Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης

Η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη» παρουσιάζεται στα πλαίσια της δράσης Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, σε μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της δράσης Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, εντάσσεται η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη» που υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (1, 2/9) και, αμέσως μετά, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (6, 8/9). Η Πατεράκη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη θεατρική της διαδρομή εκεί, επιστρέφει στη γενέθλια πόλη για να δώσει φωνή στη βίαιη και ματωμένη ιστορία της, σε ένα εγχείρημα όπου υπογράφει εκτός της σκηνοθεσίας, τη διασκευή, τους φωτισμούς και την επιμέλεια του χώρου (μαζί με τη Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη).

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκονται δύο βυζαντινά χρονογραφήματα, αντλημένα από «Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης», και συγκεκριμένα από τις αυτοβιογραφικές ιστορικές αφηγήσεις των ιερέων Ιωάννη Καμινιάτη και Ιωάννη Αναγνώστη, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στις δύο από τις τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης τον 10ο και τον 15ο μ.Χ. αιώνα από τους Σαρακηνούς πειρατές και τους Τούρκους, αντίστοιχα. Αναγνωρίζοντας τη λογοτεχνική αξία, την αφηγηματική παραστατικότητα και την ποικιλόμορφη θεατρικότητα των χρονογραφημάτων, η Πατεράκη τα χρησιμοποιεί ως γόνιμο υλικό τροφοδότησης μιας παράστασης που αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης και παράλληλα αντικρίζει με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον τη βία της Ιστορίας.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Ο Καμινιάτης και ο Αναγνώστης,αν και ζουν στον Βυζαντινό Μεσαίωνα ή στην πρώιμη Βυζαντινή Αναγέννηση, δείχνουν σύγχρονοι, τα βάσανά τους οικεία και η ταυτότητά τους διαχρονική.Οι συγκινητικές αφηγήσεις τους, έστω και με τα πεντακόσια χρόνια που τις χωρίζουν,αποτυπώνουν εύγλωττα τον παραλογισμό της καταστροφής και την ερήμωση του πολέμου, ενώ η αμεσότητα της δράσης τούς προσδίδει θεατρικές ιδιότητες, καθιστώντας τες κατάλληλες να παρασταθούν στη σκηνή. Έτσι προέκυψε η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη», που ξεδιπλώνεται με ύφος ανάλογο των αγγελικών ρήσεων της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας, δηλαδή με τη μορφή δραματικών μονολόγων μεγάλης εξωστρέφειας με έμφαση στο σώμα και στη φωνή, στην οποία συμμετέχουνοι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δήμητρα Χατούπη, Nάντια Μουρούζη και Ευανθία Κουρμούλη, και η χορεύτρια Μπέττυ Δραμισιώτη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη (1, 2/9) προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο (αν υπάρχει). Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr

Η παράσταση στην Αθήνα (6, 8/9) πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες

Εάλω Θεσσαλονίκη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Οι μαρτυρίες των ιερέων των βυζαντινών χρόνων, Ιωάννη Καμινιάτη και Ιωάννη Αναγνώστη, από το βιβλίο «Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης» ζωντανεύουν σε μια παράσταση που κοιτά την Ιστορία κατάματα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: "Στο θέατρο μια χρυσή κλωστή σε ενώνει με τον θεατή"

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στο "α" σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με αφορμή το ανέβασμα της θρυλικής μουσικής κωμωδίας "Έκτο πάτωμα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στο θέατρο Παλλάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/03/2024

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι

Ο σπουδαίος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα νέο ελληνικό έργο σε πρώτη παρουσίαση.

"Ο συνεργός": Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων για την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης

Το θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία και μόλις άνοιξε προσφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Νέος κύκλος παραστάσεων για την "Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη

Η συγκλονιστική παράσταση ντοκουμέντο που στηρίχτηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικοκτονιών επιστρέφει σε νέα στέγη.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Παράταση παραστάσεων για το μονόλογο της Σπεράντζας Βρανά

Το έργο μιλά για τον κόσμο της πορνείας, έναν κόσμο που αποτελεί ταμπού ακόμη και σήμερα.

Η αθηνοραματική πλευρά της Χρύσας Παπά

Η Θεσσαλονικιά ηθοποιός, που ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο "Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου", μιλά στο "α" για τη δική της Κυψέλη, το vegan στέκι της, το ταξίδι που έκανε στον Πόντο και μας απαντά: τηλεόραση ή θέατρο;

"Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν": Τρίτη παράταση για την αληθινή ιστορία που αποκαλύπτει ένα από τα πιο αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα

Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.