«Κομμάτια μιας γυναίκας»: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο μεταφέρει το τραύμα της απώλειας στη σκηνή

Ο Ούγγρος κινηματογραφιστής και θεατρικός σκηνοθέτης έρχεται στην Πειραιώς 260 με την παράσταση για το πένθος και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής που συνεπήρε το φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν.

«Κομμάτια μιας γυναίκας»: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο μεταφέρει το τραύμα της απώλειας στη σκηνή

Για τον Κορνέλ Μούντρουτσο, θέατρο και κινηματογράφος είναι δύο απολύτως διακριτοί κόσμοι. Ίσως γι’ αυτό επέλεξε να μεταφέρει το τελευταίο έργο της συγγραφέα και συντρόφου του Κάτα Βέμπερ τόσο στην οθόνη όσο και στη σκηνή, υιοθετώντας διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, αφού η παράστασή του «Κομμάτια μιας γυναίκας» παρουσιάζεται από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ την ίδια στιγμή στο Netflix προβάλλεται η ταινία του «Θραύσματα μιας γυναίκας» (2020), η οποία βραβεύτηκε στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τη Βανέσα Κίρμπι («The Crown»).

«Κομμάτια μιας γυναίκας»: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο μεταφέρει το τραύμα της απώλειας στη σκηνή - εικόνα 1
©Natalia Kabanow

Οι δύο παραγωγές ακολουθούν το κοινό νήμα του πένθους και της θλίψης που αφήνει πίσω του ο χαμός ενός νεογέννητου, αναγκάζοντας την 30χρονη ηρωίδα Μάγια να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της και τη σχέση της με την οικογένειά της. Χωρισμένο σε δύο πράξεις, το «Κομμάτια μιας γυναίκας» ξεκινά από τη γέννα που εξελίσσεται σε τραγωδία, ένα πραγματικό στοίχημα όσον αφορά την απόδοση μιας τόσο βίαιης, σωματικά και συναισθηματικά, εικόνας, αλλά και τη διαχείριση ενός θέματος που σπάνια απεικονίζεται στο θέατρο.

Αντλώντας από την κινηματογραφική του θητεία, ο Μούντρουτσο επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα φιλμ 27 λεπτών το οποίο υιοθετεί την οπτική του παιδιού που έρχεται στον κόσμο, δηλαδή μια περισσότερο ποιητική παρά ρεαλιστική γωνία, επιτρέποντας στο θεατή να σταθεί με αντικειμενική κι όχι ηδονοβλεπτική ματιά απέναντι στα γεγονότα. Στους αντίποδες βρίσκεται η δεύτερη πράξη, η οποία διαδραματίζεται στο πατρικό σπίτι της Μάγια, σε ένα απόλυτα νατουραλιστικό πλαίσιο, προσεγμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια (σκηνικά-κοστούμια: Μόνικα Πορμάλε). Δεν περιμένουμε, άλλωστε, τίποτα λιγότερο από τον σκηνοθέτη της «Απομίμησης ζωής» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2018), που συγκλόνισε το κοινό.

«Κομμάτια μιας γυναίκας»: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο μεταφέρει το τραύμα της απώλειας στη σκηνή - εικόνα 2
©Natalia Kabanow

Για τον σκηνοθέτη και τη συγγραφέα, η δημιουργική διαδικασία λειτούργησε θεραπευτικά, καθώς όπως έχουν δηλώσει σε κοινή τους συνέντευξη: «σπάμε τη σιωπή μας για μια προσωπική (παρόμοιας φύσεως) τραυματική εμπειρία και την ίδια στιγμή για ένα ζήτημα που ακόμη θεωρείται ταμπού, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσουμε γι’ αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι». Μιλώντας για τη Μάγια, ο Μούντρουτσο τονίζει ότι «το πένθος αυτό της ανήκει» και οφείλει να το ακολουθήσει χωρίς δισταγμό. Τη στιγμή που αντιτάσσεται στον περίγυρό της, γίνεται μια σύγχρονη ηρωίδα, σχεδόν ιψενική, σε ένα φεμινιστικό έργο με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες που μάχονται για την αυτοδιάθεσή τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κομμάτια μιας γυναίκας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 160 '

Το έργο, που μεταφέρθηκε ήδη στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Μούντρουτσο («Θραύσματα μιας γυναίκας», 2020) και καταχειροκροτήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, επικεντρώνεται στην τραυματική ιστορία μιας γυναίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.