8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία

Δημοφιλείς παραστάσεις που ξεχώρισαν στον αθηναϊκό θεατρικό χάρτη επαναλαμβάνονται στις ανοιχτές σκηνές της πόλης.

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία

Τέσσερις μονόλογοι, τρία ντουέτα και δύο πολυμελής παραστάσεις που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια στις θεατρικές σκηνές της πόλης αλλά και σε περιοδεία ξεκινούν την καλοκαιρινή πορεία τους για φέτος, με στόχο να μας συγκινήσουν, να μας κάνουν να γελάσουμε, να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας ταξιδέψουν και να μας δώσουν τροφή για σκέψη.

#1 «Mute»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 1
© Δομνίκη Μητροπούλου

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου κέρδισε το στοίχημα μιας χειροποίητης παράστασης με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, σε συνσκηνοθεσία με τη Σοφία Πάσχου, στο sold out «Mute» που παρουσιάζεται σε μία μίνι περιοδεία (Ηλιούπολη 22/6, Παπάγου 4/7). Η έλλειψη λόγου, στο βωβό one man show, όχι μόνο δεν μας εμποδίζει αλλά αντίθετα εντείνει το κλίμα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ηθοποιού, τα οποία φτάνουν σε εμάς ατόφια και μας επιτρέπουν να δούμε μέσα από την κλειδαρότρυπα της ζωής του και το τι συνέβαινε στις διαφορετικές φάσεις της. Με ευλυγισία αίλουρου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου περνάει από δωμάτιο σε δωμάτιο, κι από φάση σε φάση, στο σκηνικό της Μαγδαληνής Αυγερινού, με τη μουσική υπόκρουση να υποδηλώνει την εκάστοτε αλλαγή.

i Προπώληση μέσω viva.gr

#2 «Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 2
© Σοφία Τιμοθέου

Για 6η συνεχή χρονιά ο Γιώργος Ηλιόπουλος επιστρέφει στο γεμάτο ενέργεια υποκριτικό του σόλο «Πως να καταστρέψετε την ζωή σας», σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Ανδρίτσου. Στον χιουμοριστικό και συγκινητικό μονόλογο που σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα, τον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις περίπλοκες καταστάσεις, ο κωμικός ηθοποιός ψάχνει να βρει την απάντηση στο μότο του ήρωα: «Άν η ζωή σου ήταν ταινία, ποια θα ήθελες να είναι;». Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο «α» για την παράσταση που όπου να ‘ναι ξεκινά την πανελλαδική περιοδεία της (Παπάγου 26/6, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου 7/8, Σινέ Άλεξ στο Πόρτο Ράφτη 23/8): «Νομίζω πως αυτό που μας έχει κάνει να αγαπήσουμε τόσο πολύ αυτή την δουλειά κι εγώ και η Βασιλική Ανδρίτσου, είναι η αγάπη που εισπράττουμε στο τέλος κάθε παράστασης από το κοινό. Είναι τόσο υπέροχο συναίσθημα αυτό! Η παράσταση απαιτεί από εμένα προσπάθεια αθλητή, η ταχύτητα των εναλλαγών αλλά και τα επίπεδα ενέργειας που απαιτούνται σε άλλες συνθήκες θα ήταν εξαντλητικά. Είναι η συμμετοχή του κόσμου που σε κάνει να τα ξεχνάς με μιας».

i Προπώληση μέσω viva.gr

#3 «Το δάνειο»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 3

Δοσμένοι ψυχή τε και σώματι είναι ο Δημήτρης Μυλωνάς και ο Σωτήρης Χατζάκης στις ερμηνείες του απελπισμένου υποψήφιου δανειολήπτη και του αδίστακτου διευθυντή τραπέζης αντίστοιχα, στο «Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν, που περιοδεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τη σκηνοθεσία του πολυπαιγμένου ισπανικού έργου, που σατιρίζει τη σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση και τις μεθόδους επιβίωσης του καθημερινού ανθρώπου, υπογράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς. Πρωταγωνιστής είναι ο Αντόνιο, ένας απελπισμένος άντρας, που επιθυμεί διακαώς να πάρει ένα δάνειο από την τράπεζα, η μόνη εγγύηση που διαθέτει, ωστόσο, είναι ο λόγος της τιμής του. Όταν ο διευθυντής της τράπεζας αρνείται να εγκρίνει το πολυπόθητο δάνειο, εκείνος τον απειλεί ότι έχει τον τρόπο να αποπλανήσει τη γυναίκα του. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας στις 15/7 και στο Κηποθέατρο Νίκαιας στις 22/9.

i Προπώληση μέσω viva.gr

#4 «Υπέροχο μου, διαζύγιο»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 4
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Στον μονόλογο που της χάρισε το 2ο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος επιστρέφει η Φαίδρα Δρούκα. Ο λόγος για το «Υπέροχο μου, διαζύγιο», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, που περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, με πρώτες στάσεις την Ηλιούπολη την 1η Ιουλίου και το Κηποθέατρο Παπάγου στις 11 Ιουλίου. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Ιρλανδής συγγραφέως Τζέραλντιν Άρον, που έχει παρουσιαστεί σε 28 χώρες παγκοσμίως, αναδεικνύει την χιουμοριστική της ματιά πάνω σε ένα αναπάντεχο διαζύγιο και η Φαίδρα Δρούκα τα δίνει όλα ακολουθώντας τις κωμικές, τρυφερές, γλυκόπικρες και δραματικές ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηρωίδας, και, κυρίως, παίζοντας με μια σπάνια ειλικρίνεια.

i Προπώληση μέσω viva.gr

#5 «Lemon»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 5
© Δημήτρης Μανής - Γιώργος Καπλανίδης

Τη –γνωστή από τη μεταφορά της στον κινηματογράφο– βιογραφία του Αλεσάντρο Μπαρίκο για τον πιανίστα Χιλιαεννιακόσια που γεννήθηκε και πέθανε πάνω σε ένα ατμόπλοιο χωρίς ποτέ να πατήσει στεριά, ζωντανεύει για 4η συνεχή χρονιά η ομάδα Experimento στο «Lemon». Ο Μελαχρινός Βελέντζας, πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας και ο Γιώργος Δρίβας αποδείχτηκαν ένα ευρηματικό ντουέτο στον επώνυμο ρόλο και σε εκείνον του μοναδικού φίλου του Χιλιαεννιακόσια, Τιμ Τούνι. Η σκηνοθέτις Γεωργία Τσαγκαράκη (η οποία υπογράφει και την ωραία διασκευή) καθοδηγεί τους δύο ηθοποιούς σε μια ζωηρή αναπαράσταση αυτής της βαθιάς ανθρώπινης ιστορίας. Θα δούμε το «Lemon» στο Κηποθέατρο Παπάγου (28/6), στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (14/7) και εν πλω στο Ferry-Boat Σπυρίδων Σ. στη Σαλαμίνα (3/7) ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, όπου μας περιμένει μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει live με την εξαιρετική τραγουδίστρια Ειρήνη Τζαμτζή κάτω από τα αστέρια με μουσικές της Μεσογείου. Τη συνοδεύει στο πιάνο ο Κώστας Γιαξόγλου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

#6 «Μήδεια»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 6
© Αγγελική Κοκκοβέ

Η επιτυχία της παράστασης, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 θεατές, είναι κάθε άλλο παρά δικαιολογημένη. Η «Μήδεια» του Μποστ με τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Νικορέστη Χανιωτάκη και τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας περιοδεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος και η αριστοφανική διάθεση συναντούν τον μύθο του Ευριπίδη στην εύστοχη σάτιρα του Μποστ πάνω στην νεοελληνική πραγματικότητα, που μπολιάζεται στην παράσταση με σύγχρονα στοιχεία κι ένα χιουμοριστικό μουσικοθεατρικό παιχνίδι ανάμεσα στον μουσικό Γιάννη Μαθέ, που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Monika, και τον ανανεωμένο θίασο: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γιάννης Δρακόπουλος, Άννα Φιλιππάκη, Γεράσιμος Σκαφίδας (Ηλιούπολη 7/7, Χαλάνδρι 8-9/7, Πετρούπολη 11/7, Βύρωνας 31/8, Βεάκειο 14/9).

i Προπώληση μέσω viva.gr

#7 «Ο κήπος»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 7
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Με τον «Κήπο» του Καναδού Μπρους Γκουτς περιοδεύουν για δεύτερη χρονιά ο Στέλιος Μάινας και η σύζυγός του, ηθοποιός και μεταφράστρια, Κάτια Σπερελάκη. Το σύγχρονο και βαθιά ανθρώπινο έργο, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς, αγγίζει με αιχμηρό χιούμορ την ανθρώπινη μοναξιά και εξετάζει τη συνύπαρξη δύο εντελώς αντίθετων μεταξύ τους προσωπικοτήτων. Ο Στέλιος Μάινας υποδύεται ένα μοναχικό τύπο, βετεράνο του Βιετνάμ και η συμπρωταγωνίστρια του, Κάτια Σπερελάκη, μια ευαίσθητη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει στη μοναξιά της μεγαλούπολης. Η συνάντηση τους θα είναι καταλυτική και για τους δυο.

i Η παράσταση παίζεται στη Ν. Μάκρη (18/7) και στο Χαϊδάρι (13/9).

#8 «Αντιγόνη»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 8
Η Έβελυν Ασουάντ στο ρόλο της Αντιγόνης © Johanna Weber

«Τίποτα δεν είναι πλέον όπως πριν! Και το ερώτημα τίθεται αναπόφευκτα: Προς τι το θέατρο; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στην προσπάθεια να μετασχηματίσουμε το τραυματικό βίωμα σε δημιουργικό υλικό κι έπειτα στη βαθιά επιθυμία να επικοινωνήσουμε αυτό το εσωτερικό ταξίδι, αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης, ίσως και μια νέα οπτική για τη ζωή και την τέχνη». Αυτές είναι οι σκέψεις που ώθησαν τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο και την ομάδα Σημείο Μηδέν να περιοδεύσουν για τρίτη συνεχή χρονιά με την «Αντιγόνη» σε μια ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης-αποτέλεσμα του πολύμηνου εργαστηρίου της ομάδας πάνω στο σοφόκλειο δράμα. Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος με την «Αντιγόνη» επιστρέφει στην τελετουργική και πολιτική προέκταση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, πατώντας πάνω στη μετάφραση που δημιούργησε ειδικά για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας ο Δημήτρης Δημητριάδης. Πρωταγωνιστούν οι Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου.

i Η παράσταση παίζεται στις 27/8 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αισχύλεια» στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

#9 «Άρης»

8 + 1 χρυσές επαναλήψεις σε περιοδεία - εικόνα 9
© Δήμητρα Ψυχογιού

Το τι σημαίνει πίστη σε μια ιδέα και τον ρόλο που παίζει στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει η προσφάτως εκλιπούσα συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου στον μονόλογο «Άρης», που παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η ιστορία και οι αγώνες του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή, ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από το ερμηνευτικό σόλο του Τάσου Σωτηράκη, που δίνει ψυχή στη σκηνική υπόσταση του εμβληματικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και μουσική των Villagers of Ioannina City.

i Η παράσταση παίζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (5/7).

Περισσότερες πληροφορίες

Το δάνειο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στην κωμική πλευρά των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας απελπισμένος άντρας απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, αν δεν εγκρίνει το πολυπόθητο δάνειο.

Mute

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα βωβό one-man-show αποτελεί το πρωτότυπο εγχείρημα του Γιώργου Χρυσοστόμου, που βασίζεται στο σωματικό θέατρο. Αφορά τους σύγχρονους ανθρώπους, που κοιτάζουν αλλά δεν βλέπουν πραγματικά.

Το υπέροχό μου διαζύγιο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Το πιο επιτυχημένο έργο της συγγραφέως, που έχει παρουσιαστεί σε 28 χώρες, αναδεικνύει τη χιουμοριστική της ματιά πάνω σε ένα αναπάντεχο διαζύγιο.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Lemon

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Βασισμένο στον μονόλογο "Χιλιαεννιακόσια" του Αλεσάντρο Μπαρίκο, το έργο εξελίσσεται πάνω ένα ατμόπλοιο που πραγματοποιεί το ταξίδι Ευρώπη-Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει όνομά του και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον -από την κούτα των λεμονιών- και 1900 -από τη χρονιά που τον βρήκε-. Ο ναύτης αυτός πεθαίνει και ο 1900 μένει ξανά ορφανός. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας γνωρίζει τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή.

Ο κήπος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει και να βρουν τη σωτηρία.

Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας εξίσου χιουμοριστικός και συγκινητικός μονόλογος που σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα.

Μήδεια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Το σατιρικό έργο του Μποστ, με βάση την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε παλιόπαιδα, ενώ ο άντρας της την κεράτωνε με μια καλόγρια.

Άρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.