Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων από διάφορους τομείς της τέχνης.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Παρά τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες, το κοινό αγκάλιασε την περσινή διοργάνωση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος, καθώς πολλές και ωραίες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις θα ταξιδέψουν σε διάφορα αρχαιολογικά μνημεία από 51 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα δεν εντάσσεται η περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη: «Επιλέξαμε συνειδητά η Αττική να μην περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού, γιατί στην Αττική, στην Αθήνα, γίνονται πολλά γεγονότα. Όλοι μας, είτε οι Αθηναίοι είτε οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών δρώμενων. Θέλαμε να ενισχύσουμε την περιφέρεια. Η Αττική, μετέχει μόνο στο βίντεο, και αυτό ήταν επιλογή συνειδητή, με το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος».

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν 140 εκδηλώσεις σε ναούς, μουσεία, κάστρα, αρχαίες πόλεις και μνημεία, γεφύρια, μουσεία και ιερά νησιά. Η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων από την επιτροπή αξιολόγησης αποσκοπεί στη σύνδεση της ιστορίας της χώρας με τα τωρινά πολιτισμικά δρώμενα. Κάθε δρώμενο συνδυάζει διαφορετικά είδη τέχνης: μουσική, θέατρο (μουσικό και παιδικό), χορό και εικαστικές τέχνες/performances διαμορφωμένα για όλες τις ηλικίες. Στο θεσμό συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι σε ηλικία καλλιτέχνες από το χώρο των παραστατικών τεχνών: Ρένη Πιττακή, Περικλής Μουστάκης, Ρούλα Πατεράκη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Νίκος Διαμαντής, Αποστολία Παπαδαμάκη, Αντιγόνη Γύρα κ.ά. και από το χώρο της μουσικής οι Σαββίνα Γιαννάτου, Σωκράτης Σινόπουλος, Λουδοβίκος των Ανωγείων κ.ά.

Η κάθε παραγωγή έχει ως βάση θεματικές όπως τη Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, τη Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και τα παραπλήσια κινήματα τέχνης που αναπτύχθηκαν (Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασικισμός, Ρομαντισμός), καθώς και τον θεματικό άξονα «Η πόλις» στα αρχαία, σύγχρονα και μελλοντικά χρόνια.

Το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» σε αριθμούς

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» - εικόνα 1

70 παραγωγές θα πραγματοποιηθούν συνολικά προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ (1.800.000 + ΦΠΑ=2.232.000 ευρώ)
27 θεατρικές παραστάσεις
15 μουσικές εκδηλώσεις
8 χορευτικές παραστάσεις
8 παραγωγές μουσικού θεάτρου
6 παραστάσεις παιδικού θεάτρου
6 εικαστικά event

Τη διοίκηση και οργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.

"Κάτι λείπει": Ένας μονόλογος για την ανθρώπινη συνθήκη στο Θέατρο Φούρνος

Το θεατρικό παρουσιάζει με απλά μέσα μια σκληρή αλλά κατά βάθος αισιόδοξη οπτική της ζωής.