Ποια είναι η παράσταση που έγινε podcast;

Την ραδιοφωνική εκδοχή του «Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…», βασισμένη στο έργο του Νικόλαου Επισκοπόπουλου, σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Ποια είναι η παράσταση που έγινε podcast;

Μετά την βραβευμένη παράσταση «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» και το πρωτότυπο έργο του «Η απαγωγή της Τασούλας», ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος ξανασυνεργάζεται με το Θέατρο Σταθμός, αυτή την φορά στην παρουσίαση της ραδιοφωνικής εκδοχής του έργου του «Ἐπί τῆ ἐκλείψει τοῦ Κόσμου τοῦ αὐθάδους…», σε δική του σύλληψη, δραματουργία και ραδιοσκηνοθεσία. Οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελένη Στεργίου και Γιάννης Στεφόπουλος, με όχημα τη μουσικότητα της γλώσσας, λένε μια ιστορία που εστιάζει στα τελευταία δευτερόλεπτα μιας θορυβώδους και ασεβούς ανθρωπότητας, καθώς η Γη πλέον «βαρυνθείσα», αποκαμωμένη και αγανακτισμένη, προσπαθεί να «ελαφρωθεί» εξαφανίζοντας κάθε ίχνος παρασιτικής ζωής από την επιφάνειά της. Αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον οριστικό χαμό τους, οι τέσσερις τελευταίοι επιζώντες δείχνουν έναν εναγκαλισμό προς τη ζωή, υψώνουν μια ύστατη κραυγή απόγνωσης, γράφοντας στην οντολογική διαθήκη τους -σε πιθανές μελλοντικές γενιές- τις ματαιωμένες επιθυμίες, τα ανεκπλήρωτα όνειρα τους, τη ροπή προς την (αλληλο)καταστροφή, τον σπαραγμό, αλλά και μια συνειδητοποίηση της θνητότητάς τους και της αναπόφευκτης φθοράς.

Ποια είναι η παράσταση που έγινε podcast; - εικόνα 1

Η δραματουργική αυτή σύνθεση δανείζεται τον τίτλο και τα ονόματα των χαρακτήρων από την λογοτεχνική δεξαμενή του πρώτου εκπροσώπου του αισθητισμού στην ελληνική πεζογραφία, του Νικόλαου Επισκοπόπουλου. Τα πρόσωπα του δράματος, που άλλοτε μονολογούν, άλλοτε συνδιαλέγονται, συν-φωνούν, διακόπτουν, συγκρούονται, αντιπαρατίθενται και αλληλονοηματοδοτούνται, δανείζονται υλικό από τα τέσσερα διηγήματά του «Ο Θρήνος του Δειλινού», «Η Μητέρα Γη», «Το Ελιξίριον της Ζωής» (από την συλλογή «Τα διηγήματα του Δειλινού») και το «Ζωή Μετά Θάνατον» (από την συλλογή «Τρελά Διηγήματα»). Στο έργο πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Βογιατζής ως ο Ερημίτης/ Η φωνή του γέροντος, η Αλεξάνδρα Παντελάκη ως η Ακτίς του Ηλίου, η Ελένη Στεργίου ως ο μικρός δημιουργός και ο Γιάννης Στεφόπουλος ως ο πρώτος άνθρωπος.

Ποια είναι η παράσταση που έγινε podcast; - εικόνα 2

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, σκοπός του έργου είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον του ελληνόφωνου κοινού για μια περιθωριοποιημένη λογοτεχνική τάση και να επανασυστήσει ένα συγγραφέα του οποίου η αξία παραγνωρίστηκε όχι μόνο όσο έζησε και έγραψε στην Ελλάδα και στην Γαλλία ως Nicolas Segur, αλλά και δεκαετίες αργότερα. Στην υλοποίηση του έργου διατηρήθηκε ο προφορικός λόγος, με την ιδιάζουσα ορθογραφία και γραμματική του πρωτότυπου για να αναδειχθεί η μουσικότητα της γλώσσας. Θεωρήθηκε ότι οποιεσδήποτε «παραφωνίες», εσκεμμένες ή οφειλόμενες στην ταχύτητα που έγραφε ο Επισκόπουλος, είναι αδιαχώριστες από την εικονοπλαστική και ηχο-συναισθηματική λογοτεχνική σύλληψη του συγγραφέα και προσθέτουν στην ακουστική απόλαυση του κειμένου.

Ποια είναι η παράσταση που έγινε podcast; - εικόνα 3

Ο Μανώλης Ανδρεάδης ανέλαβε την ηχοληψία και το μιξάζ, αλλά και την σύνθεση και τον σχεδιασμό ήχου μαζί με τον Κ. Μάρκελλο. Ο Γιώργος Κασαβέτης έγραψε πρωτότυπη μουσική για το έργο.


Το «Επί τη εκλείψει του Κόσμου του αυθάδους…» κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική, η οποία συμπεριλαμβάνει μια περιεκτική εισαγωγή/αποτύπωση της έρευνας του σκηνοθέτη αναφορικά με τον ευρωπαϊκό και νεοελληνικό αισθητισμό, αλλά και για τον συγγραφέα Ν. Επισκοπόπουλο.

i Ακούστε το podcast εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο

Ένα επίκαιρο και αινιγματικό έργο με θέμα την πατροκτονία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκίνησε η προπώληση, μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.