Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία αναζητά νέες φωνές

Στα μέσα Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η τρίτη ακαδημαϊκή χρονιά της Σχολής που δίνει χώρο στους επίδοξους θεατρικούς συγγραφείς.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία αναζητά νέες φωνές

Μετά από δύο χρονιές γεμάτες καινοτομία και δημιουργικότητα, η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους σπουδαστές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Στα μέσα του Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο έτος με τις προσδοκίες των διδασκόντων να αποκτούν άλλες διαστάσεις. Αυτό προκύπτει από την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσαν οι συμμετέχοντες τα δύο προηγούμενα έτη.

Προτού περάσουμε στα σχέδια της σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, αξίζει να δούμε τι έχει καταφέρει η σχολή θεατρικής γραφής του Θεάτρου Πορεία μέχρι σήμερα. Βασικοί εισηγητές των 2 τμημάτων που σχηματίστηκαν την περσινή χρονιά, ήταν οι Θανάσης Τριαρίδης και Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και βοηθός εισηγητής ο Μάνος Κουνουγάκης. Οι 15 σπουδαστές-συγγραφείς του τμήματος Γενικής Πυροδότησης και οι 16 σπουδαστές-συγγραφείς του τμήματος Εξειδίκευσης, έγραψαν συνολικά 52 έργα, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία.

Για την ευρεία διάδοση των έργων, ο Πάτροκλος Σκαφίδας προχώρησε στην κινηματογράφηση 31 αποσπασμάτων σε συνθήκη αναλογίου από 31 έργα (ένα από κάθε σπουδαστή-συγγραφέα). Κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου όλων των γενεών ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στα αξιόλογα αποσπάσματα και ανεβάζοντας το επίπεδο ακόμη πιο ψηλά.

Μια επιτροπή του Θεάτρου Πορεία, αποτελούμενη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου, τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και την δραματολόγο-Μεταβατική Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, ξεχώρισε τον Μάιο του 2021 τα έργα «Labor» της Ανθής Τσιρούκη και «Νυχιάγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή για να ενταχθούν στο ρεπερτόριο του θεάτρου τη σεζόν 2021-2022 στα πλαίσια της δράσης Νέο Αίμα, όπως και το «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή που θα παρουσιαστεί τη σεζόν 2022-2023.

Όσοι επιθυμούν να δουν τη γραφή τους να εξελίσσεται διαρκώς και τα δημιούργηματα τους να παίρνουν σάρκα και οστά, δεν έχουν παρά να ενταχθούν στα νέα τμήματα της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η Σχολή με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και βοηθούς εισηγητές τους Μάνο Κουνουγάκη και Ανθή Τσιρούκη θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η φοίτηση περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ετήσιους κύκλους: τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Στόχος τους αποτελεί η παραγωγή δύο νέων έργων από κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής βιογραφικού και δείγματος γραφής έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη φόρμα στο site της Σχολής.

Την προκήρυξη ενδιαφέροντος και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.


Στους συνδέσμους που ακολουθούν, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα έργα που γράφτηκαν τα προηγούμενα έτη και από τα αποσπάσματα που δραματοποιήθηκαν αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γνωρίστε την χορογράφο Πηνελόπη Μωρούτ

Στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥ.ΦΑ παρουσιάσει η Πηνελόπη Μωρούτ τη χορογραφική της δουλειά "The Box - That dead space between us", ένα χορευτικό "παιχνίδι" που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 1 έως 7/12 και ξεχωρίζουν.

Ο γάμος

Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

Δυνατές στιγμές και δύο κορυφαίες γυναικείες ερμηνείες σε μια αξιοσημείωτη αλλά και άνιση σκηνική ανάγνωση ενός έργου που συναρπάζει ακόμη, κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας γυναίκας η οποία διεκδικεί με πάθος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Τάσος Σωτηράκης: "Ποτέ δε λες ποτέ στη ζωή και προχωράς ρισκάροντας"

Το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία έλαβε ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης με το "Ρίσκο" της Δήμητρας Παπαδήμα στο Olvio κι αυτό έγινε η αφετηρία για μια όμορφη συζήτηση.

O "Παιχνιδοποιός" παίρνει παράταση λόγω επιτυχίας

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ "Παιχνιδοποιός" του Γκάρντνερ ΜακΚέυ, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και με πρωταγωνιστές τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη συνεχίζει με επιτυχία στο Μικρό Γκλόρια.

Η "Μελωδία της ευτυχίας" επιστρέφει τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα η Θέμις Μαρσέλου ανεβάζει ξανά ανανεωμένο το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ στη σκηνή του θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών με την Νάντια Κοντογεώργη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.