Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022

Ετερότητα, νεοελληνικό έργο και μικρά κλασικά αποτελούν τους κύριους άξονες του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεάτρου που διευθύνει ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να κρατήσει ζωντανή την επαφή μας με το θέατρο -έστω και διαδικτυακά- καθόλη τη διάρκεια της ανομβρίας της πολιτιστικής ζωής με μια σειρά ψηφιακών δράσεων. Τώρα, όμως, έφτασε η ώρα να ανακοινώσει το ρεπερτόριο του για τη σεζόν 2021-2022, για την οποία θέλουμε να ελπίζουμε το καλύτερο. Όπως σημειώνει ο Μάνος Καρατζογιάννης: «Είναι στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις πρόγραμμα. Όχι, γιατί δεν ξέρεις αν θα υλοποιηθεί αλλά γιατί είναι τόσα αυτά που θες να πεις που δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να σταματήσεις». Έτσι, στο ανακαινισμένο Θέατρο Σταθμός μας περιμένει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα βασισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός για 5η συνεχή σεζόν: ετερότητα, νεοελληνικό έργο και μικρά κλασικά. Για την ώρα ανακοινώθηκε το πρώτο κομμάτι του προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μέρη, με τη φιλοδοξία να ειπωθούν «όσα θέλουμε όλοι να πούμε και όσα συχνά αδυνατούμε να ακούσουμε».

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 1
«Φύλακας μιας επανάστασης»

«Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε. Μετά την Επανάσταση… Κέρδισε τα μεγάλα κι έπρεπε τώρα να παλέψει για τα μικρά…». Αυτό είναι το μήνυμα της νέας παράστασης σε πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη, «Φύλακας μιας επανάστασης». Η ιστορική μνήμη αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και πεδίο έρευνας για τον σκηνοθέτη, που μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» για την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά και «Μάρτυρες των Αθηνών» βασισμένη στην ιστορική έρευνα, σε πηγές και μαρτυρίες από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου στην Αθήνα, καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ - αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, μας συστήνει τον Γιάννη Βλαχογιάννη. Τον Έλληνα ιστοριοδίφη και συγγραφέα που παραδίδει ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής Ιστορίας, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του. Πρωταγωνιστής στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Πλάκα) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, είναι ο εξαιρετικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νταλιάνης.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 2
Αλέξης Σταμάτης

Μετά τα «Μελίσσια», που ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Αλέξης Σταμάτης γράφει το «Λευκό δωμάτιο», μια αυτοαναφορική αλληγορία εγκλεισμού για το θέατρο που σκηνοθετεί και πάλι ο Μάνος Καρατζογιάννης. Σε άγνωστο χωροχρόνο και με πρωταγωνίστριες την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και την Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν, μεταφερόμαστε σε μια πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Το μέρος όπου καταλήγουν όσοι έχουν γεννηθεί από το χέρι ενός συγγραφέα-δημιουργού και είναι στη διάθεση κάθε σκηνοθέτη. Τί θα γίνει, όμως, όταν οι δύο ηρωίδες από τελείως διαφορετικές εποχές, διαφορετικές επιδιώξεις και ψυχοσύνθεση βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο; Τη συνέχεια θα δούμε επί σκηνής με τους Πέγκυ Σταθακοπούλου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη και Άννα Φόνσου. Την παράσταση αναμένουμε την 28η Οκτωβρίου, ενώ θα παίζεται μέχρι 21 Νοεμβρίου.

Μαζί με τον Περικλή Μουστάκη και τον Δημήτρη Ροΐδη θα ερμηνεύσει ο Μάνος Καρατζογιάννης το έργο του Μάρτιν Σέρμαν, «Όπως πάει το ποτάμι» από 26 Νοεμβρίου. Σαράντα χρόνια μετά το θρυλικό «Μπεντ», το τελευταίο έργο του που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Αγγλία και Αμερική, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη, η ερωτική ιστορία που αποτυπώνει τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων. Ένα έργο που με αφετηρία τον ομόφυλο έρωτα μιλά για τη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, μέσα από μία παράσταση που αξιοποιεί τα εργαλεία του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 3
Θανάσης Δόβρης

Από 6 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου ο Θανάσης Δόβρης παρουσιάζει στο Θέατρο Σταθμός την παράσταση «2021 μ.Χ: Τα δύο κούτσουρα - Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία, που έκανε πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν». Η Μαρία Παρασύρη και ο Γιωργής Τσαμπουράκης πρωταγωνιστούν στο έργο που αναφέρεται στη σχέση πεθεράς και νύφης -της γριάς Μπεκιοΐνας και της νύφης της, της γριάς Στέργαινας, που παίρνει τη «θέση» της- με την θεματική του θανάτου και της μετάβασης σε κάτι άλλο, όπως και στον Παπαδιαμάντη, να διατρέχει όλη την παράσταση, η οποία συμπίπτει χρονικά με μια μεταβατική περίοδο για την ίδια τη θεατρική τέχνη κι όχι μόνο.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 4

Με την παράσταση που δεν πρόλαβε να ανεβάσει την προηγούμενη χρονιά λόγω υγειονομικών μέτρων έρχεται στη σκηνή του θεάτρου του Μεταξουργείου, ο Ένκε Φεζολλάρι. Από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 27 Οκτωβρίου επιλέγει για άλλη μια φορά ένα έργο της αλβανικής λογοτεχνίας, μετά την «Ορκισμένη Παρθένα» που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ορνέλα Βόρπσι, «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις». Η εποχή της δικτατορίας του Χότζα στην Αλβανία ξεδιπλώνεται μέσα από την προσωπική ιστορία της συγγραφέως από το 1970 έως την διάλυση των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και αποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας και στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας του λαού της. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Σπυριδοπούλου

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 5

Παράλληλα με την υλοποίηση του διά ζώσης προγράμματός του, το Θέατρο Σταθμός συνεχίζει τις ψηφιακές του δράσεις με το «Dostoyevsky’s Podcast», μια χαρακτηριστική επιλογή από το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου Λογοτέχνη που θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στην ιστοσελίδα του θεάτρου από τις 11 Νοεμβρίου, σε ερμηνεία του Κώστα Βασαρδάνη. Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης του «πατριάρχη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη και με αφορμή το φετινό έτος που είναι αφιερωμένο σε εκείνον, προβάλλεται ξανά το μονόπρακτο του συγγραφέα «Αυτός και το παντελόνι του», που παρουσιάστηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός μαζί με τον «Ουρανό Κατακόκκινο» της Λούλας Αναγνωστάκη σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Ο Ουρανός και… Το Παντελόνι του» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 6
«Μπες στα παπούτσια μου»

Από τις 24 Οκτωβρίου, το παρόν δίνει και ο Μικρός Σταθμός με την παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» της έμπειρης ομάδας Ονειρόδραμα. Η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός είναι οι βασικές έννοιες που πραγματεύεται η παράσταση με έντονη υφή εκπαιδευτικού προγράμματος. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Μενεδιάτης, που ανεβαίνει επί σκηνής με τους Χριστίνα Μουτσάτσου και Βασίλη Παπαλαζάρου.

Το Θέατρο Σταθμος παραχωρεί τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις του όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από τις φωτιές το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από σχετική συνεννόηση με το ταμείο του Θεάτρου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Circo Acquatico Bonaccini": Το μεγάλο ιταλικό τσίρκο έρχεται στην Ελλάδα

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, το τσίρκο από την Ιταλία επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο και θεματοποιημένο από το νερό που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"Αντιγόνη": Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται από αυτήν την εβδομάδα και αξίζουν

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν ξεχωριστό στίγμα επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές.

Ένα "Χάπι" από τον Μάνο Καρατζογιάννη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός μας συστήνει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς για για την απουσία της αγάπης.

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ

Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια άγρια κωμωδία με φόντο τη φυλακή και τον κόσμο της νύχτας.

Ο Πάνος Μουζουράκης "Σκρουτζ" στο ροκ μιούζικαλ του Μεγάρου Μουσικής

Την αγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς διασκευάζει ο Χρήστος Σουγάρης με πολυμελή θίασο πρώτης γραμμής και σημαντικούς συντελεστές.

Πρεμιέρα για την "Τρελή του Σαγιό" στο Παλλάς

Σε μια υπερπαραγωγή ανεβάζει ο Πέτρος Ζούλιας το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζιροντού με λαμπερό θίασο.