Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης

Η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη» παρουσιάζεται στα πλαίσια της δράσης Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, σε μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της δράσης Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, εντάσσεται η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη» που υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (1, 2/9) και, αμέσως μετά, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (6, 8/9). Η Πατεράκη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη θεατρική της διαδρομή εκεί, επιστρέφει στη γενέθλια πόλη για να δώσει φωνή στη βίαιη και ματωμένη ιστορία της, σε ένα εγχείρημα όπου υπογράφει εκτός της σκηνοθεσίας, τη διασκευή, τους φωτισμούς και την επιμέλεια του χώρου (μαζί με τη Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη).

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκονται δύο βυζαντινά χρονογραφήματα, αντλημένα από «Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης», και συγκεκριμένα από τις αυτοβιογραφικές ιστορικές αφηγήσεις των ιερέων Ιωάννη Καμινιάτη και Ιωάννη Αναγνώστη, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στις δύο από τις τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης τον 10ο και τον 15ο μ.Χ. αιώνα από τους Σαρακηνούς πειρατές και τους Τούρκους, αντίστοιχα. Αναγνωρίζοντας τη λογοτεχνική αξία, την αφηγηματική παραστατικότητα και την ποικιλόμορφη θεατρικότητα των χρονογραφημάτων, η Πατεράκη τα χρησιμοποιεί ως γόνιμο υλικό τροφοδότησης μιας παράστασης που αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης και παράλληλα αντικρίζει με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον τη βία της Ιστορίας.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Ο Καμινιάτης και ο Αναγνώστης,αν και ζουν στον Βυζαντινό Μεσαίωνα ή στην πρώιμη Βυζαντινή Αναγέννηση, δείχνουν σύγχρονοι, τα βάσανά τους οικεία και η ταυτότητά τους διαχρονική.Οι συγκινητικές αφηγήσεις τους, έστω και με τα πεντακόσια χρόνια που τις χωρίζουν,αποτυπώνουν εύγλωττα τον παραλογισμό της καταστροφής και την ερήμωση του πολέμου, ενώ η αμεσότητα της δράσης τούς προσδίδει θεατρικές ιδιότητες, καθιστώντας τες κατάλληλες να παρασταθούν στη σκηνή. Έτσι προέκυψε η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη», που ξεδιπλώνεται με ύφος ανάλογο των αγγελικών ρήσεων της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας, δηλαδή με τη μορφή δραματικών μονολόγων μεγάλης εξωστρέφειας με έμφαση στο σώμα και στη φωνή, στην οποία συμμετέχουνοι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δήμητρα Χατούπη, Nάντια Μουρούζη και Ευανθία Κουρμούλη, και η χορεύτρια Μπέττυ Δραμισιώτη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη (1, 2/9) προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο (αν υπάρχει). Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr

Η παράσταση στην Αθήνα (6, 8/9) πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες

Εάλω Θεσσαλονίκη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Οι μαρτυρίες των ιερέων των βυζαντινών χρόνων, Ιωάννη Καμινιάτη και Ιωάννη Αναγνώστη, από το βιβλίο «Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης» ζωντανεύουν σε μια παράσταση που κοιτά την Ιστορία κατάματα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ταξιδέψτε με το Εθνικό Θέατρο" στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Μια νέα έκθεση του Εθνικού σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταργεί κάθε είδους σύνορα μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

"Ποντικοπαγίδα": Νέες Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Νέα πρόσωπα μπαίνουν φέτος στο καστ της επιτυχημένης παράστασης σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή που ξεκινά σε λίγες μέρες, η οποία μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’.

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.