7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Θρυλικά πρόσωπα της Επανάστασης ζωντανεύουν στη σκηνή και αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες.

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η 200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης εμπνέει τη δημιουργία νέων εκδηλώσεων και δράσεων στο χώρο της τέχνης και το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιλέξαμε οκτώ παραστάσεις που περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και εξιστορούν τα γεγονότα του 1821 αλλά και μετέπειτα σημαντικές στιγμές της Ιστορίας μας.

#1 «Αμαλία»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 1

Δύο εξίσου έμπειρες και ικανές ηθοποιοί, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και η Καλλιόπη Ευαγγελίδου γίνονται οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος στην επετειακή παράσταση του Δηπεθε Σερρών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μοιράζονται το ρόλο μιας εμβληματικής και επιδραστικής προσωπικότητας, της Βαυαρής «Αμαλίας» που φτάνει στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1837 ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας, στο πλευρό του Όθωνα. Η παράσταση που δημιουργήθηκε πάνω σε μια ιδέα του σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι και κείμενο της Μαρίας Κυριάκη, αντλεί υλικό από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία της Αμαλίας, καθώς και ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, για να αποτυπώσει τον έρωτα της για τη νέα της πατρίδα, όπως ομολογεί η ίδια σε ένα γράμμα προς τον πατέρα της. Μια χώρα-ιδανική ουτοπία μέσα από τα δικά της μάτια, έτσι όπως την γνώρισε από τους πίνακες του Πουσέν, του Ντελακρουά, του Νταβίντ, τα έργα του Οβίδιου, του Γκαίτε και του Σίλλερ. Αντ’ αυτού βρέθηκε σε μια σκληρή πραγματικότητα αντικρουόμενων πολιτικών συμφερόντων και δυνάμεων. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Λυντζέρη. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Αττικού Άλσους στις 16/9 με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου της Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα ακολουθήσουν δύο παραστάσεις στο Χυτήριο στις 17-18/9.

#2 «Λουκής Λάρας»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 2

Ο Μανώλης Μαυροματάκης περιοδεύει ως ο αντι-ήρωας «Λουκής Λάρας», ένας χαρακτήρας γραμμένος από τον λόγιο Δημήτριο Βικέλα. Στην παράσταση παρακολουθούμε τη ζωή ενός άσημου ανθρώπου που έζησε στην εποχή της Επανάστασης του 1821, μία εναλλακτική προσέγγιση που δίνει στον θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει τα γεγονότα της τότε περιόδου μέσα από τη ματιά ενός απλού, καθημερινού χαρακτήρα.
(20/9 Άλσος Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών 2021)

#3 «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 3

Ο θεατρικός μονόλογος της διακεκριμένης Χρύσας Σπηλιώτη ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου. Ο τραγικός θάνατος της Σπηλιώτη το 2018 στην πυρκαγιά στο Μάτι οδήγησε σε διακοπή της παράστασης, όμως φέτος επιστρέφει με την Άννα Φόνσου στον ρόλο της Ρεγγίνας Μάντζαρου, η οποία αφηγείται τον βίο και το έργο του συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαου Μάντζαρου.
(17/9 Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας - με ελεύθερη είσοδο)

#4 «Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 4

Μία απρόσμενη συνάντηση δύο σημαντικών αλλά εντελώς διαφορετικών καλλιτεχνών, του Ρήγα Φεραίου και του Μότσαρτ, τους οδηγεί σε έναν διάλογο για το θέμα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο. Ο Γιώργος Λιβανός συνοδεύεται από την ομάδα του «Θεατρίνων θεατές» την οποία απαρτίζουν οι Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Έφη Βενιανάκη, Μάνος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Ζαχαριάδης, Όλγα Πρωτονοταρίου, Ιουλία Φάλια και Νίκος Καραγιώργης στον ρόλο του Ρήγα Φεραίου.
(20/9 Θέατρο Περάματος «Μίκης Θεοδωράκης», 23/9 Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς)

#5 «Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 5

Ο Μάνως Αντωνίου φέρνει στη σκηνή ένα ιστορικό δράμα του Γιάννη Κωσταρά, ένα θεατρικό για τη ζωή και τους άθλους του ξακουστού Γεώργιου Καραϊσκάκη. Πρόκειται για μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, η οποία δεν τον εξυμνεί ολοκληρωτικά, αλλά αφήνει το κοινό να ανακαλύψει την πιο ανθρώπινη πλευρά του, προβάλλοντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο Αντωνίου ενσαρκώνει τον θρυλικό ήρωα της Επανάστασης, με τη συνοδεία των Μάκη Αρβανιτάκη, Κωνσταντίνου Μπάζα, Κωνσταντίνου Ζωγραφόπουλου, Γιάννη Κωσταρά, Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, Ιορδάνη Καλέση, Ηλία Μενάγιερ, και Θανάση Σκόπα.
(23/9 – Βεάκειο)

#6 «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 6

Ο μύθος του Αγίου Γεωργίου έδωσε έμπνευση στην ομάδα μουσικού θεάτρου Ευτοπία και τον Γιώργο Στεφανακίδη, ο οποίος συνδύασε δικές του ιδέες με το έργο του σπουδαίου Διονύσιου Σολωμού για να δημιουργήσει μία παράσταση αφιερωμένη στις τελευταίες στιγμές της Εξόδου του Μεσολογγίου. Ταοιήματα του Λόρδου Βύρωνα μελοποιούνται και συνοδεύονται από λυρικούς ήχους, απόηχους της δημοτικής παράδοσης και του μοιρολογιού, φυσικά όργανα και το ηλεκτρονικό περιβάλλον, για να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο θέαμα γεμάτο συναίσθημα και δραματικότητα.
(17/10 - Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου)

#7 «Μια χώρα δύο αιώνες μετά»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 7

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράσταση με θέμα τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, προβάλλοντας τις συγκρούσεις και αντιφάσεις, αλλά και τα μηνύματα για ελευθερία και δικαιοσύνη που προέκυψαν από αυτή. Μια συγκινητική ιστορία γέλιου, καυγάδων και εορτασμού της ιστορικής αυτής περιόδου. Παίζουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα και Μαρία Χάνου.

(12/9 – Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, 15/9 – Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς)

#8 «Η Ωδή του Παπά»

7 +1 παραστάσεις που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - εικόνα 8

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ήρωες του 1821, ο Ιωάννης Παπαφλέσσας, ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ζαχαρία Ρόχα, ο οποίος ερμηνεύει στην παράσταση παρέα με τον Σταύρο Ζώτο και τη Μαρία Γούλα.
(22/9 Ηλιούπολη)

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 70 '

Η Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, συνθέτη του εθνικού ύμνου, μιλάει ασθμαίνοντας από πάθος για ζωή μα κυρίως για αγάπη για τον γιο της

Μία χώρα δύο αιώνες μετά

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 75 '

Το καινούργιο έργο του Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα») μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς τη δημιουργούν.

Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας

 • Σατιρικό Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Η παράσταση, ταξιδεύοντας το θεατή από το 1821 έως σήμερα μέσα από σημειολογικές έννοιες και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, σκιαγραφεί τη μορφή του Έλληνα οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Λουκής Λάρας

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 70 '

Ένας αντιήρωας του 1821 αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες -ξεχασμένες από την Ιστορία- σελίδες της Επανάστασης, σε θεατρική προσαρμογή των Λ. Γιοβανίδη και Μ. Μαυροματάκη.

Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Ένα πρωτότυπο έργο που φέρνει τον Ρήγα Φεραίο και τον Μότσαρτ στον ίδιο χωροχρόνο, με στόχο μια συζήτηση για το ιδεατό όραμα της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

Αμαλία

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 65 '

Τα ημερολόγια και η αλληλογραφία της επιδραστικής Βαυαρής βασίλισσας και συζύγου του Όθωνα φωτίζουν την Ιστορία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τη δική της οπτική.

Η Ωδή του Παπά

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Παπαφλέσσας, ενέπνευσε την παράσταση με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.