζαχαράκος, Κ. Καζανάς, Αλ. Καλπακίδης, Μ. Μαρκάτης κ.ά. (Άνεσις, από 9/10).

Ο Ν. Χανιωτάκης καθοδηγεί τους Τ. Χαλκιά και Κ. Ασπιώτη, που πρωταγωνιστούν στη γοτθική ιστορία τρόμου «Η γυναίκα με τα μαύρα» των Σούζαν Χιλ και Στίβεν Μάλατρατ (Πειραιώς 131, από 9/10).

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4
«Απρόσκλητος Επισκέπτης»

Ποτισμένος με μυστήριο είναι ο «Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Αγκάθα Κρίστι. Ο σκηνοθέτης Γ. Φρατζεσκάκης κρατά σφιχτοδεμένο το σασπένς και τη νουάρ ατμόσφαιρα και μαζί με τους Οδ. Σταμούλη, Ιλ. Λαμπρίδου, Μ. Κουρεντή, Ανν. Παπαθανασίου, Σ. Γεωγλερή, Κ. Ζέκο, Στ. Λαγκάδα μεταφέρουν τις κρυφές αγωνίες των ηρώων (Eliart, από 8/10).

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5
Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» © Μιχάλης Κλουκίνας

Με ντουέντε, όπως συνηθίζει, ερμηνεύει η Σ. Χιλλ την «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο». Το πολεμικό αφήγημα για την ανθρώπινη ιστορία που σκηνοθετεί ο Κ. Χατζής, συντίθεται επί σκηνής από το νέο μουσικό έργο του Γ. Κουμεντάκη και τις φωτογραφίες του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ενώ συνομιλεί με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 13/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Το τρίτο στεφάνι

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 150 '

Έργο-σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, το οποίο αφηγείται την Ιστορία της χώρας μέσα από τη ζωή δύο γυναικών με φόντο τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή.

Η γυναίκα με τα μαύρα

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 105 '

Μεταφυσικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό που ταξιδεύει από το βικτοριανό Λονδίνο σε μια απομονωμένη εξοχική έπαυλη, για να τακτοποιήσει μια υπόθεση κληρονομιάς.

Ρινόκερος

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες, που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν ως σκλάβο του συστήματος.

Ο απρόσκλητος επισκέπτης

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Το κλασικό αστυνομικό έργο του 1957, με διαρκείς ανατροπές και ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ, οδηγείται στην αποκάλυψη του δολοφόνου ενός άντρα.

Αξύριστα πηγούνια

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο έργο φλερτάρει με το χιούμορ, το ρεαλισμό και το σασπένς, μιλώντας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τους μετανάστες, το σεξισμό, τις οικονομικές ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας.

Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 70 '

Ένα πολεμικό αφήγημα για την ανθρώπινη ιστορία συνθέτουν επί σκηνής το νέο μουσικό έργο του Γ. Κουμεντάκη και οι φωτογραφίες του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, σε ανοιχτή συνομιλία με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου.

Ρινόκερος

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 90 '

Το έργο πραγαματεύεται τις κοινωνικές ασθένειες που, χρησιμοποιώντας τις ιδεολογίες ως άλλοθι, αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και τον μετατρέπουν σε σκλάβο του συστήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.

Στον "Κωλόκαιρο" πρωταγωνιστεί ο Στάθης Σταμουλακάτος στο "Τζένη Καρέζη"

Το νέο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, απότοκο της τάσης του σκληρού ρεαλισμού, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, με φόντο ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας.

Ο Τουλούζ-Λοτρέκ ζωντανεύει στο Ολύμπια μέσα από ένα δυνατό υποκριτικό ντουέτο

Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βερόνικα Αργέντζη πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Τουλούζ Λοτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας" του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Γεια - The musical": Ξεκίνησε η προπώληση

Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρεμιέρα του μιούζικαλ με θίασο-έκπληξη που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας, αντλώντας έμπνευση από το "Γεια" της Δέσποινας Βανδή, σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά στη σκοτεινή κωμωδία "Περιοδεύων Θίασος". Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και τον Οκτώβρη έρχεται στο θέατρο Ελέρ.

Backstage από το "Μπεντ" στο θέατρο Χώρα

Δείτε φωτογραφίες από τα παρασκήνια της νέας σκηνικής μεταφοράς του σπουδαίου έργου του Μάρτιν Σέρμαν από τον Πέτρο Ζούλια.