Αλεξάνδρα Καζάζου και Transatlantic ανεβάζουν τις «Χορείες Χώρων» του Ζορζ Περέκ

Η Ελληνοπολωνή ηθοποιός και σκηνοθέτης καθοδηγεί την ομάδα πειραματικού θεάτρου σε μια παράσταση στην Αρχαία Κόρινθο.

Αλεξάνδρα Καζάζου και Transatlantic ανεβάζουν τις «Χορείες Χώρων» του Ζορζ Περέκ

Η Αλεξάνδρα Καζάζου καθοδηγεί την καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic σε μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστορηματικό έργο του Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζορζ Περέκ «Χορείες Χώρων», που παρουσιάζεται στις 28 και 29 Αυγούστου στην Αρχαία Κόρινθο στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Εκτός από την Ελληνοπολωνή περφόρμερ και σκηνοθέτιδα της παράστασης, σταθερή συνεργάτη στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι ο φωτογράφος και φωτιστής θεάτρου Karol Jarek και η μουσικός και συνθέτης Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου. Από την άνοιξη του 2020 οπότε και ενώθηκαν, πειραματίζονται με νέες μεθόδους στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής αλλά και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Στην πρώτη τους επί σκηνής συνάντηση ως ομάδα καταπιάνονται με ένα πολυδιάστατο έργο που αφήνει χώρο για πολλαπλές αναγνώσεις. Στο επίκεντρο του έργου του Περέκ, που ισορροπεί μεταξύ ημερολογίου και δοκιμίου, βρίσκεται η κάπως πιο υποτιμημένη σε σχέση με εκείνη του χρόνου, διάσταση του χώρου. Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά μια προτροπή του συγγραφέα να παρατηρήσουμε όλα εκείνα τα μικρά instantané που εμπεριέχει η τραγική ειρωνεία της καθημερινότητας. Όλες τις απλές συνειδητές αλλά και ασυνείδητες συνήθειές μας: το ξεκίνημα της ημέρας από το κρεβάτι, η συνέχεια στο υπόλοιπο σπίτι, το κατέβασμα από τις σκάλες της της πολυκατοικίας, το περπάτημα στην γειτονιά, έπειτα στην πόλη, αλλά και το ταξίδι προς τα έξω, μακριά από τη βάση, στην εξοχή και στον υπόλοιπο κόσμο, που κινούνται από τα μέσα προς τα έξω, από το εσωτερικό στο εξωτερικό.

Στην προσέγγιση των Transatlantic, ο θεατής σε πρώτη φάση θα φτάσει να γίνει ένα με τον χώρο και θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως σε ποια σημεία μαγκώνει ο χώρος, πού «τρακάρει» και πού ξαναγεννιέται. Σε μια πιο ατομοκεντρική προσέγγιση, θα αναρωτηθεί τον ρόλο του μέσα στον χώρο, κατά πόσο μπορεί να μείνει αλώβητος από το πέρασμά του και σε ποιον βαθμό τον επηρεάζει το σύγχρονο ζήτημα της απόστασης και της εγγύτητας.

Στόχος της παράστασης είναι η συγγραφή ενός πρωτότυπου λιμπρέτου που θα ενσωματώνει το λόγο, την κίνηση, την εικόνα και την μουσική σύνθεση, εστιάζοντας στον παλμό και τη δόνηση της αφήγησης. Οι «Χορείες Χώρων», ωστόσο, αποτελούν και μια καλλιτεχνική συνάντηση των συντελεστών μιας ομάδας που, αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο του Πέρεκ, αποβλέπει και κινείται προς μία Αλληλοσυμπληρωματική Τέχνη, όπου όλα τα καλλιτεχνικά είδη, οι μορφές και τα μέσα συνυπάρχουν αυτόνομα και ισάξια.

Αλεξάνδρα Καζάζου και Transatlantic ανεβάζουν τις «Χορείες Χώρων» του Ζορζ Περέκ - εικόνα 1

Πρωταγωνιστούν οι Αντιγόνη Φρυδά, Σπύρος Δέτσικας, Βασίλης Μπούτσικος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης. Τη δραματουργική επιμέλεια υπογράφουν οι Αλεξάνδρα Καζάζου και Karol Jarek. Το σκηνικό-εικαστική εγκατάσταση είναι του Χρήστου Λάσκαρη και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Rafal Habel, την οποία ερμηνεύει ο ίδιος ζωντανά επί σκηνής.

Είσοδος ελεύθερη με υποχρεωτική προκράτηση θέσης μέσω της ιστοσελίδας digitalculture.gov.gr, όπου μπορείτε να βρείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.