Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

Χαρτογραφούμε τους παράλληλους δρόμους του Φεστιβάλ Αθηνών, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, των υπόλοιπων δήμων και των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων που θα δώσουν το στίγμα τους στη νέα, υποσχόμενη σεζόν.

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

Τα ανοιχτά θέατρα επέστρεψαν στις 28 Μαΐου και μαζί τους επανεκκινήθηκε η συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες μας για τη θερινή σεζόν. Το πάθος και το ρίσκο μοιάζουν να είναι αρκετά για να ξανανάψουν οι μηχανές παραγωγής και να αποφύγουμε ακόμα ένα καλοκαίρι πολιτιστικής ανομβρίας.

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 1
Κόσμος θα γεμίσει και πάλι την Πειραιώς 260, τηρώντας όμως αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα. ©Θωμάς Δασκαλάκης

Η αναγγελία του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και η υλοποίηση του βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα πρέπει να τηρείται στις παραστάσεις, μας έκανε να αδημονούμε. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου προτείνει ένα πρόγραμμα με ποικίλη και επίκαιρη θεματολογία (Ιούνιος-Οκτώβριος), ενώ τέσσερις νέες παραγωγές εντάσσονται στον «Κύκλο 1821». Δίνοντας προβάδισμα στους Έλληνες δημιουργούς, η Πειραιώς 260 ανοίγει την 1η Ιουνίου με τη σκηνοθεσία του Πρόδρομου Τσινικόρη «(Somewhere) beyond the cherry trees», και ακολουθούν παραστάσεις των Κ. Χατζή, Σ. Μαραθάκη, Σ. Κακάλα κ.ά. Το φεστιβαλικό τοπόσημο, που επαναλειτουργεί με την προσθήκη νέων χώρων, θα φιλοξενήσει και διεθνείς προσκεκλημένους από το χώρο του θεάτρου (Βαρλικόφσκι, Μουντρούτσο, Οστερμάγερ) και του χορού (Κ. Ατού, Ντίπτικ, Α. Βάγιερσταλ).

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 2
Η «Ιστορία της βίας» του Τόμας Οστερμάγιερ θα παιχτεί στην Πειραιώς 260. © Arno Declair

Στα Επιδαύρια, διαλεχτές είναι οι ελληνικές σκηνοθετικές προτάσεις των Β. Παπαβασιλείου, Μ. Μαρμαρινού, Ν. Κοντούρη, Γ. Κακλέα, Κ. Ρήγου, Γ. Μόσχου, Γ. Νανούρη, Αρ. Χιώτη, Άρ. Μπινιάρη, ενώ ξεχωρίζει σαφώς η παγκόσμια πρεμιέρα του «ödipus/οιδίποδας» της Μάγια Ζάιντ από τον Τόμας Οστερμάγερ της Σαουμπίνε. Όσο για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, τα νέα έργα που γράφτηκαν κατά παραγγελία στο πλαίσιο του νέου θεματικού κύκλου Contemporary ancients δημιουργούν πολλές προσδοκίες. Συγκεκριμένα τέσσερις συγγραφείς γράφουν από ένα σύγχρονο έργο, που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις "Τραχίνιες" του Σοφοκλή,·γράφει το έργο του "Τα σπίτι με τα φίδια", που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.·Ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις "Βάκχες" του Ευριπίδη γράφει την "Κρεουργία", που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας.·Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον "Ιππόλυτο", γράφει το έργο "Η Φαίδρα καίγεται", που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη "Μήδεια" του Ευριπίδη, το "Γάλα, αίμα", που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 3
Η Μόνικα Μπελούτσι έρχεται ως Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο. © Tom Volf

Το Ηρώδειο, από την άλλη, φιλοξενεί πολυαναμενόμενες παραστάσεις: την εξ αναβολής «Monica Bellucci-Maria Callas. Επιστολές και αναμνήσεις», με την Ιταλίδα ηθοποιό να διαβάζει αδημοσίευτα κείμενα της σοπράνο (21-23/9), το χορογράφο Άκραμ Καν (28/9) και κάποιες επιδαύριες παραστάσεις όπως είναι οι «Βάτραχοι» με τους Κ. Καραμπέτη, Μ. Ανδριωτάκη (7/9), «Προμηθέας Δεσμώτης» με τους Γ. Στάνκογλου, Α. Συσσοβίτη (20/9), «Βάκχες» με τους Άκ. Σακελλαρίου, Οδ. Παπασπηλιόπουλο, Ι. Παππά (3/10), «Ορέστης» με τους Άρ. Σερβετάλη, Μ. Πρωτόπαππα (5/10), αλλά και ανεξάρτητες παραγωγές όπως είναι η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη με τους Θ. Παπαγεωργίου, Χ. Φαμέλη-Χειλά (από 16/7), ο «Οθέλλος» σε σκηνοθεσία Αιμ. Χειλάκη-Μ. Δούνια με τον ίδιο και τους Γ. Μπέζο και Μ. Αλικάκη (από 26-27/8).

Απαραίτητη η οικονομική στήριξη

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 4
«Τhe 1821-η επιθεώρηση» © Γκέλυ Καλαμπάκα

Στόχος των περισσότερων δήμων είναι να ξανανιώσει η κοινωνία την έννοια της συλλογικότητας μετά την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Στα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται νέες, φιλόδοξες παραγωγές όπως τα «Τhe 1821-η επιθεώρηση» των Φ. Δεληβοριά, Δ. Καραντζά, «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη» με τους Λ. Λαζόπουλο, Ελ. Ουζουνίδου, Σπ. Γραμμένο, ο «Λούκης Λάρας» με τον Μ. Μαυροματάκη, η «Φαίδρα» με τους Σ. Γιαννάτου, Ν. Σερέτη, Π. Μιχαηλίδη, «Το νυφικό κρεβάτι» με τους Π. Αναστασοπούλου, Ορ. Τζιόβα, το «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκημε τους Θανάση Κουρλαμπά και Αμαλία Νίνου, «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Λέοναρντ Γκέρς σε σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ με πρωταγωνιστές τους Πέμυ Ζούνη, Αναστάση Ροϊλό, Εριέττα Μανούρη και Κωνσταντίνος Ελματζίογλου κ.ά. αλλά και επιτυχημένες επαναλήψεις όπως «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός» με τους Χ. Ρώμα, Γ. Γαλίτη, Τ. Τρύπη, «Μute» με τον Γ. Χρυσοστόμου, «Μήδεια» με τον Μ. Παπαδημητρίου και τη Μ. Διακοπαναγιώτου, «Ιστορία χωρίς όνομα» με τους Μπέτυ Λιβανού, Τ. Νούσια, Ν. Ορφανό κ.ά.

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 5
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί Λαζόπουλο, Ουζουνίδου, Γραμμένο στο «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη». © Δομνίκη Μητροπούλου

Η Περιφέρεια Αττικής με σύνθημα «H Περιφέρεια στηρίζει το άνοιγμα του πολιτισμού στη μετά covid εποχή» χρηματοδοτεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ μεμονωμένες παραγωγές και δημοτικά φεστιβάλ που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα, όπως το Φεστιβάλ Βύρωνα-Υμηττού, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με ιδιώτες οι οποίοι διεκδικούν το Θέατρο Βράχων με τίτλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μάλιστα δικαιώθηκαν από το Εφετείο. Όπως μας είπε ο Χάρης Ρώμας, τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, από τις 150 προτάσεις έγινε μια «επιλογή με καλλιτεχνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ανθρώπινα, για να βοηθηθούν ομάδες που δίνουν τον αγώνα τους».

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 6
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» ετοιμάζονται για διακοπές στα θερινά φεστιβάλ.

Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει για δεύτερη χρονιά την καλλιτεχνική παραγωγή. Πέρσι, τις 116 εκδηλώσεις του παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 live και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ συμμετείχαν 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι. Φέτος, συμπράττει με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια, ενώ συνεχίζει τις δημιουργικές συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς μέσω του Athens Culture Net. Αναμένονται ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε Τεχνόπολη, Κολωνό και Γκράβα και στον ανακαινισμένο κινηματογράφο ΑΒ.

Η ανεξάρτητη δημιουργία

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 7
«Κάποιος θα ’ρθει» στο Νιάρχος, διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά. ©Alex Kat

Μόνο μία θεατρική παράσταση θα φιλοξενήσει ο Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: το «Κάποιος θα ’ρθει» του Γιόν Φόσε (από 24/9), σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με πρωταγωνιστές τους Άλ. Πουλοπούλου, Αντ. Μυριαγκό και Χ. Φραγκούλη. Κάποιοι παραγωγοί, αλλά και ομάδες απαντούν στην απραξία με ρίσκο και ανεβάζουν στις θερινές σκηνές ή τις αυλές γνωστών θεάτρων της Αθήνας ολοκαίνουργιες παραγωγές όπως το «Πάμε γι’ άλλα» του Τάκη Ζαχαράτου στο Άλσος (από 4/6), η «Θηλιά» του Πάτρικ Χάμιλτον σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με πρωταγωνιστές τους Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρη Αγγέλου, Θύμιο Κούκιο, Γιάννη Σίντο, Ελένη Κρίτα και Παντελή Καναράκη στο Αθηνά, ο «Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Νικόλα Παπαδομιχελάκη από την ομάδα C for Circus στο Χυτήριο, η «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου με τους Κερασία Σαμαρά, Μιχάλη Μαρκάτη, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, Χάρη Γρηγορόπουλο στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια, «Οι κάτω από τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή στην ταράτσα του Λαμπέτη κ.ά.

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 8
Στην Μικρή Επίδαυρο θα δούμε το «Σπίτι με τα φίδια» με την Αλεξία Καλτσίκη, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. © Γιώργος Χατζηνικολάου

Ωστόσο, όλοι αναμένουν τη στήριξη της πολιτείας αλλά και σαφείς οδηγίες προς περιφέρειες, δήμους και τοπικές αστυνομικές αρχές, ώστε να μην υποστούν τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών και αυτό το καλοκαίρι αυθαίρετες και χωρίς αποζημιώσεις ακυρώσεις (όπως έγινε πέρσι με οριζόντια μέτρα από τα πανηγύρια… στα σανίδια). Τέλος, μαζί με την εξεύρεση δημοσιονομικής λύσης, ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του ΥΠΠΟΑ ισότιμα με τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καλό είναι να επανεξεταστεί και η αύξηση της χωρητικότητας στο 75%, στο ποσοστό δηλαδή που έχει δοθεί στον θερινό κινηματογράφο, καθώς το 50% είναι κατά κοινή ομολογία μη βιώσιμο για τους επαγγελματίες.

H πόλη γίνεται σκηνή

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 9
Η περφόρμανς «Ξανά» της Νατάσας Νταϊλιάνη δικεδικεί και πάλι το δημόσιο χώρο στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λυκαβηττού

Νέες ομάδες και περφόρμερ θα μεταμορφώσουν την πόλη σε σκηνή, στήνοντας τις παραστάσεις τους σε απροσδόκητους χώρους. Το SaBarBar Project (των UrbanDig Project, σε συνεργασία με τους Fabrica Athens και τους Troubadours Digital) προτείνει από 16/6 μια ιδιαίτερη ξενάγηση στη γειτονιά των Εξαρχείων, όπου σπουδαστές θεατρικών σχολών, μουσικοί κ.ά. θα σκορπιστούν στην περιοχή, παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή της γειτονιάς. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι, ο Ηλίας Κουνέλλας δημιούργησε την «Επέτειο», παράσταση που θα φιλοξενείται στην ξεχωριστή αυλή του Κέντρου Τεχνών Μετς από 4/6. Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού», ετοιμάζει κύκλο εκδηλώσεων για να αναδείξει την ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου και μελετά την παρουσίαση δράσεων στο χώρο αυτού του τεχνολογικού επιτεύγματος της αρχαιότητας. Στο Λυκαβηττό πραγματοποιείται η περφόρμανς «Ξανά» στις 30/5 στο πρέπει του 2ου Φεστιβάλ Λυκαβηττού-Δυο Λόφοι (το φεστιβάλ ξεκίνησε με περφόρμανς στο Λόφο Στρέφη). Η Νατάσα Νταϊλιάνη και ο Τάσος Ράπτης παραλαμβάνουν τους θεατές από το πάρκινγκ του λόφου, δίπλα στην καντίνα και μαζί "ζουν" την περιπέτεια μιας ερωτικής ιστορίας.

Φεστιβάλ επί 3

Τι θέατρο θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 10

Τα 12 Κουπέ
Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, performers, video artists, εικαστικοί θα παρουσιάσουν πρωτότυπες και ευρηματικές καλλιτεχνικές δράσεις στον υπαίθριο χώρο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το «Τρένο στο Ρουφ», από τις 11 έως τις 20/6.

Our Festival 7
Καλλιτέχνες και ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μας συστήσει το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς «Νύχτες Αλληλεγγύης», από 27 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου.

MIRfestival
Μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ που κινούνται ανάμεσα στη σκηνή και την εικόνα φέρνουν διεθνείς καλλιτέχνες όπως η Ρόζα Μοσταγκί, η Νίνα Σάντες, ο Αντώνης Αντωνόπουλος κ.ά. και θα τα παρουσιάσουν σε ανοιχτούς χώρους, από τις 28/6 έως τις 4/7.

Το know how των παραστάσεων θα το βρείτε στην αναλυτική λίστα με τις παραστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
06/10/2022

"Καλιγούλας": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.

"Νυχιάνγκ" στο Πορεία για δεύτερη χρονιά

Η σκοτεινή κωμωδία της Ευαγγελίας Γατσωτή επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Το Δηπεθε Κέρκυρας έρχεται στο 104

Το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό ανανεώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας με δύο παραστάσεις που γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου παραμένει στο τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ανανεώθηκε η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για μια τριετία.

Τζον Μάλκοβιτς: "Η κακή κριτική δεν με επηρεάζει. Είναι σαν να μου ζητάτε να διαβάσω σανσκριτικά"

Όλα όσα ακούσαμε από τον Τζον Μάλκοβιτς και τους συνεργάτες του στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση "The Music Critic" που θα παιχτεί στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λένα Κιτσοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Άννα Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη

Με νέες παραστάσεις και επιτυχημένες επαναλήψεις θα βρούμε τους τρεις καλλιτέχνες με ταυτότητα τη νέα σεζόν στο Θέατρο Σφενδόνη.