Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022

Ετερότητα, νεοελληνικό έργο και μικρά κλασικά αποτελούν τους κύριους άξονες του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεάτρου που διευθύνει ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να κρατήσει ζωντανή την επαφή μας με το θέατρο -έστω και διαδικτυακά- καθόλη τη διάρκεια της ανομβρίας της πολιτιστικής ζωής με μια σειρά ψηφιακών δράσεων. Τώρα, όμως, έφτασε η ώρα να ανακοινώσει το ρεπερτόριο του για τη σεζόν 2021-2022, για την οποία θέλουμε να ελπίζουμε το καλύτερο. Όπως σημειώνει ο Μάνος Καρατζογιάννης: «Είναι στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις πρόγραμμα. Όχι, γιατί δεν ξέρεις αν θα υλοποιηθεί αλλά γιατί είναι τόσα αυτά που θες να πεις που δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να σταματήσεις». Έτσι, στο ανακαινισμένο Θέατρο Σταθμός μας περιμένει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα βασισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός για 5η συνεχή σεζόν: ετερότητα, νεοελληνικό έργο και μικρά κλασικά. Για την ώρα ανακοινώθηκε το πρώτο κομμάτι του προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μέρη, με τη φιλοδοξία να ειπωθούν «όσα θέλουμε όλοι να πούμε και όσα συχνά αδυνατούμε να ακούσουμε».

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 1
«Φύλακας μιας επανάστασης»

«Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε. Μετά την Επανάσταση… Κέρδισε τα μεγάλα κι έπρεπε τώρα να παλέψει για τα μικρά…». Αυτό είναι το μήνυμα της νέας παράστασης σε πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη, «Φύλακας μιας επανάστασης». Η ιστορική μνήμη αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και πεδίο έρευνας για τον σκηνοθέτη, που μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» για την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά και «Μάρτυρες των Αθηνών» βασισμένη στην ιστορική έρευνα, σε πηγές και μαρτυρίες από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου στην Αθήνα, καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ - αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, μας συστήνει τον Γιάννη Βλαχογιάννη. Τον Έλληνα ιστοριοδίφη και συγγραφέα που παραδίδει ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής Ιστορίας, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του. Πρωταγωνιστής στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Πλάκα) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, είναι ο εξαιρετικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νταλιάνης.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 2
Αλέξης Σταμάτης

Μετά τα «Μελίσσια», που ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Αλέξης Σταμάτης γράφει το «Λευκό δωμάτιο», μια αυτοαναφορική αλληγορία εγκλεισμού για το θέατρο που σκηνοθετεί και πάλι ο Μάνος Καρατζογιάννης. Σε άγνωστο χωροχρόνο και με πρωταγωνίστριες την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και την Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν, μεταφερόμαστε σε μια πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Το μέρος όπου καταλήγουν όσοι έχουν γεννηθεί από το χέρι ενός συγγραφέα-δημιουργού και είναι στη διάθεση κάθε σκηνοθέτη. Τί θα γίνει, όμως, όταν οι δύο ηρωίδες από τελείως διαφορετικές εποχές, διαφορετικές επιδιώξεις και ψυχοσύνθεση βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο; Τη συνέχεια θα δούμε επί σκηνής με τους Πέγκυ Σταθακοπούλου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη και Άννα Φόνσου. Την παράσταση αναμένουμε την 28η Οκτωβρίου, ενώ θα παίζεται μέχρι 21 Νοεμβρίου.

Μαζί με τον Περικλή Μουστάκη και τον Δημήτρη Ροΐδη θα ερμηνεύσει ο Μάνος Καρατζογιάννης το έργο του Μάρτιν Σέρμαν, «Όπως πάει το ποτάμι» από 26 Νοεμβρίου. Σαράντα χρόνια μετά το θρυλικό «Μπεντ», το τελευταίο έργο του που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Αγγλία και Αμερική, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη, η ερωτική ιστορία που αποτυπώνει τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων. Ένα έργο που με αφετηρία τον ομόφυλο έρωτα μιλά για τη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, μέσα από μία παράσταση που αξιοποιεί τα εργαλεία του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 3
Θανάσης Δόβρης

Από 6 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου ο Θανάσης Δόβρης παρουσιάζει στο Θέατρο Σταθμός την παράσταση «2021 μ.Χ: Τα δύο κούτσουρα - Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία, που έκανε πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν». Η Μαρία Παρασύρη και ο Γιωργής Τσαμπουράκης πρωταγωνιστούν στο έργο που αναφέρεται στη σχέση πεθεράς και νύφης -της γριάς Μπεκιοΐνας και της νύφης της, της γριάς Στέργαινας, που παίρνει τη «θέση» της- με την θεματική του θανάτου και της μετάβασης σε κάτι άλλο, όπως και στον Παπαδιαμάντη, να διατρέχει όλη την παράσταση, η οποία συμπίπτει χρονικά με μια μεταβατική περίοδο για την ίδια τη θεατρική τέχνη κι όχι μόνο.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 4

Με την παράσταση που δεν πρόλαβε να ανεβάσει την προηγούμενη χρονιά λόγω υγειονομικών μέτρων έρχεται στη σκηνή του θεάτρου του Μεταξουργείου, ο Ένκε Φεζολλάρι. Από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 27 Οκτωβρίου επιλέγει για άλλη μια φορά ένα έργο της αλβανικής λογοτεχνίας, μετά την «Ορκισμένη Παρθένα» που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ορνέλα Βόρπσι, «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις». Η εποχή της δικτατορίας του Χότζα στην Αλβανία ξεδιπλώνεται μέσα από την προσωπική ιστορία της συγγραφέως από το 1970 έως την διάλυση των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και αποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας και στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας του λαού της. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Σπυριδοπούλου

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 5

Παράλληλα με την υλοποίηση του διά ζώσης προγράμματός του, το Θέατρο Σταθμός συνεχίζει τις ψηφιακές του δράσεις με το «Dostoyevsky’s Podcast», μια χαρακτηριστική επιλογή από το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου Λογοτέχνη που θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στην ιστοσελίδα του θεάτρου από τις 11 Νοεμβρίου, σε ερμηνεία του Κώστα Βασαρδάνη. Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης του «πατριάρχη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη και με αφορμή το φετινό έτος που είναι αφιερωμένο σε εκείνον, προβάλλεται ξανά το μονόπρακτο του συγγραφέα «Αυτός και το παντελόνι του», που παρουσιάστηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός μαζί με τον «Ουρανό Κατακόκκινο» της Λούλας Αναγνωστάκη σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Ο Ουρανός και… Το Παντελόνι του» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σταθμός για τη νέα σεζόν 2021-2022 - εικόνα 6
«Μπες στα παπούτσια μου»

Από τις 24 Οκτωβρίου, το παρόν δίνει και ο Μικρός Σταθμός με την παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» της έμπειρης ομάδας Ονειρόδραμα. Η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός είναι οι βασικές έννοιες που πραγματεύεται η παράσταση με έντονη υφή εκπαιδευτικού προγράμματος. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Μενεδιάτης, που ανεβαίνει επί σκηνής με τους Χριστίνα Μουτσάτσου και Βασίλη Παπαλαζάρου.

Το Θέατρο Σταθμος παραχωρεί τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις του όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από τις φωτιές το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από σχετική συνεννόηση με το ταμείο του Θεάτρου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.